Οι πανέμορφες λεοπαρδάλεις του χιονιού που εξολοθρεύονται εκδικητικά

Εκατοντάδες λεοπαρδάλεις του χιονιού σκοτώνονται από λαθροκυνηγούς κάθε χρόνο στις οροσειρές της Ασίας ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόλις 4000 από αυτά τα πανέμορφα κομψά αιλουροειδή έχουν απομείνει στη φύση.

Οι ειδικοί λένε πως περίπου τέσσερα πέφτουν νεκρά από
λαθροκυνηγούς κάθε εβδομάδα και τα περισσότερα σκοτώνονται από ντόπιους σαν αντίποινα, αντεκδίκηση για τις απώλειες στα κοπάδια τους.
snowleopards4
Σύμφωνα με την έκθεση, το λαθρεμπόριο του δέρματός τους γίνεται πλέον online για να αποφεύγει την τσιμπίδα του νόμου.
snowleopards2
Η λεοπάρδαλη του χιονιού ζει σε 12 χώρες γύρω από τα οροπέδια των Ιμαλαΐων και του Θιβέτ, όπως η Κίνα, το Μπουτάν, το Νεπάλ, η Ινδία, το Πακιστάν, η Μογγολία, το Τατζικιστάν και η Ρωσία.
Συνήθως απαντάται σε υψόμετρο μεταξύ 1000 και 5400 μέτρων και ζει νομαδικά κυνηγώντας πρόβατα, αγριοκάτσικα κι άλλα μικρότερα ζώα.
snowleopards6
Καθώς οι λεοπαρδάλεις είναι σε θέση να σκοτώσουν ζώα με τριπλάσιο βάρος από το δικό τους, η ικανότητά τους να κυνηγούν πρόβατα και αγελάδες της φέρνει σε τριβή με τους κτηνοτρόφους στις περιοχές όπου ζουν.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, από το 2008 έως σήμερα θύματα του λαθραίου κυνηγιού πέφτουν κάθε χρόνο από 221 έως 450 λεοπαρδάλεις. Οι συντάκτες σημειώνουν πως παρότι ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, η βασική αιτία των απωλειών είναι η σύγκρουση με τον άνθρωπο.
snowleopards5
«Στοιχεία και ειδικοί συμφωνούν πως το μεγαλύτερο μέρος της εξολόθρευσής τους γίνεται λόγω αντιποίνων», λέει ο James Compton από το Traffic στο BBC. «Μια βασική παρέμβαση για να σταματήσει αυτό θα είναι τα καλύτερα μέτρα προστασίας των κοπαδιών».
Το 90% του λαθραίου κυνηγιού γίνεται σε πέντε χώρες, Κίνα, Μογγολία, Πακιστάν, Ινδία και Τατζικιστάν. Μόνο το 21% των λεοπαρδάλεων σκοτώνεται για το παράνομο εμπόριό τους αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να βγάλει κάποιος λεφτά από το δέρμα και τα οστά αυτών των αιλουροειδών μετά το θάνατό τους.
snowleopards3
«Όταν σκοτώνεται μια λεοπάρδαλη και μπορούν να πωληθούν κομμάτια της τότε είναι σαν να επανορθώνεις για τις απώλειες στα κοπάδια σου», εξηγεί ο Compton.
Εκτός από το δέρμα και τη γούνα τους υπάρχει επίσης αναπτυσσόμενη αγορά για τα νύχια και τα δόντια τους που, όπως διαφημίζεται, έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.
snowleopards1

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...