Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Αθάνασιος Ράντος Η ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα

Νεος πρόεδρος της Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζεται ο Αθανάσιο Ράντος, με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Η ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, για την επιλογή νέου Προέδρου του ΣτΕ:

Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο Αντιπρόεδρό του, κ. Αθανάσιο Ράντο.


Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αθανάσιος Ράντος, δήλωσε τα εξής:

«Ευχαριστώ την Πολιτεία, που, με το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο όργανό της, το υπουργικό συμβούλιο, με τίμησε με το ανώτατο για την Δικαιοσύνη αξίωμα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για το σύντομο διάστημα που μου απομένει να ασκήσω τα νέα καθήκοντα μέχρι την αφυπηρέτηση, δεν μπορώ να υποσχεθώ στην Πολιτεία, την κοινωνία και τον πολίτη, τίποτα άλλο παρά ό,τι ήταν το αποκλειστικό ενδιαφέρον όλα αυτά τα 47 χρόνια: κάθε προσπάθεια και μόχθο για ένα δικαστήριο που, διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και τον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο ευρωπαϊκής χώρας που σέβεται τον εαυτό του».

Ποιος είναι ο Αθανάσιος Ράντος

Ο Αθανάσιος Ράντος είναι μέχρι προσφάτως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1953. Έλαβε πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1976) με Άριστα καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών πάνω στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1990) με μεγάλη διάκριση.

Είναι δικηγόρος Αθηνών από το 1978 και μεταξύ των σημαντικότερων θέσεων που έχει υπηρετήσει είναι οι εξής:

Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1979.
Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 1984.
Σύμβουλος της Επικρατείας, 1996.
Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2009.
Ήδη, Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του  Δικαστηρίου.

Προήδρευσε επί σειρά ετών του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας και του Πειθαρχικού Συμβουλίου των μελών ΔΕΠ ΑΕΙ. Προεδρεύων επί σειρά ετών του Συμβουλίου Συμμόρφωσης της Διοικήσεως στις δικαστικές αποφάσεις. Διετέλεσε για τρεις θητείες μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και προήδρευσε σε συνεδριάσεις του. Επίσης, υπήρξε μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Δίδαξε επί 21 έτη στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο) καθώς και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Μελέτες και εισηγήσεις του σε επιστημονικά συνέδρια δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά.

Διετέλεσε πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής της Επετηρίδας Δικαίου Προσφύγων και Αλλοδαπών, που εκδίδεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και άλλων επιστημονικών περιοδικών και σωματείων. Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά.
πηγη

ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΠΡΙΝ ΦΥΓΗΣ..

Κανονικότητα κυβέρνησης Μητσοτάκη: Ο πατέρας πρόεδρος στο ΣτΕ, η κόρη μέλος-εισηγήτρια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού… ο Μαρινάκης με “διαβατήριο” και Nova;


..Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, επέλεξε για τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας τον μέχρι σήμερα αρχαιότερο αντιπρόεδρό του, Αθανάσιο Ράντο. Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους δικαστές του ανώτατου ακυρωτικού συμβουλίου. Ωστόσο, η κόρη του, Μαρία -Ιωάννα Ράντου, έχει από τον Ιούλιο του 2019 τοποθετηθεί παρά τις έντονες αντιδράσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το προσεχές διάστημα, μία από τις υποθέσεις που έχει να εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι και η εξαγορά της Nova. Αν μάλιστα υπάρξουν προσφυγές, την όποια εισήγηση για την τελική απόφαση θα την πάρει το ΣτΕ. Η ολομέλεια του ΣτΕ είναι αυτή που θα λάβει και την τελική, οριστική και αμετάκλητη απόφαση περί επιστροφής ή μη του διαβατηρίου στον υπόδικο διεκδικητή της Nova.
Το όνομα του Αθανάσιου Ράντου ήταν το 2017-18 στην επικαιρότητα όταν κυκλοφορούσαν φήμες για «ροζ κασέτες» και «αμαρτωλά mail». Τότε επικρατούσε ο προβληματισμός αν πρόκειται περί ευάλωτου σε εκβιασμούς και πιέσεις δικαστικού. Το όνομα του επανήλθε στην επικαιρότητα όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη «εκπαραθύρωσε» τα προηγούμενα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να τοποθετήσει, μεταξύ άλλων, την κόρη του κ. Ράντου σ’ αυτή.

Ποια είναι η κόρη Ράντου
Η Μαρία-Ιωάννα Ράντου είναι δικηγόρος. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Έχει ασκήσει ενεργή δικηγορία στην Αθήνα σε δικηγορική εταιρεία εξειδικευμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Επίσης έχει κάνει πρακτική άσκηση στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την περίοδο 2014-2018 ήταν συνεργάτης (Associate και στην συνέχεια Senior Associate) διεθνούς δικηγορικής εταιρείας στις Βρυξέλλες. Με ειδίκευση στο δίκαιο του Ανταγωνισμού και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ κατά το ίδιο διάστημα ήταν μέλος και του Δικηγορικού Συλλόγου Βρυξελλών (Liste E). Από τον Νοέμβριο του 2018 έως και τον Αύγουστο του 2019 ήταν Ειδική Νομική Σύμβουλος στην νομική υπηρεσία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά και έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου. Από το 2015 είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του διεθνούς νομικού περιοδικού World Competition Law and Economics Review (Kluwer).  Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά» αναφέρεται στο βιογραφικό της κ. Ράντου, στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τέλη Αυγούστου 2019 προτάθηκαν για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τοποθετήθηκαν οι:
Ιωάννης Λιανός (πρόεδρος),

Καλλιόπη Μπενετάτου (αντιπρόεδρος),

Μαρία Ιωαννίδου και Μαριάννα Ράντου (τακτικά μέλη-εισηγητές).

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως αναμενόταν, είχε θετική γνώμη και τελικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού ορίστηκε με αυτή τη σύνθεση από το υπουργικό συμβούλιο.

Η εισήγηση για τα τέσσερα ονόματα, ήταν του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη. Ψηφίστηκε από τα δέκα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡα25, τοποθετήθηκαν με «παρών».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο κ. Γεωργιάδης, είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητο» να επιχειρείται δημιουργία εντυπώσεων για ασυμβίβαστο της κ. Ράντου. Επειδή ο πατέρας της ήταν -τότε- αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τώρα πλέον είναι… πρόεδρος!

Εξαγορά Nova
Μία από τις υποθέσεις -και μάλιστα «καυτές»- που έχει να εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι και αυτή της εξαγοράς της Nova.

Αν πλειοδοτήσει η «Alter Ego» του Βαγγέλη Μαρινάκη ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία (έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από αγγλικό fund), η τελική εισήγηση θα γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία βρίσκεται η κ. Ράντου (που τοποθετήθηκε από τη ΝΔ του Μητσοτάκη).

Αν ωστόσο υπάρξουν προσφυγές, για την όποια εισήγηση, την τελική απόφαση, θα την πάρει το ανώτατο ακυρωτικό συμβούλιο της χώρας. Δηλαδή, το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκεί τώρα είναι πρόεδρος ο Αθανάσιος Ράντος (που τοποθετήθηκε επίσης από τη ΝΔ του Μητσοτάκη), ο οποίος είναι ο πατέρας μίας εκ των εισηγητριών της Επιτροπής Ανταγωνισμού!

Με λίγα λόγια, απλά και λαϊκά: Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει… Ειδικά, αν πραγματικά είναι ευάλωτος… ο κύριος πρόεδρος του ΣτΕ.

Επιστροφή διαβατηρίου Μαρινάκη;

Παράλληλα, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας, μετά από δύο απολύτως τεκμηριωμένες αποφάσεις από το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ, περί μη επιστροφής του διαβατηρίου στον υπόδικο εφοπλιστή, με πρόεδρο πλέον τον κ. Ράντο, αναμένεται λίαν προσεχώς να κληθεί για να λάβει την τελική, οριστική και αμετάκλητη απόφαση για μία «καυτή υπόθεση» που αφορά στον κουμπάρο της οικογένειας Μητσοτάκη και χορηγό της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ ΑΘΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...