Καθαρή νίκη του «OΧΙ» στο ιταλικό δημοψήφισμα – Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι

 Referendum, il NO al 59%. Renzi si dimette. Oggi da Mattarella, martedì la direzione PD
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρένζι διανύει ίσως τη σημαντικότερη πολιτική μάχη της καριέρας του, με τις κάλπες του ιταλικού δημοψηφίσματος να έχουν κλείσει (00.00 ώρα Ελλάδος), και τα πρώτα αποτελέσματα να δίνουν σαφές προβάδισμα στο «Όχι», αποτέλεσμα που προμηνύει μια βαριά ήττα για τον Ρέντσι.

Φυσικά, η Ιταλία δεν αποφάσισε για την έξοδο από το ευρώ ή την Ε.Ε. και δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση με το Brexit. Ωστόσο, οι επιπλοκές είναι υπαρκτές. Ήδη ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε στο διάγγελμά του πως παραιτείται και το πρωί θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο ίδιος εξελέγη με την δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, να βγάλει την Ιταλία «από τον βάλτο» και να οικοδομήσει μια ισχυρή κεντροαριστερή πλειοψηφία. Η ήττα λοιπόν αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην πολιτική του. 
Επίσης, η απόρριψη της ατζέντας του, όπως η νίκη του Brexit και η εκλογή Τραμπ, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως επικράτηση του λαϊκισμού έναντι του κατεστημένου. Με την παραίτηση Ρέντσι μια μεταβατική κυβέρνηση θα αναλάβει τα ηνία της χώρας, η οποία θα πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο για να «ανοίξει» ο δρόμος για τις πρόωρες εκλογές.
Στη νέα εκλογική αναμέτρηση αναμένεται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων να καταγράψει μεγάλα κέρδη, ωστόσο ο λόγος που ανησυχούν οι αναλυτές είναι λόγω του αιτήματος του κόμματος  για ένα δημοψήφισμα με ερώτημα το ευρώ.
Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε ο κίνδυνος αποχώρησης της Ιταλίας από την ευρωζώνη άμεσος.  Μπορεί στη χώρα ο ευρωσκεπτικισμός να κερδίζει έδαφος όμως δεν καταγράφεται συναίνεση για αποχώρηση από το ευρώ.  Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους απογοητευμένους Ιταλούς να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους απέναντι στις πολιτικές Ρέντσι και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Το πολιτικό κεφάλαιο του Ρέντσι θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ αφού προδικάζεται πως θα κατέβει, εκ νέου, ως υποψήφιος στις πρόωρες εκλογές της νέας χρονιάς.
01:25 Ρέντσι: Αναλαμβάνω όλη την ευθύνη 
01:20 Παραιτήθηκε ο Ματέο Ρέντσι

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της ήττας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Αύριο το απόγευμα θα συγκαλέσω συνεδρίαση του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου και θα ανέβω στο προεδρικό μέγαρο να παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Ρέντσι.
Έδωσε την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνησή του θα δουλέψει, πριν παραιτηθεί, για την τελική έγκριση του προϋπολογισμού του 2017 και για τα τελευταία μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών».
«Έχασα και το λέω με δυνατή φωνή: έκανα ότι μπορούσα, αλλά με την ήττα δεν μπορείς να σφυρίζεις αδιάφορα», τόνισε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε την σύζυγό του Ανιέζε και τα παιδιά του, με έντονη συγκίνηση. «Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούμε να μείνουμε γραπωμένοι στις καρέκλες μας», δήλωσε ο Ρέντσι, και εξήγησε ότι «οι ηγέτες του μετώπου του όχι θα πρέπει να αναλάβουν, τώρα, την πρωτοβουλία για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου».
«Μπορεί να χάσει, κανείς, ένα δημοψήφισμα, αλλά η χώρα μας είναι η ωραιότερη του κόσμου», είπε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο κ. Ρέντσι ευχαρίστησε τους «φιλους του στρατοπέδου του ναι», τους οποίους ευχαρίστησε, λέγοντας ότι «δυστυχως δεν καταφέραμε να πείσουμε την πλειοψηφία. Θα πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι για αυτή τη μάχη».
Με ένα χαμόγελο θα παραδώσω τη σκυτάλη σε όποιον αναλάβει αυτή τη θέση μαζί με έναν ογκώδη φάκελο με ό,τι πρεπει να γίνει.
Ζήτω η Ιταλία, καλή επιτυχία σε όλους», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
01:17 «Σας ευχαριστώ όλους, ούτως ή άλλως. Σε λίγα λεπτά θα μιλήσω από το κυβερνητικό μέγαρο. Ζήτω η Ιταλία!
Υ.Γ.: «Έρχομαι, έρχομαι» 
ήταν το πρώτο tweet του Ματέο Ρέντσι μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υστερόγραφο του Ιταλού πρωθυπουργό έχει χρησιμοποιηθεί ξανά από τον ίδιο, την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.


01:10 «Το τρένο αναχώρησε», έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στο Twitter.
01:03 «Κοκκίνησε» ο χάρτης της Ιταλίας
Με καταμετρημένο το 10% των ψήφων το Όχι συγκεντρώνει το 59,1% έναντι 40,9% του Ναι.
capture
00:51 Η πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, δίνει ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.
00:48 Πτώση 1% σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω του διαφαινόμενου αποτελέσματος του ιταλικού δημοψηφίσματος.
00:39 Ξεκάθαρη επικράτηση του ΟΧΙ και στo πρώτο 1% των ψήφων που έχει καταμετρηθεί
capture
00:23 Παραίτηση Ρέντσι ζητά και το κόμμα του Μπερλουσκόνι
Ο επικεφαλής του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Forza Italia» στην Κάτω Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί
00:18 Την παραίτηση Ρέντσι ζητά η Λέγκα του Βορρά
«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».
Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.
00:11 «Διαβόητα αναξιόπιστα», χαρακτηρίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Guardian Stephanie Kirchgaessner, τα ιταλικά exit polls.
00:00 Καθαρή επικράτηση του ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα δείχνουν τα exit polls καθώς τα ποσοστά του ΟΧΙ εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 55 έως 59%, σε αντίθεση με το ΝΑΙ που κερδίζει μόλις 41-45%
cy3tofqxgaa4mto
23:55 Σε λίγα λεπτά αναμένεται η ανακοίνωση των exit polls
23:30 Χαμηλή η προσέλευση ψηφοφόρων (42%) στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.
 23:00 Προετοιμάζεται ο χώρος όπου αναμένεται να βρεθεί ο Ματέο Ρέντσι για να απευθύνει το διάγγελμά του.

22:33 Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες, περίπου στις 1:00 ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), περίπου μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Τα exit polls αναμένονται να δημοσιοποιηθούν μόλις κλείσουν οι κάλπες, ωστόσο τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν τις 3 το πρωί (ώρα Ελλάδας). 
21:28 Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
21:15 Το… «σκάνδαλο του μολυβιού»
Aίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής απορρίπτοντας τις απόψεις περί κινδύνου νοθείας του αποτελέσματος.

20:58 H ψήφος του Ματέο Ρέντσι
..
20:52 Στο 57% έχει ανέλθει η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, στις 19.00 τοπική ώρα, ενώ οι κάλπες θα κλείσουν στις 23.00.
20:36 Μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες, ειδικά σε περιοχές που επικρατεί η Λέγκα του Βορρά.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν μια ήττα των προτάσεων του κεντροαριστερού ηγέτη, ενδεχόμενο, που αν επιβεβαιωθεί, θα κατάξει τον Ρέντσι ως ένα ακόμα πολιτικό «θύμα» του λαϊκισμού που έχει κυριαρχήσει στην παγκόσμια πολιτική σκηνή το 2016.
Τι κρίνεται στο σημερινό δημοψήφισμα
Η βασική προσπάθεια του Ρέντσι είναι να μειώσει τόσο το μέγεθος, όσο και τις εξουσίες της Γερουσίας. Παράλληλα, επιχειρείται να συγκεντρωθούν αρκετές εξουσίες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο Ρέντσι έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί αν οι πολίτες αρνηθούν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, θα βοηθούσαν στην καλύτερη διακυβέρνηση της χώρας.
Το μεγάλο στοίχημα
Αν ο Ρέντσι παραιτηθεί τότε, σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται μια μεγάλη περίοδος αβεβαιότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην διαφαινόμενη ανάκαμψη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η μετα-δημοψηφισματική αστάθεια θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ιταλίας να ξεπεράσει την τραπεζική της κρίση, γεγονός που θα επέφερε σφοδρές συνέπειες σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι και το επικρατέστερο σενάριο, καθώς για να συμβεί θα έπρεπε να συμπέσουν αρκετές μεταβλητές.
Μια πιο πιθανή εξέλιξη σε περίπτωση που επικρατήσει το ΟΧΙ, είναι να δούμε τον Ρέντσι να παραιτείται από το τιμόνι της χώρας, παραμένοντας ωστόσο επικεφαλής του Δημιοκρατικού Κόμματος, και αφήνοντας τον Υπ. Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν ως επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα κρατήσει την πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις αρχές του 2018. Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο, αν ο Ρέντσι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα τότε.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες να κερδίσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα είναι αυξημένες, ο Ρέντσι, μέχρι την τελευταία στιγμή θα ελπίζει στις ψήφους των απόδημων Ιταλών, καθώς σύμφωνα με έρευνες περίπου το 1/3 των 4.000.000 Ιταλών που ζουν στο εξωτερικό και έχουν το δικαίωμα ψήφου, θα στήριζαν την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού. Οι πρώτες αναφορές των ιταλικών πρεσβειών έδειχναν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά προσέλευσης των αποδήμων.
Πηγη 
 
