Ιράν: Επιλέχθηκαν 29 διεθνείς εταιρείες για την ανάπτυξη ενεργειακών σχεδίων

Το Ιράν επέλεξε 29 μεγάλες ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες οι οποίες θα υποβάλλουν προτάσεις για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου στη χώρα, όπως μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ των εταιρειών αυτών είναι η γαλλική Total, η βρετανοολλανδική Shell, η ολλανδική Shlumberger, η ιταλική Eni, οι ρώσικες Gazprom και Lukoil, οι κινέζικες CNPC και Sinopec International,
οι ιαπωνικές Japan Petroleum Exploration και Mitsubishi, καθώς και οι νοτιοκορεάτικες Koreas Gas Corporation και Posco Daewoo και η μαλαισιανή Petronas.
Το ιρανικό υπουργείο Πετρελαίου πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα μια σειρά προσκλήσεων για την υποβολή προσφορών για την ανάπτυξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου της χώρας, όμως ακόμη δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που συνήφθη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων και τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιανουάριου 2016, αλλα και η άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της χώρας, επέτρεψαν στο Ιράν να έρθει ξανά σε επαφή με διεθνείς εταιρείες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας της πυρηνικής κρίσης.
Ήδη έχουν υπογραφεί πρωτόκολλα συμφωνίας με πολλές διεθνείς εταιρείες.
Η Total υπέγραψε στις αρχές Νοεμβρίου στην Τεχεράνη μια συμφωνία ύψους 4,8 δισεκ. δολαρίων για την εκμετάλλευση του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο νότιο Παρς, που βρίσκεται στον Κόλπο, και έγινε έτσι η πρώτη μεγάλη δυτική πετρελαϊκή εταιρεία και εταιρεία φυσικού αερίου που επέστρεψε στο Ιράν.
Στις αρχές Δεκεμβρίου υπεγράφησαν τρία πρωτόκολλα συμφωνιών με τη Shell για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων και κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ και η Gazprom έχει υπογράψει δύο πρωτόκολλα συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...