Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση απέναντι στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού βάσει του νόμου 4760/2020 που προβλέπει κατάργηση της μεταγωγής καταδικασθέντων για τρομοκρατία σε αγροτικές φυλακές και επαναμεταγωγή των κρατουμένων που δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, στο κατάστημα κράτησης από το οποίο προήλθαν.
Μετά από 40 περίπου ημέρες απεργίας πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας εισήχθη τις προηγούμενες μέρες στην εντατική του νοσοκομείου Λαμίας και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Δήλωση για το θέμα έκανε χθες το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θεωρήθηκε αμφίσημη. Επιδέχεται δηλαδή διαφορετικών ερμηνειών για το αν ήθελε να υπογραμμίσει κομψά τι οφείλει να κάνει η Πολιτεία, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από αυτό που κατηγορείται ότι πράττει η κυβέρνηση (ότι δηλαδή παραβιάζει το νόμο) ή αν ήθελε να υποστηρίξει ότι η Πολιτεία εφαρμόζει και δεν παραβιάζει το νόμο.
Η δήλωσή της πιο συγκεκριμένα ήταν η εξής: «Σε αντίθεση με τους τρομοκράτες που πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, εμείς οι δημοκράτες πιστεύουμε στον απόλυτο σεβασμό του κράτους δικαίου Τι σημαίνει αυτό; Απόλυτος σεβασμός του κράτους δικαίου σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου θα ισχύσει για όλους. Και όταν λέμε για όλους εννοούμε όλους. Αυτό γίνεται σήμερα στην ελληνική πολιτεία και αυτό εύχομαι να συνεχίσει να γίνεται».
ΚΚΕ: «Διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση που παραβιάζει το νόμο»
Με τις αντιδράσεις να διευρύνονται (δημοσιογράφοι, νομικοί, καθηγητές, κλπ καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο), χθες θέση πήρε και το ΚΚΕ το οποίο διαχρονικά καταδικάζει την τρομοκρατία και εν προκειμένω την τρομοκρατική δράση της 17 Ν (τη δράση της οποία έχει χαρακτηρίσει «προβοκατόρικη»), εξ ου και η παρέμβασή του θεωρήθηκε ιδιαίτερης σημασίας.
Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει καθαρά ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τον δικό της νόμο. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Επίσης, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.
Απ’ αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ αντιτάχθηκε και στην τελευταία τροποποίηση της σωφρονιστικής νομοθεσίας, με τον 4760/2020, που αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για μεταγωγή σε Αγροτικές Φυλακές, ενώ εξαίρεσε από τη μεταγωγή τους σε αυτές τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, διαχωρίζοντας δηλαδή, με επιλεκτικό τρόπο και με μη αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια, μια κατηγορία κρατουμένων αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί».
ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση να αποδείξει ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι πραγματική και δεν εκδικείται»
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Θ. Ξανθόπουλος και Χρ. Σπίρτζης – και όχι από το γραφείο Τύπου - οι οποίοι μεταξύ άλλων αφήνουν αιχμές για εκδικητική στάση της κυβέρνησης.
Αναφέρουν πως «Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, δηλαδή του σωφρονιστικού συστήματος, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο αναχρονιστικός και αντιεπιστημονικός νόμος 4760/20, σύμφωνα με τα σχόλια του Συνηγόρου του Πολίτη, των δικηγορικών συλλόγων και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του ανθρώπου και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης δείχνουν τη φοβικότητα της κυβέρνησης στη δημοκρατία, το πολίτευμα που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους».
Δηλώνουν την «διαχρονική θέση μας για καταδίκη της βίας και της τρομοκρατίας, από όπου κι αν προέρχεται» παράλληλα όμως εκφράζουν την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ «αλλά και τη θλίψη μας στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει βάλει τη χώρα μας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Υπογραμμίζουν προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη «ότι οι αποφάσεις εγκληματικών και παραβατικών δράσεων εκδίδονται για όλους τους ανθρώπους από την Ελληνική Δικαιοσύνη» και προειδοποιούν για την «πιθανότητα της απώλειας ζωής ή της βαριάς βλάβης της υγείας κάθε κρατουμένου και επομένως και του Δημήτρη Κουφοντίνα».
Και καταλήγουν: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει και να σεβαστεί τους νόμους της χώρας.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η ελληνική δημοκρατία είναι πραγματική.
Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι ούτε φοβική, ούτε εκδικητική, ούτε αδιάφορη στην ανθρώπινη ζωή και την υγεία όλων».
Αιχμές για εκδικητικότητα και από Τσακαλώτο
Στο μεταξύ, με ανάρτησή του στο facebook, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε τη αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη «Απόλυτος σεβασμός του κράτους δικαίου σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου θα ισχύει για όλους. Και όταν λέμε για όλους, εννοούμε όλους!»
Το παραπάνω, σημειώνει «είναι αυτονόητο όχι μόνο για τους ανθρώπους της αριστεράς και του πνεύματος, αλλά ευτυχώς και για αρκετούς πολιτικούς από όλο το δημοκρατικό φάσμα. Όσοι δεν συμμερίζονται αυτή τη πολύ απλή αρχή δεν κατανοούν τι θα πει κράτος δικαίου. Ελπίζω λοιπόν οι νόμοι να ισχύσουν για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς εκδικητικότητα, χωρίς ναι μεν αλλά. Αυτό επιτάσσει η δημοκρατία».
Το κείμενο των «17» και η πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα μήνα ακριβώς, 17 στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δημοσιοποιήσει κείμενο στήριξης του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα (Κυρίτσης, Λάμπρου, Μανιός, Κλαυδιανός, Μηταφίδης, Καββαδία, Κανελλοπούλου, κ.ά) με τίτλο «Η δημοκρατία δεν εκδικείται». Εκεί μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ένα υπέρτατο, άτυπο ασφαλώς, δικαστήριο, το οποίο ''διορθώνει'' τα όποια δικαιωματικά… λάθη του κράτους δικαίου. ''Δικάζει'' εκ νέου και τιμωρεί εκ νέου, ακόμη και αν έχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια».
Το κείμενο, που βγήκε μετά από άρνηση της Κουμουνδούρου για κεντρική στήριξη του αιτήματος Κουφοντίνα σ’ εκείνη τη φάση, προκάλεσε την επίθεση της κυβέρνησης ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανακοίνωση της ΝΔ που καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα σε εξηγήσεις, να πει δηλαδή αν συμφωνεί με το κείμενο των 17 στελεχών. Βέβαια μέσω της επίθεσης στον Αλέξη Τσίπρα η κυβερνητική πλειοψηφία απαντούσε στο κείμενο των 17 και τη θέση ότι «η δημοκρατία δεν εκδικείται»: «Ο κατά συρροήν δολοφόνος Δημήτρης Κουφοντίνας και οι υποστηρικτές του πρέπει να αντιληφθούν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται».
Η Κουμουνδούρου είναι σαφές ότι αντιμετωπίζει με αμηχανία το συγκεκριμένο θέμα γνωρίζοντας ότι η κυβερνητική πλευρά καλλιεργεί στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τον Κουφοντίνα και τη δράση του και είναι δύσκολο να περάσει στο ευρύτερο ακροατήριο ότι το θέμα που τίθεται είναι το Κράτος Δικαίου, ότι δηλαδή το θέμα έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη και δεν μπορεί μια κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους να ξαναδικάζει. Στους χαμηλούς τόνους που συνεπάγεται αυτή η αμηχανία φαίνεται να ποντάρει και η κυβέρνηση, αν και πολλοί προειδοποιούν ότι τυχόν αρνητική εξέλιξη στην υπόθεση Κουφοντίνα μπορεί να προσλάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.
Φίλης: Έκκληση προς Μητσοτάκη για Κουφοντίνα
Για την κατάσταση του Κουφοντίνα παρεμβαίνει και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης με σημερινή του δήλωση στην «Εφημερίδα των Συνακτών».
Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από τη Δικαιοσύνη για τα «ειδεχθή εγκλήματα» της 17Ν και σε αντίθεση με την προσπάθεια μερίδας των ΜΜΕ και της Δεξιάς να στρέψει εκεί τη συζήτηση, αυτό που κρίνεται σήμερα είναι το Κράτος Δικαίου.
Επικαλούμενους τις σχετικές τοποθετήσεις έγκριτων νομικών από όλο το πολιτικό φάσμα, του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας τονίζει πως «ο Δ. Κουφοντίνας έχει τα ίδια δικαιώματα με κάθε φυλακισμένο αλλά η κυβέρνηση του τα στερεί επιλεκτικά, παραπέμποντας με τη συμπεριφορά της σε βεντέτα». «Θα είμαστε υπερήφανοι για τη Δημοκρατία μας αν αφήσουμε να πεθάνει, πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, ένας φυλακισμένος απεργός πείνας;» διερωτάται.
Προειδοποιεί επίσης πως «ο Δ. Κουφοντίνας είναι σήμερα κοινωνικά καταδικασμένος. Το τραγικό τέλος του όμως μπορεί να τροφοδοτήσει φαντασιώσεις ‘’ηρωοποίησής’’ του. Αναρωτιέμαι: υπάρχουν δυνάμεις στην κοινωνία που βολεύονται από την διαμόρφωση συνθηκών ακραίας έντασης»;
Απευθύνει έκκληση προς πάσα κατεύθυνση, την Εκκλησία, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ιατρική κοινότητα «να ασκήσουν την επιρροή τους» ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να αποτραπεί το τραγικό τέλος.
Τέλος, απευθύνει «προσωπική έκκληση» και στον πρωθυπουργό, ζητώντας «να παρέμβει παραμερίζοντας κάθε προσωπικό συναίσθημα και να διαψεύσει έμπρακτα τους ισχυρισμούς ότι συγκεκριμένοι θύλακες του κρατικού μηχανισμού διαπράττουν παρανομίες, διερμηνεύοντας τη θέλησή του».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου