Έδειξε στην Κ.Ο. με το δάχτυλο τους πάντες για το βατερλό στη διαχείριση της κακοκαιρίας, εκτός από τον εαυτό του
Να δραπετεύσει από το κάδρο των ευθυνών για όσα ακολούθησαν το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τη χώρα επιχείρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, παριστάνοντας απλώς τον… προεδρεύοντα και δηλώνοντας ότι τον ενοχλεί το πινγκ πονγκ των ευθυνών που παίζουν τις τελευταίες ώρες στελέχη του κρατικού μηχανισμού.
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός όμως δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να συμμετέχει ακριβώς σε αυτό το παιχνίδι αποφυγής των ευθυνών και απλά, αντί να υποδείξει κάποιον συγκεκριμένο ως «φταίχτη», έδειξε με το δάχτυλό του τους πάντες, εκτός από τον ίδιο!
Φυσικά πρόκειται για μια στάση που δεν τιμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ειδικά εάν κανείς θυμηθεί τον αριθμό των συσκέψεων που έγιναν στο πλαίσιο της επιτελικότητας του κράτους και στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν όλοι όσοι τώρα αλληλοκατηγορούνται.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι συσκέψεις είχαν αρχίσει ήδη από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, όταν στο κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε «έκτακτη συντονιστική σύσκεψη» εν όψει κακοκαιρίας υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιου Πέτσα και του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, υπουργό Επικρατείας Θεόδωρου Λιβάνιου. Συμμετείχαν ακόμα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου και οι πρόεδροι των περιφερειακών ενώσεων δήμων των 13 περιφερειών της χώρας. Σκοπός της σύσκεψης, όπως σημειωνόταν, ήταν η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των δήμων της χώρας και η από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονταν.
Δεν ήταν η μόνη, αφού την Κυριακή η σύσκεψη επαναλήφθηκε, με ακόμα περισσότερους συμμετέχοντες, καθώς, εκτός από όλους τους παραπάνω, μέρος πήραν επίσης ο γενικός γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και του ΔΕΔΔΗΕ.
Ακόμα μία σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού έγινε και την Τρίτη το πρωί, την ώρα που δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βίωναν την «επιτελική ανυπαρξία» του κράτους. Ο πρωθυπουργός, μετά τον… καφέ στο Da Capo, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες για τον ίδιο σκοπό. Τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται…
Το ερώτημα που προκύπτει είναι σαφές: Έγιναν όλες αυτές οι συσκέψεις για τα μάτια του κόσμου; Πώς μπορεί ο πρωθυπουργός έπειτα από αυτού του είδους την προετοιμασία από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του αλλά και τον ίδιο να παρουσιάζει τον εαυτό του ως «θεατή» και να κάνει παρατηρήσεις σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η αποτυχία του κρατικού μηχανισμού. Το ερώτημα, όμως, που προκύπτει είναι αμείλικτο: Εγιναν όλες αυτές οι συσκέψεις για τα μάτια του κόσμου ή απλώς οι συμμετέχοντες σε αυτές απέτυχαν να οργανώσουν το παραμικρό; Ερώτημα στο οποίο κανείς άλλος δεν μπορεί να απαντήσει, εκτός από τον ίδιο τον πρωθυπουργό!
Ακόμα πιο ενοχλητικό για κάποιους, πάντως, είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιμένει στην επικοινωνιακή διαχείριση, καθώς την ίδια στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν χωρίς ρεύμα και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς νερό τεχνηέντως προσπαθεί να συνδέσει το δικό του πρόσωπο μόνο με «παρηγορητικές» ενέργειες, όπως η μείωση του λογαριασμού του ρεύματος σε αυτούς που υπήρξαν θύματα της κυβερνητικής ολιγωρίας!
Αποστάσεις της κυβέρνησης από τη δήλωση Χρυσοχοΐδη για την τραγωδία στο Μάτι
Η πολιτική αποδοκιμασία της δήλωσης Χρυσοχοΐδη για την πύρινη τραγωδία στο Μάτι δεν περιορίζεται εντός των ορίων της αντιπολίτευσης. Εμμέσως, αλλά με τρόπο επίσημο, αποστάσεις έσπευσε χθες να λάβει και η ίδια η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την προηγούμενη μέρα ο πολυπράγμων υπουργός Δημόσιας Τάξης κάλεσε εμφανώς αποσταθεροποιημένος συναισθηματικά και τρέμοντας από υπερένταση τον ΣΥΡΙΖΑ «να διερωτηθούν τι έκαναν στο Μάτι, που έκαψαν 100 ανθρώπους», αναφερθείς στην κριτική που του άσκησε η Κουμουνδούρου για την αψυχολόγητη απόφαση να κλείσει τις εθνικές οδούς χωρίς να υπάρχει χιόνι!
Όλα αυτά ενώ, όπως παρατήρησε η πολιτική αγορά, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας, που ήταν από τους βασικούς συντονιστές την ώρα της τραγωδίας, απομακρύνθηκε μεν από την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά ήταν από τους πρώτους που αναβαθμίστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μάλιστα στο νευραλγικό πόστο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Για «επίδειξη πολιτικής αλητείας» έκανε λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι «ο γ.γ. του Χρυσοχοΐδη σήμερα, ο κ. Τσουβάλας, ήταν επικεφαλής της Αστυνομίας στο Μάτι. Αυτός δηλαδή που είχε την επιτελική ευθύνη για την απόφαση διακοπής της κυκλοφορίας στην κεντρική αρτηρία και την παράκαμψη σε στενούς αδιέξοδους δρόμους που οδήγησε σε τραγωδία. Και γι’ αυτό ακριβώς αποπέμφθηκε τις επόμενες μέρες από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αναβαθμίστηκε έναν χρόνο αργότερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Θεαματικά ακάλυπτο, όμως, άφησε τον υπουργό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Ο κόσμος αυτές τις μέρες ταλαιπωρείται. Είμαστε όλοι εδώ πέρα ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα. Ενα ζήτημα που σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης».
Δηκτικά η Ελληνική Λύση σχολίασε: «Αφού η κυβέρνηση γνωρίζει τους ενόχους της τραγωδίας στο Μάτι, γιατί δεν υπογράφει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έχουμε εξαρχής εισηγηθεί; Γιατί αναβάθμισε εμπλεκομένους στην τραγωδία που βύθισε στο πένθος εκατοντάδες οικογένειες; Σήμερα αλληλοκαλύπτονται, αύριο θα συγκυβερνήσουν».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου