Κορωνοϊός – Ασθενείς: Για ποιους είναι έως και 75% μικρότερος ο κίνδυνος θανάτου

 

Έως και τέσσερις φορές μικρότερος είναι ο σχετικός κίνδυνος θανάτου για τους πάσχοντες από COVID-19 που έχουν υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους – Δείτε αναλυτικά τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες..

Επιστήμονες από το μη κερδοσκοπικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Λιπαρών Οξέων (FARI) σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του Λος Άντζελες δημοσίευσαν τα πρώτα άμεσα στοιχεία που δείχνουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη COVID-19. Η σχετική εργασία δημοσιεύθηκε στο Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids.

Έως σήμερα υπήρχαν αρκετές εργασίες στην ιατρική βιβλιογραφία που ισχυρίζονταν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν επωφελείς επιδράσεις σε ασθενείς που πάσχουν από τη λοίμωξη COVID-19. Μέχρι τώρα, όμως, δεν είχαν δημοσιευθεί μελέτες που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Η παρούσα μελέτη, λοιπόν, συμπεριέλαβε 100 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με COVID-19 και από τους οποίους λήφθηκαν και αποθηκεύθηκαν δείγματα αίματος. Οι επιστήμονες ανέκτησαν τα κλινικά αποτελέσματα αυτών των ασθενών και ανέλυσαν τα δείγματα όσον αφορά στον Δείκτη ω-3 (επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων –O3I και επίπεδα EPA + DHA της μεμβράνης ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Οι 100 ασθενείς χωρίστηκαν ισομερώς (25%) σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα Ο3Ι. Ένας θάνατος σημειώθηκε στην κορυφαία ομάδα (ένας θάνατος στους 25 ασθενείς με O3I>5.7%), ενώ 13 θάνατοι σημειώθηκαν στους υπόλοιπους ασθενείς (13 θάνατοι στους 75 ασθενείς με O3I<5.7%). Σε μια ανασκοπική ανάλυση προσαρμοσμένη στην ηλικία και το φύλο των ασθενών, αποδείχθηκε πως όσοι βρίσκονταν στην κορυφαία ομάδα (O3I >5.7%) είχαν 75% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονταν στη χαμηλότερη. Με απλά λόγια, ο σχετικός κίνδυνος θανάτου ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος για όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα Ο3Ι (<5.7%) συγκριτικά με όσους είχαν τα υψηλότερα.

«Παρόλο που δεν πληροί τα παραδοσιακά όρια στατιστικής σημασίας, η πιλοτική αυτή μελέτη –σε συνδυασμό με πολλαπλά στοιχεία σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των EPA και DHA- υποδεικνύει με ισχυρά στοιχεία ότι αυτά τα διαθέσιμα στη διατροφή λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στους πάσχοντες από COVID-19. Σαφώς, βέβαια, χρειάζονται εκτενέστερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα προκαταρκτικά ευρήματα», σημειώνει ο Arash Asher, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως ο χαμηλός δείκτης ω-3 μπορεί να αποτελεί έναν ισχυρό προγνωστικό δείκτη για τον θάνατο από COVID-19, τονίζοντας ωστόσο ότι, παρότι ενθαρρυντικά, τα ευρήματα αυτά χρειάζονται επαλήθευση.

«Μια υπερβολική φλεγμονώδης αντίδραση, γνωστή ως καταιγίδα κυτοκινών, αποτελεί βασικό παράγοντα για τη σοβαρή ασθένεια από κορωνοϊό. Τα ω-3 λιπαρά οξέα (DHA και EPA) έχουν δυνητικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η πιλοτική αυτή μελέτη παρέχει υποστηρικτικά στοιχεία για το ότι αυτά τα λιπαρά οξέα μπορεί να επιβραδύνουν την καταιγίδα κυτοκινών της COVID-19», καταλήγουν οι ειδικοί.

Διαβάστε επίσης

Το τρόφιμο – αντίδοτο για τον μεγαλύτερο εχθρό του μυαλού – Πόσο συχνά να το τρώμε

Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που καθορίζει αν αυτά τα συνηθισμένα φάρμακα ωφελούν ή βλάπτουν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...