Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια – Σε ύφεση στο Ρέθυμνο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη βόρεια Εύβοια, με τη φωτιά να βρίσκεται πολύ κοντά στη Λίμνη. Μέχρι στιγμής, η πύρινη λαίλαπα έχει κάνει στάχτη 20.000 στρέμματα πευκοδάσους, ενώ, υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό. Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο.


Στην Εύβοια, το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πολύ κοντά στη Λίμνη, ενώ οι άνεμοι αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση.
Στην προβλήτα της κοινότητας αναμένεται να δέσει προληπτικά το οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης», σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή.









Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κατοικίες, ενώ, η κυκλοφορία προς Λίμνη έχει διακοπεί.
Για την κατάσβεση επιχειρούν 48 οχήματα, 120 πυροσβέστες, 44 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 11 βυτιοφόρα, ενώ μηχανήματα φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες. Από αέρος επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.
Η φωτιά -που έκαψε εξοχική κατοικία, αποθήκες και συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων- είχε φτάσει δίπλα από τα σπίτια στον οικισμό Κατούνια, ο οποίος έχει εκκενωθεί.
Η Μονή Γαλατάκη εκκενώθηκε επίσης από την Αστυνομία, οι μοναχές έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στην Λίμνη.
Υπάρχει ένα ακόμα μέτωπο προς τα Πολιτικά/Ψαχνά, κι ένα προς Άγιο Γεώργιο.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, ανέφερε πως η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εκτιμάται ότι έχουν καεί 20.000 στρέμματα πευκοδάσους από το πύρινο μέτωπο που άγγιξε τα 15χλμ., και είπε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης.

Καταστροφική η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο, με αρκετά σημεία να έχουν έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο σε Σαχτούρια, Αγία Γαλήνη και Άγιο Παύλο.
Η μεγάλη φωτιά εκίνησε από τα Σαχτούρια του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, το απόγευμα του Σαββάτου, και έχει καταστρέψει πάνω από 35.000 στρέμματα γεωργικής και αγροτολιβαδικής έκτασης.
Για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, έκανε λόγο στο Πρώτο Πρόγραμμα ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, προσθέτοντας ότι η φωτιά έχει περάσει από αυλές σπιτιών, έχει κάψει τροχόσπιτα και έχει καταστρέψει αγροτικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και δασικούς πυρήνες.
Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 57 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 οχήματα του δήμου, 4 βυτιοφόρα και 2 ελικόπτερα.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην Κέα, όπου επιχειρούν 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές με 2 οχήματα, τρία οχήματα του δήμου, 3 βυτιοφόρα και 1 ελικόπτερο.
Στο στάδιο της αποκάθαρσης βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παγγαίο Όρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Στο σημείο βρίσκονται 12 άντρες του πεζικού της πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα για περιφρούρηση. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση.
Ρεπορτάζ: Ελ. Κολύβα, Φ. Καλαθάκη
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...