Σύνοδος Κορυφής: Όπως ανέφερε Ιταλός αξιωματούχος που ήταν παρών στη συνάντηση, ο Κόντε προειδοποίησε τον Ρούτε για το ρίσκο που παίρνει θέλοντας να μπλοκάρει την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Μπορεί να είσαι ήρωας στην πατρίδα σου για μερικές ημέρες, αλλά μετά από λίγες εβδομάδες θα θεωρηθείς υπεύθυνος από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που μπλόκαρες μια επαρκή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή λύση», φέρεται να είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στον Ολλανδό ομόλογό του.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε
Μάλιστα, ο Κόντε φέρεται να είπε στον Ρούτε ότι το κόστος του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι δύο και τρεις φορές μεγαλύτερο εάν η ΕΕ αποτύχει να δράσει άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ συνεχίζεται για τρίτη μέρα στις Βρυξέλλες και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ολονύχτιο θρίλερ, με την επίτευξη συμφωνίας να είναι αβέβαιη.

Τα αγκάθια για συμφωνία

  • Η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων μη επιστρεπτέων και δανείων: Παρά το γεγονός ότι ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε νέα αναλογία, με μείωση των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. και αύξηση των δανείων στα 300 δισ., οι «φειδωλοί» πιέζουν ώστε οι επιχορηγήσεις να πέσουν στα 375 δισ. ευρώ, ενώ έχουν καταθέσει και πρόταση για επιχορηγήσεις μόλις 155 δισ.. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να αποδεχθούν οι Νότιες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
  • Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης: Η Ολλανδία πιέζει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ασκήσει κάποια χώρα βέτο στην εκταμίευση δόσεων. Ο Σαρλ Μισέλ χθες πρότεινε μία νέα προσέγγιση την οποία ονομάσει «φρένο εκτάκτου ανάγκης» και θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα, που έχει αντιρρήσεις στην εκταμίευση χρημάτων ή την πορεία συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, να προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Συμβούλιο Κορυφής. Σίγουρα αναμένεται περαιτέρω αντιπαράθεση για το ζήτημα.
  • Κράτος Δικαίου: Η Ουγγαρία και η Πολωνία και δευτερευόνυως η Σλοβενία αντιστέκονται στην πρόταση να συνδεθεί η χρηματοδότηση με κριτήρια σεβασμού προς το κράτος δικαίου.
  • Το μέγεθος του συνολικού πακέτου: Η πρόταση του Σαρλ Μισέλ για Ταμείο Ανάκαμψης και προϋπολογισμό της Ε.Ε. αγγίζει τα 1,83 τρισεκατομμύρια. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις για άλλους ευαίσθητους τομείς. Αργά το βράδυ αναμένονται τα τελικά συμπεράσματα.