Για την υλοποίηση του «Project H1», όπως ονομάζεται, μια παλιά βιομηχανική περιοχή στη Σεούλ θα μετατραπεί σε μια διασυνδεδεμένη «έξυπνη» πόλη. Η γειτονιά των 125 στρεμμάτων θα φιλοξενήσει οκτώ κτίρια κατοικιών, χώρους coworking, μελέτης και ψυχαγωγίας, γυμναστήρια, πισίνες, ακόμη και υδροπονικές αστικές φάρμες.
Η ιδέα ανήκει στο ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο UNStudio και υποστηρίζεται από την Hyundai Development Company.
Σε δήλωσή του, ο συνιδρυτής του UNStudio Μπεν Βαν Μπέρκελ είπε ότι η «καθημερινή αστική εμπειρία» των κατοίκων είναι η «κορυφαία προτεραιότητα του έργου».
Επιβεβαίωσε δε, ότι το έργο έχει πάρει το «πράσινο φως», αλλά δεν αποκάλυψε πότε είναι πιθανό να ξεκινήσει. Προς το παρόν, μια σειρά από απεικονίσεις CGI αποκαλύπτουν μια γειτονιά με δημόσιες πλατείες, πεζόδρομους, κήπους και πράσινες στέγες.
«Έχουμε υιοθετήσει μια προσέγγιση ευέλικτης αστικής πυκνότητας η οποία επιτρέπει την πολυλειτουργική χρήση του δημόσιου χώρου, ενώ χρησιμοποιεί οργανωτικά μοντέλα για να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι θα μπορούν να συναντηθούν για να κοινωνικοποιηθούν… Τα στοιχεία του σχεδίου ενθαρρύνουν τη δημιουργία ισχυρών κοινοτικών δεσμών, ενώ τα προτεινόμενα πακέτα ψηφιακών υπηρεσιών προσφέρουν πρωτοφανή ευκολία στους κατοίκους», εξήγησε ο βαν Μπέρκελ.
Οι αρχιτέκτονες δήλωσαν επίσης ότι η καθαρή ενέργεια θα παράγεται επιτόπου, ενώ σχεδιάζονται συστήματα συλλογής και αποθήκευσης της βροχής για τη μείωση της χρήσης νερού.
Η ιδέα της «πόλης των 15 λεπτών» ανήκει στον γαλλοκολομβιανό ακαδημαϊκό Κάρλος Μορένο και υιοθετήθηκε από τη δήμαρχο του Παρισιού Άνι Ιντάλγκο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επανεκλογής της. Οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι η ιδέα θα συμβάλλει στο φαινόμενο της μεγαλοαστικοποίησης (gentrification) με την περαιτέρω συγκέντρωση του πλούτου στις πιο προσιτές και βολικές συνοικίες.
Ωστόσο η πανδημία της Covid-19 έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για μια τέτοια πόλη.
«Η εμφάνιση αυτής της πανδημίας αποκάλυψε την ευπάθεια των πόλεων και την ανάγκη για μια ριζική επανεξέταση. Τα καινοτόμα μέτρα θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι των πόλεων είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν και να συνεχίσουν τις βασικές τους δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών. Έτσι οι πόλεις θα παραμείνουν ανθεκτικές και βιώσιμες, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», έγραψε νωρίτερα φέτος ο Μορένο.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου