Σε θρίλερ εξελίσσεται η δίκη της Χρυσής Αυγής

Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η απόφαση στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής με την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να βρίσκονται σε ανοιχτή «ρήξη» μετά και την εισαγγελική πρόταση να μείνουν εκτός φυλακής όλοι οι καταδικασθέντες πλην του Γιώργου Ρουπακιά.

Αν και η απόφαση ανέδειξε από την αρχή τη σαφή διάσταση που υπήρχε ανάμεσα στην πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη και την εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των καταδικασθέντων ρίχνοντας στα μαλακά ακόμα και τον Γ. Ρουπακιά, εντούτοις τα πράγματα έφτασαν στα… άκρα όταν τέθηκε το θέμα της χορήγησης ανασταλτικής δύναμης στην έφεση.

Οι αναστολές οδήγησαν τη σύγκρουση προέδρου και εισαγγελέα στα... άκρα

Η εισαγγελική πρόταση που πρόσφερε αναστολή ακόμα και στους καταδικασθέντες που κουβαλούν στις πλάτες τους βαριές προηγούμενες καταδίκες για κακουργήματα ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για την κα. Λεπενιώτη. «Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» ρώτησε με νόημα η κα. Λεπενιώτη την εισαγγελική λειτουργό, η οποία της απάντησε: «Μάλιστα. Για όλους».

Ο διάλογος αυτός από έδρας ανάμεσα στην κα. Λεπενιώτη και την κα. Οικονόμου ήταν αποκαλυπτικός της έντονης αμφισβήτησης με την οποία αντιμετωπίζει την εισαγγελική λειτουργό το δικαστήριο, το οποίο άλλωστε δεν συντάχθηκε σε κανένα στάδιο της απόφασης μαζί της.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά που, μεσούσης της απόφασης, η πρόεδρος αμφισβητεί ευθέως την εισαγγελέα για την αρτιότητα της πρότασής της, καταλογίζοντάς της σκόπιμο λάθος ή αβλεψία ως προς το λευκό ποινικό μητρώο που επικαλέστηκε στην πρότασή της για τους καταδικασθέντες.  

Για τον λόγο αυτόν η κα. Λεπενιώτη υπενθύμισε στην εισαγγελική λειτουργό πως 11 από τους κατηγορουμένους έχουν βαριές καταδίκες για ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, ληστείες κ.λπ. Η επιμονή όμως της κας Οικονόμου για τη χορήγηση ανασταλτικού σε όλους τους καταδικασθέντες, χωρίς ουδεμία εξαίρεση, άφησε εμβρόντητο όχι μόνο τους δικαστές αλλά και το ακροατήριο.

Οι περιοριστικοί όροι του Γ. Λαγού

Σημείο «αιχμής» όμως έγινε και το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, για τον οποίο επίσης η εισαγγελέας πρότεινε να χορηγηθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση. Έτσι η κα. Λεπενιώτη ζήτησε από την εισαγγελέα να αναζητήσει το βούλευμα από το οποίο προκύπτει ότι το 2015 ο Γιάννης Λαγός είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2015, παρ΄ ότι είχε αποφυλακιστεί ο Γιάννης Λαγός με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού, έχοντας τη δυνατότητα μόνο της μετάβασης στη Βουλή, δεν τον τήρησε. Τότε είχε οδηγηθεί πίσω στη φυλακή με σχετικό βούλευμα -λόγω μη τήρησης των όρων-, ωστόσο, όπως επισήμανε ο συνήγορός του, ο ευρωβουλευτής είχε προσφύγει το 2019 σε βάρος του επίμαχου βουλεύματος το οποίο και ανέτρεπε την κρίση του προηγούμενου συμβουλίου Εφετών, κρίνοντας πως είχε «παραπλανηθεί λόγω της 24ωρης αστυνομικής φύλαξής του».

Το θέμα του  Γιάννη Λαγού είναι το πρώτο με το οποίο θα ασχοληθεί το δικαστήριο και στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, θα συνεχίσουν τις δευτερολογίες τους σχετικά με τις αναστολές οι συνήγοροι υπεράσπισης. Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο είναι αυτό το οποίο θα σταθμίσει όλα τα στοιχεία ώστε να αποφασίσει αν και ποιοι από τους καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για να παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους στο Εφετείο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020, 08:25

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...