Οι αποστολές μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στην Ουκρανία δεν αποτελούν στρατιωτική βοήθεια, αλλά ιδιωτικές πωλήσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια της Άγκυρας να αποφύγει την προσβολή της Μόσχας εν μέσω της ρωσικής εισβολής της στην Ουκρανία.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, και διατηρεί καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες, έχει επικρίνει τη ρωσική εισβολή ως απαράδεκτη, αλλά δεν καταδίκασε με την ίδια οξεία ρητορική άλλων μελών της Συμμαχίας και αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων.
Η Τουρκία συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία στην ενέργεια, το εμπόριο και την άμυνα. Πώλησε, επίσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 στο Κίεβο και υπέγραψε συμφωνία για τη συμπαραγωγή περισσότερων κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκεί τον περασμένο μήνα, εξοργίζοντας τη Μόσχα.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι έλαβε μια νέα αποστολή με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια κατά των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους σε συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη.
Σε συνέντευξη στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, τόνισε ότι το Κίεβο αγόρασε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Baykar, ιδιωτική τουρκική αμυντική εταιρεία, τονίζοντας ότι αυτό δεν αντιπροσωπεύει συμφωνία μεταξύ των κρατών.
«Η Ουκρανία ήθελε να αγοράσει αυτό το προϊόν από την εταιρεία μας και έκαναν μια ισχυρή συμφωνία μεταξύ τους», δήλωσε ο Κιράν στη Sabah. «Αυτό δεν είναι βοήθεια από την Τουρκία. Πρόκειται για προϊόντα που αγόρασε η Ουκρανία από τουρκική εταιρεία. Φυσικά, είμαστε περήφανοι για αυτά τα προϊόντα», πρόσθεσε.
Τα σχόλια έρχονται καθώς οι δυτικές χώρες ενισχύουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς αγωνίζεται να αποκρούσει μια σειρά από ρωσικές επιθέσεις.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της, πριν από μια εβδομάδα, η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Άγκυρα έχει δώσει στη δημοσιότητα πολλά βίντεο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής να χτυπούν ρωσικούς στόχους. Η Sabah έκανε λόγο για απόπειρα χειραγώγησης με σκοπό να προκληθούν τριβές μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας.
Η Ρωσία είχε προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες με την Τουρκία σχετικά με τη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία στα ανατολικά της χώρας, αλλά η Άγκυρα υποστηρίζει ότι δεν είναι υπεύθυνη για το τι κάνουν οι αγοραστές. Φτηνότερα από τους αντιπάλους των ΗΠΑ και της Κίνας, τα τουρκικά drones έχουν προσελκύσει αγοραστές από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.
Η Τουρκία -που εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από Ρώσους τουρίστες- έκλεισε αυτή την εβδομάδα τα Στενά που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα με όλη τη στρατιωτική κίνηση στο πλαίσιο του συμφώνου του 1936, επιτρέποντάς της να περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πολεμικών πλοίων.
Υπογραμμίζοντας τη δύσκολη θέση της, η Τουρκία απείχε από την ψηφοφορία για την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ωστόσο, τη Δευτέρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επέκρινε τη ρωσική εισβολή και κάλεσε τις χώρες να υπερασπιστούν τον ουκρανικό λαό.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022, 17:28
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου