Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τιμούμε τη θυσία του Νίκου Τεμπονέρα
και θυμόμαστε την μαύρη εκείνη νύχτα της 8ης Γενάρη του ‘91 όταν
παρακρατικοί, ηγετικά στελέχη της δεξιάς νεολαίας ως φυσικοί αυτουργοί
με την κάλυψη ηθικών αυτουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δολοφόνησαν έναν
πρωτοπόρο αγωνιστή.
Ο Νίκος Τεμπονέρας όμως δεν έφυγε από το μυαλό μας και τις καρδιές μας, ζει μέσα από τους αγώνες του νεολαιίστικου, εκπαιδευτικού αλλά και του εργατικού κινήματος. Είναι δίπλα μας στους αγώνες για δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση για όλους, για την αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση για όλο τον ελληνικό λαό.
Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ!
Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας καλεί τους κατοίκους της Πάτρας να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.
Όλοι.ες τη Δευτέρα 9 Γενάρη 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στη συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα Νίκος Τεμπονέρας στην πλατεία Βουδ (Υψηλά Αλώνια, Πάτρα).
Πηγη
Ο Νίκος Τεμπονέρας (1954 - Πάτρα, 8 Ιανουαρίου 1991) ήταν μαθηματικός και εκπαιδευτικός αριστερών
πεποιθήσεων και στέλεχος του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου
(ΕΑΜ). Το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, όταν δολοφονήθηκε κατά
τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-91.
..
Ο Νίκος Τεμπονέρας (1953 - 1991) ήταν καθηγητής μαθηματικών σε Λύκειο της Πάτρας και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο, όταν σκοτώθηκε από μέλη της ΟΝΝΕΔ, έπειτα από συμπλοκή σε Λύκειο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990 - 1991.Ο Νίκος Τεμπονέρας όμως δεν έφυγε από το μυαλό μας και τις καρδιές μας, ζει μέσα από τους αγώνες του νεολαιίστικου, εκπαιδευτικού αλλά και του εργατικού κινήματος. Είναι δίπλα μας στους αγώνες για δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση για όλους, για την αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση για όλο τον ελληνικό λαό.
Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ!
Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας καλεί τους κατοίκους της Πάτρας να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.
Όλοι.ες τη Δευτέρα 9 Γενάρη 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στη συγκέντρωση στο σχολικό συγκρότημα Νίκος Τεμπονέρας στην πλατεία Βουδ (Υψηλά Αλώνια, Πάτρα).
Πηγη
Δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νίκος Τεμπονέρας | |
---|---|
Γέννηση | |
Θάνατος | |
wikidata ( ) |
Δολοφονία
Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλειου Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν τέσσερα θύματα, στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ. Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης[1]). Δράστης της δολοφονίας ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) στην Πατρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Η δολοφονία έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1991. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας στην πλατεία Βουδ. Οι ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ «Κένταυροι» και «Ρέιντζερ» βαφτίζονται από την κυβέρνηση 'ομάδες αγανακτισμένων πολιτών'[εκκρεμεί παραπομπή] με στόχο την ανακατάληψη των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη. Ο Καλαμπόκας επικεφαλής των ομάδων αυτών μαζί με τους Μυλωνά, Σπίνο, Γραμματικα, Γραμματικόπουλο, με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησαν να σπάσουν τη κατάληψη, την οποία υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Τεμπονέρας, ιδιαίτερα αγαπητός, σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρίες και καταθέσεις, στους μαθητές του.Μετέπειτα γεγονότα
Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο έχοντας ως συνηγόρους υπεράσπισής του τρία κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλους προερχόμενους πολιτικά από το χώρο του κόμματος της ΝΔ. και συγκεκριμένα τους Απόστολο Ανδρεουλάκο, Κώστα Κωνσταντινίδη (καθηγητής Ποινικού Δικαίου), γνωστός από τη δίκη για το Σκάνδαλο Κοσκωτά όπου συμμετείχε ως δημόσιος κατήγορος) και Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο (πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ) καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ισόβια κάθειρξη (απόφαση 22-24/93 ΜΟΔ Βόλου) ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες (απόφαση 59/94 ΜΟΕ Λάρισας)[2] και, τελικώς, ύστερα από αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, σε 16 χρόνια και 9 μήνες. Αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998, 7 χρόνια αργότερα, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε[3]. Το τότε Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας και νυν 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του...
Υπόθεση Τεμπονέρα
Στα τέλη του 1990 τη χώρα κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Υπουργό Παιδείας τον Βασίλη Κοντογιαννόπουλο. Ο χώρος της Παιδείας βρισκόταν σε αναβρασμό, εξαιτίας της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση. Με το πολυνομοσχέδιο που θα έφερνε στη Βουλή ρυθμίζονταν θέματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, επιβολή «ομοιόμορφης» ενδυμασίας και «πειθαρχικού ελέγχου» της εξωσχολικής ζωής, επανακαθιέρωση προσευχής, έπαρσης της σημαίας και εκκλησιασμού) και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περικοπές κοινωνικών παροχών σε φοιτητές κ.ά.). Το 70% των σχολείων βρισκόταν υπό κατάληψη, ενώ καθημερινό φαινόμενο ήταν οι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.Ανάμεσά στα σχολεία που βρίσκονταν υπό κατάληψη ήταν καιι το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων, με πρωτοστάτη τον 16χρονο μαθητή Αλέξη Τσίπρα (νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ).
Στο δικαστικό μέρος της υπόθεσης Τεμπονέρα, ο Αλέκος Μαραγκός απαλλάχθηκε με βούλευμα για τη δολοφονία του καθηγητή και στο εδώλιο κάθισε ως βασικός αυτουργός ο Ιωάννης Καλαμπόκας. Η δίκη του διάρκεσε σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 - 9 Μαρτίου 1993) και έγινε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου. Πρωτοδίκως καταδικάσθηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό.
Λίγους μήνες αργότερα έγινε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (7 Δεκεμβρίου 1993 - 19 Απριλίου 1994) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. Το 1996 άσκησε αναίρεση, προκειμένου να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του «βρασμού ψυχικής ορμής», αλλά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας (1 Οκτωβρίου 1996 - 17 Οκτωβρίου 1996) δεν του αναγνώρισε και διατήρησε την ποινή 17 ετών και τριών μηνών, η οποία αργότερα μειώθηκε κατόπιν νέας επιμέτρησης στα 16 χρόνια και 9 μήνες. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ο συναγωνιστής του στην ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός.
Το 3ο Λύκειο Πάτρας, τόπος του φονικού, φέρει το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα.
πηγη
ΑΔΕΔΥ Αχαΐας: "Ο Τεμπονέρας ζει στους αγώνες μας ενάντια στα μνημόνια, στη λιτότητα και στην ανεργία"
1990: Η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. αναλαμβάνει
την εφαρμογή ενός συνόλου μέτρων που θα ικανοποιούν τις νέες ανάγκες
«εκσυγχρονισμού» όλου του παραγωγικού, πολιτικού, θεσμικού συστήματος
της χώρας. Μεγαλύτερη συμπίεση των δικαιωμάτων και αναγκών της ζωντανής
εργασίας μέσα στο φόντο του τσακίσματος και των τελευταίων υπολειμμάτων
του λεγόμενου «κράτους πρόνοιας. Μέσα στο ασφυκτικό κοινωνικό πλαίσιο
που δημιουργείται έρχονται να προστεθούν οι ρυθμίσεις-πιλότος για την
παιδεία. Οι καταλήψεις απλώνονται σε όλη τη χώρα, αυθόρμητα, έχοντας
κερδίσει τη μαζική λαϊκή υποστήριξη .
1991: Ο κίνδυνος της σύνδεσης του
μαθητικού κινήματος με το εργατικό ανησυχεί την κυβέρνηση. Επιστρατεύει
τμήματα του κομματικού μηχανισμού. Σε πολλές πόλεις της χώρας
εξελίσσεται οργανωμένο σχέδιο ανακατάληψης σχολείων. Στη Πάτρα, στο
συγκρότημα «ΒΟΥΔ», ομάδα 15 μελών της ΟΝΝΕΔ χτυπάει τους μαθητές και με
ξυράφι χαράζει τα χέρια του προέδρου του 15μελούς. Η αστυνομία αν και
ειδοποιείται πολλές φορές δεν εμφανίζεται. Έξω από το χώρο του σχολείου
φτάνουν μαθητές, καθηγητές, γονείς .
Από το σιδερολοστό του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πάτρας πέφτει νεκρός, με τραύμα στο κρανίο, ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας.
2017: 26 χρόνια μετά οι πολιτικές που οδήγησαν στη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα είναι εδώ.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο εξακολουθούν να αγωνίζονται
ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας των μνημονίων της
Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που εφαρμόζονται και σήμερα από τη
συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο και έχουν οδηγήσει τους
εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στην οικονομική εξαθλίωση.
Αγωνίζονται για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και Υγείας,
ενάντια στον Φασισμό και τον πόλεμο.
Και σήμερα οι ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνεχίζουν να
«δολοφονούν». Όχι μόνο την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τις ανάγκες
ενός ολόκληρου λαού. Αλλά και κυριολεκτικά. Χιλιάδες οι αυτοκτονίες,
χιλιάδες τα θύματα ενός ανύπαρκτου πλέον συστήματος υγείας. Εκατοντάδες
οι νεκροί στα νερά του Αιγαίου, θύματα ενός τρομακτικού ιμπεριαλιστικού
πολέμου. Τώρα οι «δολοφονίες» δεν έχουν «αυτουργούς» αλλά ένα ολόκληρο
σύστημα (πολιτικό, οικονομικό, μιντιακό) που λειτουργεί ως αυτουργός και
ταυτόχρονα τις αποσιωπά συναινετικά και ομόθυμα.
26 χρόνια μετά ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και αγωνιά
για δικαίωση. Όπως ο Πέτρουλας, όπως ο Λαμπράκης, όπως ο Κομνηνός, όπως ο
Κουμής, όπως ο Φύσσας.
Γιατί όλα αυτά, για τα οποία θυσιάστηκαν, Λευτεριά και Κοινωνική Δικαιοσύνη, παραμένουν αδικαίωτα.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν. Τμ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Αχαΐας
καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή
Νίκου Τεμπονέρα, να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση που
συνδιοργανώνουν οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ τη Δευτέρα, 9
Γενάρη 2017 και ώρα 6:00μμ στο σχολικό συγκρότημα «ΒΟΥΔ» στην Πάτρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου