Το εν λόγω χωριό είναι γνωστό για την Προβηγκιανή (ή Οξιτανική) γλώσσα, η οποία αποδίδεται στους Μεσαιωνικούς τροβαδούρους (11ο – 13ο αιώνα) και μελετάται σε θυγατρικές και ανθολογίες σχολείων. Αξιοσημείωτο, η Προβηγκιανή γλώσσα βρίσκεται στη λίστα γλωσσών UNESCO με τη βαθμίδα “σίγουρα απειλούμενη”, εφόσον σήμερα ομιλείται το λιγότερο από 200.000 άτομα.
Σκαρφαλωμένο στις Άλπεις, μέσα στη φύση, το Coumboscuro είναι ένα πετρόχτιστο χωριό στα 1000 περίπου μέτρα υψόμετρο, με ελάχιστη ηλεκτροδότηση και ουσιαστικά μηδαμινή χρήση τηλεόρασης από τους κατοίκους της. Μάλιστα οι περισσότεροι ασχολούνται με δραστηριότητες όπως βοσκή και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ υπάρχει μόνο ένα B&B.
Όμως μην νομίζει κανείς πως το Coumboscuro είναι απλά ένα γραφικό χωριουδάκι στη μέση του πουθενά. Το Coumboscuro είναι ένα ενεργό κέντρο για τη διατήρηση της Προβηγκιανής γλώσσας, εφόσον βρίσκεται σε κομβικό σημείο στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας.
Παράδειγμα είναι η Lou Journ de Réi, στις 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια), ημέρα αφιερωμένη στο Προβηγκιανό θέατρο και την Προβηγκιανή Χριστουγεννιάτικη ποιμαντική μουσική, βασισμένη σε κείμενα πρωτότυπης δημιουργίας. Πρόκειται περί δραματικής ερμηνείας του «Lou teatre Coumboscuro», του μοναδικού Προβηγκιανού θιάσου στην Ιταλία.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι και το Roumiage (“προσκύνημα”) που πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουλίου στο Sancto Lucio de Coumboscuro. Μια τελετή με βαθιές ιστορικές ρίζες που αναφέρονται σε μια αρχαία λατρεία της Παναγίας των Θλίψεων, που έφεραν οι μοναχοί του Puy-en-Velai (στην Κεντρική Γαλλία) πριν από περίπου χίλια έτη. Σαφώς, όλα αυστηρά εις την Προβηγκιανή.
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου