Τραγωδία στο Άδενδρο: «Μέχρι την Παρασκευή το πόρισμα»

«Ως το μεσημέρι θα έχουμε στοιχεία από τις επί τόπου έρευνες δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης στην Πρωϊνή Ζώνη της ΕΡΤ, καθώς στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτοψία για τα αίτια του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας Intercity που άφησε δύο νεκρούς ηλικίας 39 και 52 ετών και 7 τραυματίες, εκ των οποίων ένας διασωληνωμένος σε βαριά κατάσταση και 2 πολυτραυματίες.
Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται το πόρισμα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης.

«Ετσι λειτουργούν τα δρομολόγια εδώ και 12 χρόνια που λειτουργεί αυτή η γραμμή και δεν έχει συμβεί το παραμικρό», τόνισε ο κ.Πετράκης, αναφέροντας ωστόσο ότι γίνονταν έργα τα οποία έπρεπε να τελειώσουν εντός του έτους.
Σχετικά με την επιτρεπόμενη ταχύτητα των 60 χλμ την ώρα, τόνισε ότι «είναι θέμα που ερευνούν οι ειδικοί».
Το τρένο παρέσυρε κολώνα ηλεκτροδότησης και έπεσε πάνω σε σπίτι, με εισχώρηση είκοσι μέτρων, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες απομάκρυνσης της μηχανής να γίνονται προσεκτικά   με κίνδυνο κατάρρευσης του σπιτιού, τόνισε στην ΕΡΤ ο Βασίλης Σιμόπουλος, δημοσιογράφος στην ιστοσελίδα emvolos.gr.
«Τα τρένα περνάνε οριακά και με χαμηλή ταχύτητα από το σημείο, λόγω και της κατάρρευσης του πυλώνα», πρόσθεσε.
Υπό κατεδάφιση τελεί, το σπίτι στο οποίο προσέκρουσαν η μηχανή της αμαξοστοιχίας και το δεύτερο βαγόνι ,με κυριότητα ΟΣΕ, είχε νοικιαστεί από μητέρα αλβανικής καταγωγής με δύο παιδιά «που πήδηξαν έξω για να σωθούν».
Η έρευνα διεξάγεται από τρία κλιμάκια: Του ΟΣΕ που έχει ευθύνη για την υποδομή και τη συντήρηση, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έχει ευθύνη για δρομολόγια και της ΕΔΥ, υπεύθυνη για διαχείρισης υλικού.

Το χρονικό

Στην αμαξοστοιχία επενέβαιναν 70 επιβάτες και πέντε άτομα προσωπικό.
Ο εκτροχιασμός σημειώθηκε στις 21:40 στα 200 μέτρα από το ‘Αδενδρο, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.
Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.
Στα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες έχουν σπεύσει στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.
Στο σημείο έσπευσε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έκανε λόγο για τραγωδία τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα.
«Έχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Είναι μεγάλο δυστύχημα, είναι μία τραγωδία. Το ζητούμενο είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έρευνα προκειμένου να δούμε τι έφταιξε», υπογράμμισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως «ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο» και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά, ο οποίος είπε πως θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν κακοτεχνίες ή προβλήματα που πρέπει να προσεχθούν, απάντησε: «αυτή είναι μια γραμμή που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Τώρα αν είναι πρόβλημα γραμμής ή θέμα ταχύτητας θα το δείξει η έρευνα που θα γίνει».
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Σχετική είδηση:Δύο επιβεβαιωμένοι νεκροί από εκτροχιασμό τρένου έξω από την Θεσσαλονίκη (Video)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...