Ο Μακρόν ανακοινώνει το απόγευμα της Τετάρτης τη νέα του κυβέρνηση

Στις 16:00 ώρα Ελλάδος, έπειτα από 24ωρη καθυστέρηση, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.
Η διάρκεια θητείας της οποίας θα είναι πενταετής.
Η κυβέρνηση θα είναι ολιγομελής, θα αριθμεί δηλαδή περίπου 15 υπουργούς και ο νέος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την οραματίζεται άψογη ως προς την εντιμότητα των μελών της.

Μάλιστα πριν την ανακοίνωσή της δόθηκε εντολή να γίνει ενδελεχής έλεγχος για τη φορολογική κατάσταση, το ποινικό μητρώο και την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων για κάθε υπουργό.
Στην εξακρίβωση των στοιχείων συμμετέχει ενεργά η «Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας ζωής», που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2013, ύστερα από το σκάνδαλο του τότε υπουργού (για τον προϋπολογισμό) Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος διατηρούσε λογαριασμούς σε «φορολογικούς παραδείσους».
Το όνομα του Καϊζάκ συνδέεται στη μνήμη των Γάλλων και με το όνομα του Τομά Τεβενού, του υφυπουργού Εξωτερικού Εμπορίου (Αύγουστος 2014), που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι «λόγω φοβίας» δεν πλήρωνε για χρόνια τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του.
«Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θέλουν μια υποδειγματική κυβέρνηση. Όχι μόνο για να αποφευχθούν οι εκπλήξεις αλλά και για να σηματοδοτηθεί η πενταετία από διαφάνεια », εξήγησε ο εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέ.
Παράλληλα με τον έλεγχο από την Ανώτατη Αρχή τα μέλη της κυβέρνησης έχουν να υπογράψουν και μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συμμετέχουν στην όποια δραστηριότητα που θα μπορούσε να κριθεί μη νόμιμη ή αντίθετη με την αρχή της εντιμότητας.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Πέμπτη.
Ο πρώτος νόμος που προβλέπεται να εξετάσει είναι αυτός για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής», τομέας στον οποίο ο Μακρόν θέλει να κρατήσει τις υποσχέσεις του.
 πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...