Έρμαιο των επεμβάσεων, των παρεμβάσεων, της κάθε μορφής ξένης ανάμειξης με βολικά πάντα προσχήματα, όπως η πάταξη των τζιχαντιστών, αλλά με το βλέμμα
στραμμένο στους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, η υποσαχάρεια Αφρική συνεχίζει να αποτελεί ζωτικό χώρο για τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης, την ίδια ώρα που όχι πολύ μακριά από κει ορδές απελπισμένων ανθρώπων δίνουν άνιση μάχη με την πείνα, την ξηρασία, τις αρρώστιες. Στη Σομαλία, 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τους τελευταίους μήνες τα χωριά τους σε αναζήτηση τροφής και νερού, καθώς η παρατεταμένη ακραία ξηρασία του περασμένου χρόνου έχει καταστροφικές συνέπειες στις καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο.Στο Παρίσι, όμως, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο αλλού. Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι Γάλλοι στρατιώτες που θα φύγουν σε “δόσεις” τους επόμενους τέσσερις μήνες από το Μάλι θα “μετακομίσουν” μαζί με τις φίλιες δυνάμεις από 14 ευρωπαϊκές χώρες στον γειτονικό Νίγηρα. Η κυβέρνηση της χώρας αυτής φέρεται να συμφώνησε, αν και με κρύα καρδιά, να δεχτεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. “Απ’ τον Νίγηρα η επιχείρηση θα είναι πιο ισορροπημένη προς όλες τις χώρες της περιοχής (του Σαχέλ) που θέλουν τη γαλλική βοήθεια” είπε σχετικά ο Πρόεδρος Μακρόν, προεξοφλώντας προφανώς ότι πάντα θα υπάρχει ανάγκη για “γαλλική βοήθεια” στην περιοχή.Περίπου 2.400 Γάλλοι στρατιώτες, από την αρχική δύναμη των 5.000 και πλέον ανδρών, και περίπου 900 μέλη των ειδικών δυνάμεων της υπό γαλλική διοίκηση δύναμης “Τακούμπα” αναμένεται να αποχωρήσουν από το Μάλι τους επόμενους μήνες.
Το αντιγαλλικό αίσθημα έχει φουντώσει στην πρώην αυτή γαλλική αποικία, το "Γαλλικό Σουδάν", όπως αποκαλούνταν όταν ήταν μέλος της Ομοσπονδίας της Γαλλικής Δυτικής Αφρικής, κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Η τοπική χούντα έχει στραφεί στη Ρωσία και στους μισθοφόρους της για να στηρίξουν την εξουσία της και για να την προστατεύσουν από τους τζιχαντιστές, η δράση των οποίων έχει ενταθεί και επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, ειδικά στα βόρεια, παρά τη σχεδόν δεκάχρονη στρατιωτική παρουσία των Γάλλων.Ως εκ τούτου, το Παρίσι δεν κρύβει την ενόχλησή του και διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς ότι στο εξής δεν θα υπάρχει γαλλική “βοήθεια” για τους ασκούντες την εξουσία στο Μπαμάκο. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν ξεκαθάρισε ότι η μάχη κατά των ισλαμιστικών οργανώσεων στο Μάλι αποτελεί τώρα “αποκλειστικά πρόβλημα” των αρχών της χώρας και όχι της Γαλλίας.
Σημειώνεται ότι το Παρίσι διαθέτει ήδη στρατιωτική παρουσία στον Νίγηρα, έχοντας αναπτύξει εκεί μαχητικά αεροσκάφη και drones. Όπως αποκαλύπτει το Reuters, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί είχε επισκεφθεί τη Νιαμέι στις αρχές Φεβρουαρίου για να βολιδοσκοπήσει κατά τα φαινόμενα τις προθέσεις της τοπικής ηγεσίας όσον αφορά την προοπτική μετεγκατάστασης των γαλλικών δυνάμεων.
Στο μεταξύ, όχι πολύ μακριά από κει που ξεδιπλώνονται τα γαλλικά σχέδια στον χάρτη της Αφρικής, στην πολύπαθη Σομαλία, το δράμα της προσφυγιάς που προκαλούν η δίψα και η πείνα παίρνει πλέον τραγική τροπή. Οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας που φιλοξενούν πρόσφυγες του παρατεταμένου πολέμου έχουν πλημμυρίσει από επιπλέον 300.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας τροφή και νερό, καθώς η χώρα βιώνει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών.Πολλοί από τους πρόσφυγες της ξηρασίας έχουν περπατήσει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα για να φτάσουν στους καταυλισμούς, παρά το ότι οι συνθήκες κι εκεί είναι το ίδιο τραγικές, με ελάχιστη τροφή και νερό και φυσικά χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Υπάρχουν περισσότεροι από 2.400 τέτοιοι καταυλισμοί στη Σομαλία, καθώς σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας είναι πλέον εσωτερικοί πρόσφυγες.
Ο ΟΗΕ συνεχίζει να απευθύνει εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα για άμεση βοήθεια, προειδοποιώντας ότι η φτωχή χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη φέτος με μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου