80 «περίεργες» αφίξεις Τούρκων στη Θράκη – Σε συναγερμό για «θερμή» Μεγάλη Εβδομάδα

Για 80 περίπου ύποπτες αφίξεις Τούρκων στη Θράκη κάνει λόγο ο δημοσιογράφος Πάρις Καρβουνόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ειδήσεις».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική προβοκάτσια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα στη Θράκη είναι το Νο 1 σενάριο που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την Αθήνα.
Ακόμη περισσότερο και από το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο.

Περίεργες αφίξεις από την Τουρκία στην περιοχή της Θράκης έχουν προκαλέσει προβληματισμό και συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η φωτιά στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο δεν ήταν το πρώτο καμπανάκι κινδύνου για τη Θράκη.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει παρατηρηθεί «περίεργη κινητικότητα» στην περιοχή με δεκάδες αφίξεις προσώπων που για διάφορους λόγους θεωρούνται «ύποπτες».
Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 80 περιπτώσεις.
Τι είναι αυτό που ανησυχεί την Αθήνα;
Η πρόκληση ενός γεγονότος προβοκάτσιας που θα έχει στόχο να προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα των μουσουλμάνων της περιοχής.
Ακόμη και το «κάψιμο ενός Κορανίου» μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις, που με τους κατάλληλους «χειρισμούς» μπορούν να πάρουν διαστάσεις.
Η πυρκαγιά στο τέμενος δεν προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις, γιατί οι «σκληροί» της μουσουλμανικής μειονότητας δεν έχουν ισχυρά ερείσματα στον Έβρο.
Αντιθέτως, σε Ξάνθη και Κομοτηνή, με την αρωγή του τουρκικού προξενείου, υπάρχουν οι δυνατότητες για την πρόκληση καταστάσεων έντασης.
Η αποκάλυψη των όπλων που είχε ιμάμης μέσα στον μιναρέ του σε μειονοτικό χωριό της Ξάνθης είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί.
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον ιμάμη μπορεί να κρίθηκαν επαρκείς από τις δικαστικές Αρχές, αλλά στην πραγματικότητα δεν έπεισαν κανέναν.
Στη Θράκη οι πληροφορίες για την ύπαρξη και άλλων κρυμμένων όπλων διακινούνται διαρκώς και φαίνεται να έχουν βάση.
Από την άλλη, ο τουρκόφωνος Τύπος της περιοχής επιμένει να χαρακτηρίζει ως… συνωμοσία «γκιουλενιστών» το όλο ζήτημα.
Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει την πεποίθηση στην Αθήνα ότι είναι πολύ πιο εύκολο για την Τουρκία να προκαλέσει αναταραχή στη Θράκη, παρά επεισόδιο στο Αιγαίο.
Να «παίξει» τα τελευταία 24ωρα πριν από το κρίσιμο για τον Ταγίπ Ερντογάν δημοψήφισμα με το θρησκευτικό συναίσθημα, χρησιμοποιώντας μια τεχνητή και ψευδή κρίση στη Θράκη.
Μια κρίση στην οποία η μουσουλμανική μειονότητα -την οποία ανερυθρίαστα αποκαλούν τουρκική ακόμη και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου- θα βρεθεί, υποτίθεται, υπό διωγμό και κίνδυνο.

Μεγάλη Παρασκευή

Μην ξεχνάμε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν μαζί με όλο το υπουργικό συμβούλιο να προσευχηθούν στην Αγιά Σοφιά προπαραμονή του δημοψηφίσματος.
Στην Ελλάδα οι πιστοί θα είναι εκείνη την ημέρα στην περιφορά του Επιτάφιο, αφού θα είναι Μεγάλη Παρασκευή.
Στη Θράκη η Τουρκία «κάνει επιχειρήσεις» εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Έχοντας ως «επιχειρησιακό βραχίονα» μια χούφτα φανατικών που μπαινοβγαίνουν στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες «ανεξαρτητοποίησης» της Θράκης, τουρκοποίησής της στην πραγματικότητα.
Από το 2013 η Αθήνα ανησυχεί ακόμη περισσότερο.
Το καλοκαίρι του 2013 το ελληνικό Πεντάγωνο είχε προειδοποιήσει μέσω εγγράφου του για τους επιπλέον κινδύνους που προκαλούνται στη Θράκη από την αναδιοργάνωση της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας MIT.
Στο έγγραφο επισημαίνονταν οι δυνατότητες και οι πρακτικές της MIT σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, αλλά και σε ψυχολογικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ανάλυση του 2013, «η κυβέρνηση Ερντογάν θα συνεχίσει τις προσπάθειες θεσμοθέτησης αλλαγών σε φορείς που θα την καταστήσουν πλέον πολιτική δύναμη με καθεστωτικά χαρακτηριστικά, προκαλώντας τη δημιουργία επιπλέον πολώσεων στην Τουρκία».
Η αναδιοργάνωση της MIT είχε πολλά σημεία που ανησυχούσαν και ανησυχούν τους Έλληνες επιτελείς.
Με νόμο ο Τ. Ερντογάν έδινε απεριόριστες δυνατότητες στη MIT για να παρακολουθεί τους πάντες εντός κι εκτός Τουρκίας και να κάνει επιχειρήσεις έξω από τα τουρκικά σύνορα.
Επίσης, το σχετικό νομοθέτημα που άφηνε ανεξέλεγκτη τη MIT προέβλεπε και την εμπλοκή εν ενεργεία στελεχών της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Τ/ΓΕΕΘΑ (Bordo Bereli), προκαλώντας έκπληξη και προβληματισμό για τον λόγο για τον οποίο θα ήταν αναγκαίο τέτοιο προσωπικό στη MIT.
Θεωρούνται η «αφρόκρεμα» των στελεχών των ειδικών επιχειρήσεων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και είναι εκπαιδευμένοι να αναλαμβάνουν ειδικές επιχειρήσεις σε εχθρικό έδαφος, ψυχολογικές επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις προπαρασκευής πληθυσμού στη χώρα – στόχο.
Είχαν παραλάβει τον Κούρδο ηγέτη Οτσαλάν από τις Αρχές της Κένυας στο Ναϊρόμπι, κατά την επιχείρηση σύλληψής του το 1999.
Σημαντική λεπτομέρεια: οι δύο τελευταίοι Τούρκοι που παραδόθηκαν στις ελληνικές Αρχές δήλωσαν μέλη των Bordo Bereli.
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...