«Δείξαμε στον Σόιμπλε τι θα κόστιζε το Grexit»

«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε μία Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων ο Φρανσουά Ολάντ λίγες ώρες πριν την άτυπη μίνι σύνοδο των Βερσαλλιών, όπου αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη μακροσκελή συνέντευξη που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε ευρωπαϊκές εφημερίδες μίλησε και για το ρόλο της Γαλλίας στην ελληνική διαπραγμάτευση δηλώνοντας πως η χώρα του απέδειξε στον Βόλφανγκ Σόιμπλε τι θα κόστιζε το Grexit στην Ευρώπη.

Η Γαλλία έκανε την Γερμανία να φτάσει πιο μακριά από όπου είχε προβλέψει. Τόσο σε ό,τι αφορά την Τραπεζική Ένωση όσο και την Ελλάδα, μια περίπτωση για την οποία υπογραμμίσαμε πόσο θα κόστιζε η έξοδος από την Ευρωζώνη, και οι Γερμανοί το έλαβαν υπόψη στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης για τις δεσμεύσεις, τις οποίες σεβάστηκε ο Τσίπρας.
Σε ερώτηση αν «σταμάτησε τον Σόιμπλε» ο Ολάντ αππάντησε το εξής: «Μπορούμε να πούμε ότι το κατάλαβε από μόνος του. Μπορούσαμε να θριαμβολογήσουμε, αλλά αν ένα παιχνίδι απαιτεί φράσεις όπως " η Γαλλία κέρδισε την Γερμανία" ή το αντίστροφο, στο τέλος χάνουν όλοι».
Σε σχέση με το Γαλλο-γερμανικό σύμφωνο και το αν έχει πάψει να είναι αρκετό, ο Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι «είναι αναγκαίο. Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει μπροστά. Αλλά δεν είναι αρκετό. Όταν με την κυρία Μέρκελ πετυχαίνουμε μια συμφωνία, μετά πρέπει να πείσουμε τους υπόλοιπους».
Σε σχέση με τα προβλήματα της Ευρώπης, τέλος, ο Γάλλος σοσιαλιστής υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι η βραδύτητα στην λήψη των αποφάσεων. Πράττουμε με αρκετά ορθό τρόπο, αλλά με υπερβολική καθυστέρηση. Πόσος χρόνος χρειάσθηκε για την συμφωνία με την Ελλάδα; Και για την Τραπεζική Ένωση; Για τους πρόσφυγες; Για την τρομοκρατία; Οι τρόποι δράσης μας δεν είναι κατάλληλοι γι' αυτόν τον κόσμο της έκτακτης ανάγκης. Οι λαϊκιστές ζουν μέσα στην αμεσότητα του Twitter. Για να είμαστε αποτελεσματικοί πρέπει να είμαστε γρήγοροι».
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Ντόναλντ Τουσκ ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά την αντίθεση του υπερσυντηρητικού εθνικιστικού Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) που έχει την εξουσία στην Πολωνία και προτείνει έναν δικό του ευρωβουλευτή για τη θέση του.

«Καθήκον πριν φύγω να αποτρέψω την Λεπέν»

Ακόμη, τόνισε ότι «ύψιστο καθήκον» του είναι να διασφαλίσει ότι η Γαλλία δεν θα ψηφίσει ποτέ για την ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.
Επεσήμανε δε ότι η «απειλή» μίας νίκης της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές «υφίσταται», ακόμη και αν θεωρεί ότι «η Γαλλία δεν θα παραδοθεί», στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων.
Η άκρα δεξιά δεν βρισκόταν ποτέ εδώ και 30 χρόνια σε τόσο υψηλό επίπεδο, όμως η Γαλλία δεν θα παραδοθεί. Η Γαλλία γνωρίζει ότι η ψηφοφορία της 23ης Απριλίου και της 7ης Μαΐου θα καθορίσει όχι μόνο την τύχη της χώρας μας, αλλά επίσης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Διότι, αν κατά τύχη η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου επικρατούσε, θα ξεκινούσε αμέσως μία διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη και ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποίησε.
«Αυτός είναι ο στόχος όλων των λαϊκιστών, από όπου και αν προέρχονται: να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, να αποκλειστούν από τον κόσμο και να φαντασθούν ένα μέλλον περικυκλωμένο από φράκτες όλων των ειδών και παρατηρητήρια», λέει σε μία αναφορά στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ.
Ορίζω λοιπόν ως «τελευταία μου αποστολή» πριν εγκαταλείψω το Μέγαρο των Ηλυσίων στα μέσα του Μαΐου «να κάνω τα πάντα ώστε η Γαλλία να μην αφεθεί να πεισθεί από ένα τέτοιο πρόγραμμα, ούτε να αναλάβει μία τόσο μεγάλη ευθύνη».
Τέλος, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί «όλα τα υπάρχοντα μέσα για να επηρεάσει τις κοινές γνώμες», ορισμένες φορές ακόμη και με διαδικασίες που χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ένωση.
«Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να επηρεάσει τις κοινές γνώμες», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν δεν πρόκειται πλέον για την ίδια ιδεολογία με εκείνη της Σοβιετικής Ενωσης...ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται οι ίδιες διαδικασίες, με επιπλέον τεχνολογίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...