Πετρόπολη: Μια τέλεια καταιγίδα ακραίων καιρικών συνθηκών και βαθιάς ανισότητας

 Από την Katy Watson

ανταποκρίτρια του BBC στη Νότια Αμερική.

Όταν η καταιγίδα έπληξε την Πετρόπολη την περασμένη εβδομάδα, η 41χρονη Carine Santiago ήταν νευρική. Η Βραζιλία είναι μια χώρα συνηθισμένη στις τροπικές βροχοπτώσεις και οι άνθρωποι εδώ παίρνουν την εποχή των βροχών στο βήμα τους. Αλλά ακόμη και για τα πρότυπα της Βραζιλίας, ήταν έντονο.

Η πόλη είδε βροχή ενός μήνα - 240 mm (9,4 in) - σε μόλις δύο ώρες.

«Η βροχή έπεσε τόσο δυνατά», λέει η Carine. Είχε εγκλωβιστεί στη δουλειά, ενώ η κόρη της βρισκόταν στο σπίτι. «Δεν είχα ιδέα ότι εκεί που έμενα ήταν ακόμα χειρότερα».

Στο σπίτι η 13χρονη Μαριάνα διέφυγε από κοντά.

«Σήκωσα τα μάτια και το σπίτι μου άρχισε να τρέμει», λέει. «Έτρεξα προς τον γείτονά μου και μπορούσες να δεις ολόκληρη τη λασπόπτωση από εκεί, ήταν σαν καταρράκτης».

Το σπίτι τους καταστράφηκε καθώς η κατολίσθηση έπεσε στην πλαγιά του λόφου.

Συνολικά, η βροχή προκάλεσε 26 κατολισθήσεις και σκότωσε 176 ανθρώπους. Πάνω από 100 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Επικίνδυνη ζωή

Το σπίτι της Carine και της Mariana ήταν στη γειτονιά Morro da Oficina, χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά στα νότια της Πετρόπολης. Ήταν μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.

Carine
Λεζάντα εικόνας,
Η Carine λέει ότι παρά τον κίνδυνο, δεν έχει την πολυτέλεια να ζήσει πουθενά αλλού

Η ιστορία έχει επαναληφθεί για την Carine. Πριν από 26 χρόνια, η μητέρα της σκοτώθηκε σε κατολίσθηση λάσπης.

«Όταν βλέπω αυτή την κόκκινη γη, νιώθω άρρωστη», λέει. «Αλλά πρέπει να μείνω δυνατός για τα παιδιά μου, δεν μπορώ να καταρρεύσω».

Γιατί τότε, αν είχε βιώσει μια τέτοια τραγωδία, συνέχισε να ζει σε ένα μέρος που είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνο;

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζήσουμε πουθενά αλλού», λέει, προσθέτοντας ότι μετά τον θάνατο της μητέρας της, η οικογένεια δεν έζησε ποτέ ξανά ψηλά. Αντίθετα, επέλεξαν να χτίσουν ένα σπίτι σε χαμηλότερο επίπεδο, υποθέτοντας ότι αυτό θα ήταν ασφαλέστερο.

«Κανείς δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα ήταν τόσο επικίνδυνο», λέει.

Μαριάνα
Λεζάντα εικόνας,
Η κόρη της Μαριάνα έκανε μια στενή απόδραση όταν έπεσε η κατολίσθηση

Την επομένη των κατολισθήσεων, ο κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο, Κλαούντιο Κάστρο, επισκέφτηκε την Πετρόπολη.

Αυτές ήταν οι χειρότερες βροχές που έπληξαν την πόλη από το 1932, είπε, κατηγορώντας τις προηγούμενες διοικήσεις ότι δεν έκαναν αρκετά για να αποτρέψουν τις κατολισθήσεις λάσπης.

«Μακάρι να γίνει μάθημα ώστε αυτή τη φορά να είμαστε διαφορετικοί», είπε.

Ζητήσαμε από την πολιτειακή κυβέρνηση του Ρίο να απαντήσει στις κατηγορίες ότι οι κάτοικοι σε επικίνδυνες περιοχές αισθάνονται ότι έχουν ελάχιστη επιλογή για το πού μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν.

Έστειλαν δήλωση εξηγώντας ότι ακόμη και πριν από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, υπήρχε έλλειψη κατοικιών που αφορούσε το 2011, όταν περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ορεινή περιοχή μετά από κατολισθήσεις και υποσχέθηκαν στέγαση στις πληγείσες οικογένειες τότε.

«Η οικοδόμηση αυτών των σπιτιών εξαρτάται από την απελευθέρωση της γης από τον δήμο Πετρόπολης», ανέφερε η πολιτειακή κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι ο κυβερνήτης είχε σχέδια να κατασκευάσει 50.000 νέες μονάδες σε ολόκληρη την πολιτεία - το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών.

Μικροπολιτική

Ο καθηγητής Antonio Guerra, από το Τμήμα Γεωγραφίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, δεν έχει πολύ χρόνο για ένα παιχνίδι πολιτικών κατηγοριών.

Μελετά τις κατολισθήσεις στην Πετρόπολη από το 1992 και λέει ότι οι αρχές γνωρίζουν πού βρίσκονται οι επικίνδυνες περιοχές. Τους έχει παραδώσει χάρτες κινδύνου κατολισθήσεων, με βάση την έρευνά του, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει ποτέ.

Προσπάθεια αποκατάστασης Πετρόπολης
Λεζάντα εικόνας,
Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται ακόμη στην Πετρόπολη

«Οι αρχές ανησυχούν πολύ περισσότερο για την επανεκλογή παρά για να κάνουν κάτι για τον λαό», λέει. «Υπάρχουν χρήματα, αλλά δεν δαπανήθηκαν για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Guerra, περίπου 20.000 άνθρωποι στην Πετρόπολη ζουν σε περιοχές που κινδυνεύουν. Την περασμένη εβδομάδα, έκανε μετρήσεις της κλίσης κάποιων από τις γειτονιές και σοκαρίστηκε από τα ευρήματά του. Μερικά σπίτια χτίστηκαν σε κλίσεις 55-60 μοιρών.

«Όταν χτίζεις σε περισσότερους από 20 βαθμούς πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», είπε. «Και πάνω από 45 βαθμούς είναι παράνομο στη Βραζιλία».

Αλλά η λύση δεν είναι εύκολη, παραδέχεται.

"Αυτό που πρέπει να κάνουν οι τοπικές αρχές είναι να γκρεμίσουν το σπίτι και να το χτίσουν σε άλλο μέρος. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα χάσεις ψήφους στις επόμενες εκλογές", λέει. "Φυσικά, όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να χτίζουν, μπορείτε να τους σταματήσετε, αλλά δεν το κάνουν - οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια."

Οι διαρθρωτικές ανισότητες της Βραζιλίας σημαίνουν ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των Βραζιλιάνων δεν υπάρχουν «ασφαλείς» επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...