'ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεχρεώνουν μόνο αν κυβερνήσουν' λέει πρώην διοικητής της Αγροτικής

Ο Θ. Πανταλάκης προέβλεψε ότι δεν θα επιστραφούν τα «θαλασσοδάνεια». Παραδέχτηκε ότι δόθηκαν τουλάχιστον 240 εκ. σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χωρίς εξασφαλίσεις..

Στην κυνική παραδοχή ότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορέσει να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δανείσει στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρά μόνον αν τα δύο κόμματα επιστρέψουν στην κυβέρνηση και μάλιστα με τα ποσοστά του παρελθόντος
εξασφαλίζοντας υψηλή κρατική χρηματοδότηση προχώρησε ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Θόδωρος Πανταλάκης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

AdTech Ad

«Δεν μπορώ να βρω λύση για τα κόμματα, πώς θα μπορούν να εξοφλούν, παρά μόνο αν ξαναπάρουν την εξουσία και πάρουν τα ποσοστά τα οποία είχαν» τόνισε ο κ. Πανταλάκης απαντώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διερωτήθηκαν πως θα αποπληρωθούν τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφού οι τράπεζες αμέλησαν να λάβουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις. Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν ως μοναδική εξασφάλιση την εκχώρηση -μέρους- της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, δεν μπορούν να προβούν σε άλλες ενέργειες για την αποπληρωμή των δανείων.
Η πρωτοφανής παραδοχή του πρώην τραπεζικού στελέχους προκάλεσε μάλιστα την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Εξεταστικής, Σωκράτη Φάμελλου. «Άρα κύριε Πανταλάκη τα δάνεια δινόντουσαν για να υπάρχουν τα κόμματα ή πρέπει να δημιουργούμε αποτελέσματα εκλογών για να υπάρχουν τα κόμματα και να συντηρούνται τα δάνεια;» διερωτήθηκε ο κ. Φάμελλος.
Ο κ. Πανταλάκης παραδέχτηκε επίσης ότι επί των ημερών του η ΑΤΕ συνέχισε να δανειοδοτεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης των ετών 2013 και 2014 η οποία είχε δοθεί, όμως, και σε άλλη τράπεζα (Attica). Όταν οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής ρώτησαν τον κ. Παντελάκη αν ευθύνονται τα κόμματα ή οι τράπεζες για αυτή την αμέλεια το πρώην διευθυντικό στέλεχος δήλωσε αφοπλιστικά: "φταίει το σύστημα που είναι ελλιπές".
Ο πρώην Διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας (2009 – 2012) ανέφερε επίσης ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα το δανειακό υπόλοιπο σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανερχόταν σε 105 εκ. ευρώ και 96,8 εκ. ευρώ αντίστοιχα. Αναγνωρισε ότι επί των ημερών του η χρηματοδότηση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε κατά 7 εκ. ευρώ αλλά επισήμανε ότι πέτυχε να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού διασφαλίζοντας πάνω από 18 εκ. ευρώ από κάθε κόμμα. «Όταν ανέλαβα οι λογαριασμοί των κομμάτων αυτών ετοκίζοντο με 1,9%. Τροποποίησα τις συμβάσεις και τους έβαλα επιτόκιο 7,55% βασικό, πλέον εξόδων και πλέον εισφοράς, το οποίο πήγαινε στο 8,5%» δήλωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...