Ποιος είναι ο σκληροπυρηνικός Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που θα γίνει βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας

Ποια η σημασία της αλλαγής διαδοχής για τις ΗΠΑ, την κρίση στο Κατάρ, τον πόλεμο στην Υεμένη - Το γεγονός ότι ο βασιλιάς είχε παραχωρήσει  πολλές εξουσίες στον υιό του τα τελευταία χρόνια, ήταν μία γεύση του τι θα επακολουθήσει
Ανακατατάξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή επιφέρει η ανάδειξη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας.

Το γεγονός ότι ο 81χρονος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας «καρατόμησε» τον ανιψιό του Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ προτιμώντας να αναβαθμίσει τον 31χρονο γιο του σηματοδοτεί μία σειρά από αλλαγές που αφορούν πρωτίστως τον βασικό σύμμαχο του Ριάντ, τις ΗΠΑ, και γενικότερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, μπορεί για πολλούς να ήταν μία αιφνιδιαστική κίνηση του βασιλιά Σαλμάν να βάλει στο περιθώριο του 57χρονο ανιψιό του, ωστόσο, πολιτικοί κύκλοι της χώρας υποστηρίζουν ότι ήταν απλώς θέμα χρόνου. Το γεγονός ότι ο βασιλιάς είχε παραχωρήσει  πολλές εξουσίες στον υιό του τα τελευταία χρόνια, ήταν μία πρόγευση του τι θα επακολουθήσει...

Παραγκωνίζοντας τον 57χρονο ανιψιό του, Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, ο βασιλιάς έβαλε στο περιθώριο μία ολόκληρη γενιά, όπως σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.

Πριν από την ευνοϊκή για τον ίδιο κίνηση του πατέρα του, ο Σαλμάν ήταν δεύτερος στη διαδοχή του θρόνου. Το γεγονός όμως τον επέλεξε , δείχνει σαφέστατα την επιλογή του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας να εκσυγχρονίσει τη μοναρχία.

Τι σημαίνει αυτό για τις ΗΠΑ
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι ο "κύριος αντι-τρομοκράτης" , που διατηρεί σκληροπυρηνική στάση απέναντι στο Κατάρ, το Ιράν και την Υεμένη, θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο του υπουργείου Άμυνας, το οποίο δίνει τον "τόνο" στον πόλεμο που μαίνεται στην Υεμένη, υπό το άγρυπνο μάτι της Σαουδικής Αραβίας.  

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμπλακούν περισσότερο στις πολιτικές εντάσεις που κλιμακώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως εξηγεί το αμερικανικό δίκτυο CNN και προσθέτει:

"Βασική προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή είναι η σταθερότητα. Με την  ανάδειξη όμως του σχετικά άπειρου Σαλμάν, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να καλύψουν το κενό συμμετέχοντας πιο ενεργά. Κι επειδή ως υπουργός Άμυνας , ο Σαλμάν ακολουθούσε σκληρή γραμμή έναντι του Κατάρ, του Ιράν και της Υεμένης, ο ρόλος της Ουάσινγκτον στην περιοχή αναμένεται να ενισχυθεί.
   
Η πρόσφατη διπλωματική κρίση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ - με το Ριάντ να προσπαθεί να απομονώσει τη Ντόχα με την κατηγορία ότι υποθάλπει την τρομοκρατία- είναι ένα παράδειγμα που δείχνει την ανάγκη λεπτών χειρισμών από πλευράς ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον στηρίζει απροκάλυπτα τους Σαουδάραβες στη διένεξη αυτή την ώρα που οι Αμερικανοί στο Κατάρ διατηρούν την μεγαλύτερη στρατιωτική τους βάση.  
   
Τι σημαίνει για το Κατάρ;
Ένα είναι σίγουρο. Η σκληρή γραμμή του Ριάντ έναντι της Ντόχα θα συνεχιστεί. Όπως επισημαίνει το CNN, ο Σαλμάν δεν πρόκειται να λάβει υπόψη του άλλες πιο σοφές γνώμες για το πως να χειριστεί την διπλωματική κρίση.

Τι σημαίνει για την Υεμένη; 
Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το σενάριο της ειρήνης στην Υεμένη. Πρόκειται για μια σύγκρουση στην οποία ο Σαλμάν έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. Ο ίδιος επιμένει ότι οι δυνάμεις της Υεμένης πολεμούν τους αντάρτες Χούτι που έχουν την στήριξη του ιρανικού καθεστώτος. Με λίγα λόγια είναι ο δικός του πόλεμος. Ωστόσο, σταθερότητα στη Σαουδική Αραβία σημαίνει και σταθερότητα στην Υεμένη και για το λόγο αυτό, το Ριάντ θα πρέπει να στηρίζει την Υεμένη. Η σκληρή πραγματικότητα πάντως είναι ότι, στην Υεμένη μαίνεται ένας "πόλεμος" μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και ο νέος διάδοχος του θρόνου είναι ένας από τους αρχιτέκτονές του.
 
Τι θα αλλάξει στην κουλτούρα της Σαουδικής Αραβίας;
Μην νομίζετε ότι η μοναρχία θα άρει λίαν συντόμως την απαγόρευση οδήγησης για τις γυναίκες. Δεν αποτελεί αυτό προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Ριάντ. Κάτι τέτοιο θα συμβεί, όχι όμως άμεσα. Σύμφωνα με το όραμα του Σαλμάν για το 2030, προτεραιότητες του Ριάντ θα είναι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας της χώρας γεγονός που σημαίνει μεταξύ άλλων ότι θα εξαρτάται λιγότερο από το "μαύρο χρυσό" και η ανάδειξη νεαρότερων προσώπων σε ανώτατα αξιώματα.

Υπάρχει δίψα για αλλαγή στη Σαουδική Αραβία. Όμως όταν υπάρχει μοναρχία, οι αλλαγές δεν γίνονται εν μία νυκτί.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...