«Παιχνίδι» Κοτζιά στο ΝΑΤΟ: Πρότεινε σχέσεις ΝΑΤΟ-Ισραήλ και «πάγωσε» τις… ιδέες Τσαβούσογλου

Σε παραίνεση προς το NATO να εξετάσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ προς την κατεύθυνση της συνεργασίας προχώρησε την Παρασκευή, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Νίκος Κοτζιάς στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του NATO στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με άρθρο του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή.
Ο ΥΠΕΞ ζήτησε, συγκεκριμένα, το NATO να εξετάσει τη σχέση του με το Ισραήλ,
ώστε η Ιερουσαλήμ να αισθανθεί αρκετά ασφαλής προκειμένου να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών.
Η συγκεκριμένη αποστροφή είναι ενδεικτική της εγκάρδιας σχέσης που διανύουν οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ.
Ως προς την περιοχή, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες δομές ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (έμμεση αναφορά στον σχεδιασμό Ελλάδας για δημιουργία ενός «ΟΑΣΕ» του Νότου με έδρα τη Ρόδο).
Ο κ. Κοτζιάς είπε, επίσης, ότι το NATO θα πρέπει να εξετάσει και τον μελλοντικό ρόλο του, αν δηλαδή θα παραμείνει μια αμιγώς διατλαντική συμμαχία ή θα εξελιχθεί σε διεθνή.
Αφήνοντας μια έμμεση πλην σαφή αιχμή προς τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε να προχωρήσει η ευρωατλαντική προοπτική για Σκόπια και Βοσνία, ο κ. Κοτζιάς είπε (αναφερόμενος προφανώς στην κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια) ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει εφόσον υιοθετηθούν κανόνες δημοκρατικής συναίνεσης και καλής εποικοδομητικής γειτονίας.

Τον Νίκο Κοτζιά ανέμενε στην είσοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο στρατιωτικός αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, αντιστράτηγος Ζαχαριάδης.

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ήταν ίσως ο πλέον άνετος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του σχετικό με το κεντρικό θέμα, που είναι η χρηματοδότηση.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, αμέσως αφού πέρασε το κατώφλι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έθεσε ευθέως και επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης αύξησης των αμυντικών δαπανών των χωρών – μελών.
Μάλιστα οι ΗΠΑ ζητούν να δουν ταχέως κάτι σαν έκθεση προόδου εντός διμήνου.
Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Ν. Κοτζιάς δεν είχε παρά να εκθέσει την ανταπόκριση της Ελλάδας και στους τρεις στόχους τους οποίους επανέλαβε χθες και ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ: Μετρητά, συμμετοχή και αύξηση των δυνατοτήτων.
Επίσης, η εγγύτητα αλλά και τα – περιορισμένα αλλά υπαρκτά και επεκτεινόμενα – διπλωματικά δίκτυα της Ελλάδας στην περιοχή ΜΕΝΑ (Μέση Ανατολή – Βόρεια Αφρική), η οποία αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ασφάλεια της Ευρώπης, άρα και το NATO, καθιστούν τη σημασία της Αθήνας στρατηγικής αξίας για τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Δείτε και τις δηλώσεις του υπουργού μετά τη λήξη της Συνόδου:

πηγη
Δημοσίευση σχολίου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...