Απολαμβάνοντας τη θέα στο Γκραν Κάνυον της Ελλάδας που κατέχει ρεκόρ Γκίνες

 

Υπάρχουν τοποθεσίες και αξιοθέατα στην Ελλάδα που αν και έχουν διακριθεί παγκοσμίως, μπορεί κάποιοι να μην τα γνωρίζουν. Επιβλητικά και κάποιες φορές δύσκολα στην προσέγγιση, αξίζει τον κόπο να τα επισκεφθείς γιατί σου προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες και εικόνες που δε θα δεις συχνά στη ζωή σου. Ένα μέρος που σε καθηλώνει με την ομορφιά του και σου προκαλεί δέος είναι το λεγόμενο Γκραν Κάνυον της Ελλάδας. Ένα φαράγγι που έχει μπει στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες και κάθε επίσκεψη εκεί αποτελεί και μια διαφορετική εμπειρία. Ανάλογα από ποιο σημείο θα το προσεγγίσεις. Ο λόγος για το Φαράγγι του Βίκου στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Ζαγοροχώρια

Βρεθήκαμε εκεί και νιώσαμε πώς είναι να φωνάζεις καλημέρα και να ακούς τον αντίλαλό σου τέσσερις και πέντε φορές. Αν δεν το ζήσεις, δύσκολα αντιλαμβάνεσαι για τι μιλάμε.

Απολαμβάνοντας τη θέα στο Γκράν Κάνυον της Ελλάδας, το Φαράγγι του Βίκου

Φσράγγι ΒικουΈχοντας ως βάση το χωριό Μονοδένδρι, εξερευνήσαμε μέσα σε τέσσερις μέρες όσα περισσότερα μπορούσαμε στην περιοχή. Από τα γεφύρια και τα ποτάμια, μέχρι τα γύρω χωριά και το εντυπωσιακό πέτρινο δάσος που λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει στην Ελλάδα. Μπορείς να δεις περισσότερα για το πέτρινο δάσος ΕΔΩ. Μια από τις στάσεις που μας είπαν (και είχαν δίκιο) ότι πρέπει να κάνουμε ήταν στη Χαράδρα του Βίκου. Το θέαμα απόκοσμο και μοναδικό στο είδος του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Φαράγγι του Βίκου, λοιπόν, έχει μπει στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες καθώς είναι το βαθύτερο σε σχέση με το πλάτος του φαράγγι του κόσμου. Και κατέχει αυτό το ρεκόρ εδώ και 15 χρόνια. Αν ανατρέξει κανείς στην έκδοση του βιβλίου του 2005, θα δει ότι η χαράδρα του Βίκου σε ένα της σημείο έχει βάθος 900 και πλάτος 1100 μέτρων. Κάτι που δεν συμβαίνει με κανένα άλλο φαράγγι στον κόσμο. Εμείς προσεγγίσαμε τη θέση Οξυά για να δούμε τη Χαράδρα και ουσιαστικά βγήκαμε σε ένα μπαλκόνι που μας έβαζε σχεδόν μέσα στο Φαράγγι. Τριγύω βουνά, πράσινο και πέτρα. Ένα μοναδικό θέαμα.


.

Η άλλη θέση που μπορείς να επιλέξεις για να δεις το Γκραν Κάνυον της Ελλάδας είναι η θέση Μπελόη. Απλώς εμείς επιλέξαμε τη θέση οξυά που ήταν πιο κοντά στο χωριό που μέναμε. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα το Μονοδένδρι για ορμητήριο καθώς είναι πολύ οργανωμένο και γραφικό χωριό και μπορείς από εκεί να πηγαίνεις στα διάσημα αξιοθέατα της περιοχής.

Μην χάσεις:

  • Αν έχεις μια-δυο μέρες παραπάνω στη διάθεσή σου, μην παραλείψεις να επισκεφθείς και τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Είναι μόλις 40 λεπτά μακριά και θεωρούνται από τα πλέον γραφικά χωριά της περιοχής. Διαθέτουν πολύ ωραία εστιατόρια για φαγητό και μοναδική θέα προς του πύργους της Αστράκας, ένα επιβλητικό κομμάτι του βουνού.
  • Να κάνεις εναλλακτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Εκτός από την πεζοπορία, ρώτησε πώς μπορείς να κάνεις ράφτινγκ στο κρυστάλλινο ποτάμι του Βοϊδομάτη. Το φθινόπωρο θα απολαύσεις μια μαγευτική πορεία ανάμεσα σε έναν δρυμό με πορτοκαλοκίτρινα φύλλα που έρχεται σε αντίθεση με τα γαλαζοπράσινα νερά του ποταμού. Μην σε φοβίσει το κρύο νερό, θα φοράς στολή.
  • Να κάνεις ένα μίνι γαστρονομικό ταξίδι στα Ζαγοροχώρια απολαμβάνοντας  παραδοσιακές πίτες, ντόπιο κρέας και συνταγές με υλικά μαγειρεμένα από τον κήπο. Η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα όπως την αποκαλούν είναι από τα must.
  • Αν επιλέξεις να κάνεις τη διαμονή σου στο Μονοδένδρι αξίζει να επισκεφθείς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Αφήνεις το αυτοκίνητο σε ένα άνοιγμα και περπατάς στο μονοπάτι για να φτάσεις εκεί. Σε ένα σημείο απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης.
  • Να κάνεις μια βόλτα για να γνωρίσεις τα πέτρινα γεφύρια της περιοχής που χτίστηκαν από τους μάστορες της εποχής. Αυτούς που γύρισαν τον κόσμο και τον γέμισαν στολίδια με την τέχνη τους.

Το σίγουρο είναι ότι οι μέρες δε θα σου φανούν αρκετές και θα επιστρέψεις σύντομα στα Ζαγοροχώρια. Μιλάμε εξάλλου για 46 χωριά που το καθένα έχει τη δική του ομορφιά. Οπότε μπορείς να ξεκινήσεις από το Φαράγγι του Βίκου και να οργανώσεις και επόμενες εκδρομές για να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας.

. ..Tags:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...