Matteo Renzi annuncia le sue dimissioni, dopo la vittoria del No al referendum, con voce rotta dalla commozione, in una conferenza stampa a Palazzo Chigi che conclude con un ringraziamento a moglie e figli. "Grazie ad Agnese per la fatica di questi mille giorni e per come ha rappresentato splendidamente il Paese. Grazie ai miei figli", dice Renzi.
Renzi da Palazzo Vecchio a 1000 giorni governo
Riforme e Italicum in patto Nazareno,poi rottura su Mattarella
Dopo mille e quindici giorni di governo, a quattro anni dalla discesa sul campo della politica nazionale, Matteo Renzi perde il referendum costituzionale e annuncia che lascia la guida del governo. "Non sono come gli altri, non resto per la poltrona", rivendica nell'annunciare il passo indietro colui che aveva lanciato la scalata al Pd da 'rottamatore'.
GIUGNO 2004 - Con una dichiarazione di "lotta alla casta e agli sprechi" Renzi si candida alla presidenza della Provincia di Firenze per il centrosinistra dove viene eletto il 15 giugno.
GIUGNO 2009 - Viene eletto sindaco di Firenze, rinunciando al secondo mandato da presidente della Provincia.
SETTEMBRE 2010 - Lancia l'idea della "rottamazione" della vecchia classe dirigente, che sarà alla base della Leopolda.
SETTEMBRE-DICEMBRE 2012 - Da qui parte la scalata alla politica nazionale. Il 13 settembre ufficializza la candidatura alle primarie del Partito democratico. Lo slogan è "Matteo Renzi Adesso". Il 3 dicembre esce sconfitto da Pier Luigi Bersani.
8 DICEMBRE 2013 - Con il 67,5% dei voti, viene eletto segretario del Partito democratico, sconfiggendo Gianni Cuperlo.
18 GENNAIO 2014 - Renzi accoglie Silvio Berlusconi nella sede del Pd in largo del Nazareno per discutere di riforme e legge elettorale: i leader di Pd e FI siglano il 'patto del Nazareno'.
31 GENNAIO: Mattarella eletto presidente della Repubblica e arriva la rottura dell'accordo con Berlusconi.
FEBBRAIO 2014 - In una riunione della direzione, il Partito democratico, il 13 febbraio, 'sfiducia' Enrico Letta. Renzi riceve dal presidente della Repubblica Giorgio Napolitano l'incarico di formare un nuovo governo. Il 21 febbraio viene annunciata la lista dei ministri: "L'obiettivo è fare le cose da domani" e "fino al 2018". Il 22 giura il governo Renzi. 24 MAGGIO 2014 - In una conferenza stampa il premier traccia il bilancio dei primi 80 giorni di governo. Gli 80 euro in busta paga, il decreto lavoro cosiddetto 'Jobs act' che abolisce l'articolo 18, la riforma delle Province, il tetto agli stipendi dei superdirigenti: "E' solo l'inizio", promette. 4 MAGGIO 2015 - La Camera approva in via definitiva la legge elettorale Italicum, in un primo momento sostenuta anche da Forza Italia. E' una legge che vale solo per la Camera e non per il Senato, perché legata alla riforma costituzionale che elimina l'elettività diretta del Senato.
18 LUGLIO 2015 - Via dal 2016 la tassa sulla prima casa. E poi nel 2017 Ires e Irap e nel 2018 gli scaglioni Irpef e le pensioni. E' la 'road map' da "45 miliardi di tagli alle tasse" che Renzi annuncia nell'assemblea Pd tra i padiglioni dell'Expo.
24 NOVEMBRE 2015 - "Asciugate le lacrime, è il tempo di reagire". In Campidoglio Renzi annuncia la risposta dell'Italia al terrore dopo gli attentati di Parigi. Sul piano interno, è l'introduzione del principio: 'Un euro in sicurezza, un euro in cultura'. Lo stanziamento in manovra è di due miliardi.
12 APRILE 2016 - Al termine di un iter lungo due anni, la riforma costituzionale Renzi-Boschi, che supera il bicameralismo paritario, modifica le competenze di Stato e Regioni, abolisce il Cnel e le Province, viene approvata in via definitiva.
11 MAGGIO 2016 - Viene approvata la legge che introduce le unioni civili anche tra persone dello stesso sesso.
22 AGOSTO 2016 - Dopo aver preso parte al vertice di Berlino convocato subito la Brexit, Renzi ospita a Ventotene Angela Merkel e Francois Hollande, per rilanciare il progetto europeo.
18 NOVEMBRE 2016 - Riforme e ripartenza economica: "lo abbiamo fatto", anche se "abbiamo ancora fame di futuro". Lo dichiara il premier nella conferenza stampa dei mille giorni, nel bel mezzo della campagna elettorale per il referendum.
4 DICEMBRE 2016 - La riforma costituzionale viene sottoposta a referendum e bocciata dai cittadini italiani. Renzi si dimette.
RIPRODUZIONE RISERVATA © Copyright ANSA

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...