Από μία και μόνο φωτογραφία άλλαξε η ζωή του 12χρονου Βραζιλιάνου ρακοσυλλέκτη Γκάμπριελ Σίλβα και της οικογένειάς του, που μέχρι πρόσφατα ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης σε μια καλύβα στην πόλη Pinheiro, στη βορειοανατολική Βραζιλία.
Όλα ξεκίνησαν πριν από τα Χριστούγεννα του 2021, όταν ο μικρός Σίλβα φωτογραφήθηκε από τον φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Joao Paulo Guimaraes τη στιγμή που έπαιρνε ένα χριστουγεννιάτικο πλαστικό δέντρο από έναν σκουπιδότοπο, που κατακλύζεται από γύπες και εξαθλιωμένους ρακοσσυλέκτες.
Ωστόσο, η φωτογραφία έγινε viral και ο Σίλβα και η οικογένειά του άρχισαν σύντομα να λαμβάνουν δωρεές από ανθρώπους που συγκινήθηκαν από τον αγώνα τους να επιβιώσουν στην παράνομη χωματερή, σύμβολο της φτώχειας στην οποία ζουν εκατομμύρια Βραζιλιάνοι.
Περισσότερα από 2.000 άτομα συνεισέφεραν διαδικτυακά για να βοηθήσουν την οικογένεια Σίλβα, συγκεντρώνοντας περίπου 80.000 ρεάλ (16.000 δολάρια) από τον Ιανουάριο του 2022. Το σπίτι κόστισε 49.000 ρεάλ, είπε. «Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να βάλουμε πλακάκια στα πατώματα και να αγοράσουμε κάποια έπιπλα», είπε.
Πρώτα «ήρθε» ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο, μετά ένα ποδήλατο, μετά χρήματα τα οποία ήταν αρκετά ώστε ο Σίλβα, η μητέρα του και τα τρία αδέρφια του να αφήσουν την καλύβα τους και να αγοράσουν ένα σπίτι από τούβλα.
«Είμαι τόσο χαρούμενος που έχω αυτό το σπίτι. Δεν είχαμε άλλοτε σπίτι, ζούσαμε σε μια μικρή καλύβα από λάσπη χωρίς τίποτα. Τώρα έχω ένα καλό σπίτι», είπε ο Σίλβα, τώρα 13 ετών, που βοηθά τη μητέρα του να συλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά στη χωματερή, τις περισσότερες μέρες μετά το σχολείο. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι όλα αυτά θα συνέβαιναν εξαιτίας αυτής της φωτογραφίας» αναφέρει.
Το σπίτι, το οποίο αγόρασε η οικογένεια πριν από αρκετές εβδομάδες και ακόμα ολοκληρώνεται, έχει τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα και γκαράζ. «Έχει ρεύμα, τρεχούμενο νερό και μπάνιο με ντους», είπε η μητέρα του Silva, Maria Francisca Silva, 45 ετών. «Παλιά έπρεπε να περπατήσουμε πολύ για να πάρουμε νερό».
Πάνω από το 24 % των 213 εκατομμυρίων ανθρώπων της Βραζιλίας ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου