F-22: Τα τρομερά μαχητικά αναβαθμίστηκαν και θα πετούν ως το 2060

 

Από το 2005 οπότε και πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσημη πτήση, ως σήμερα, τα F-22 Raptor παραμένουν (ακόμα και μετά την άφιξη των F-35) τα πιο εξελιγμένα μαχητικά 5ης γενιάς στον πλανήτη.

Για την ακρίβεια είναι τόσο εξελιγμένα που οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την εξαγωγή τους, φοβούμενες μήπως διαρρεύσουν τα πολλά και διάφορα τεχνολογικά μυστικά των stealth αεροσκαφών.

Ωστόσο, μετά από 15 χρόνια χρήσης -τα F-22 έχουν συμμετάσχει σε διάφορες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο- ήρθε η ώρα της συντήρησης και της ανανέωσης για τα περίφημα μαχητικά.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι απλή, για ένα τόσο εξελιγμένο αεροσκάφος. Για την ακρίβεια, για την συντήρηση και την αναβάθμισή τους χρησιμοποιήθηκαν έξι ειδικές μηχανές από τη Αεροπορία των ΗΠΑ.

Κέρδος 8.000 ωρών πτήσης

Όμως, το αποτέλεσμα, θα έλεγε κανείς ότι άξιζε τον κόπο, καθώς μετά τις εργασίες κάθε ένα από τα -λίγα- F-22 κέρδισε 8.000 ώρες πτήσης και εκτιμάται ότι θα πετούν κανονικά ως το 2060.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης, τα F-22 ενισχύθηκαν δομικά, διορθώθηκαν ζημιές που είχαν υποστεί, ξαναπεράστηκαν με ειδική αντιραντάρ βαφή και έγιναν και άλλες παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έχουν κατασκευαστεί 195 F-22 (τα οκτώ δοκιμαστικά), ενώ η παραγωγή τους σταμάτησε το 2012, καθώς το κόστος κατασκευής τους ήταν τεράστιο.

Το F-22 είχε σχεδιαστεί ως stealth μαχητικό 5ης γενιάς με βασικό ρόλο την εναέρια κυριαρχία, αλλά απέδειξε ότι είναι ικανό και για επιθέσεις σε επίγειους στόχους, αλλά και για ηλεκτρονικό πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...