Απέναντι από την Κύπρο, δίπλα από την πόλη της Μερσίνας, στον δρόμο για την Αλεξανδρέττα και τα Άδανα, βρίσκεται ο όρμος του Ακουγιού. Η περιοχή διαθέτει το δικό της λιμάνι. Εκεί, σε αυτήν την παραλιακή κωμόπολη και σε μία έκταση 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή 10.000 στρεμμάτων, κατασκευάζεται ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας.
Η ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι πλέον αμιγώς ρωσική αφού οι ρώσοι επενδυτές διαθέτουν πλέον το 100% του μετοχικού κεφαλαίου.
Στο πρώιμο στάδιο και κατά την έναρξη του έργου η εταιρεία αυτή ανήκε κατά 51% στους Ρώσους και κατά 49% στο τουρκικό κράτος. Η Άγκυρα δεν έκανε ποτέ χρήση του πακέτου της και δεν κατέβαλε ποτέ το ποσό απόκτησης του μεριδίου της. Χωρίς πολλά – πολλά το 49% του μετοχικού κεφαλαίου «παραχωρήθηκε» τελικά στη Μόσχα. Ήταν μία προσωπική απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν.Το σύνολο των χρημάτων που πρέπει να καλύψουν την επένδυση, δηλαδή τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, τα καταβάλει στο σύνολο τους η ρωσική πλευρά.
Ο σταθμός του Ακουγιού προβλέπεται να καλύπτει για 60 χρόνια το 10% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα της Τουρκίας. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης είναι σαν ο σταθμός του Ακουγιού να καλύπτει σχεδόν το 100% των αναγκών μίας χώρας του μεγέθους της Ελλάδας.
Ακριβώς δίπλα από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις υπάρχει ένα λιμάνι. Αυτή η λιμενική εγκατάσταση ήταν προορισμένη να καλύπτει τις ανάγκες του πυρηνικού σταθμού. Μεταφορά υλικών, αποκομιδή πυρηνικών αποβλήτων, εφοδιασμός του σταθμού με μηχανολογικό εξοπλισμό κλπ.
Αιφνιδίως το 2019 και με προεδρικό διάταγμα, δηλαδή με την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν, επεκτάθηκε η παραχώρηση διευκολύνσεων από τον λιμένα του Ακουγιού και για την υποδοχή, τροφοδοσία και τεχνική υποστήριξη ρωσικών πολεμικών και εμπορικών σκαφών. Αθόρυβα και σταδιακά δηλαδή, το λιμάνι των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ακουγιού παραχωρείται με πλήρη κάλυψη, από την ανώτατη πολιτική ηγεσία της Τουρκίας για χρήση από ρωσικά πολεμικά πλοία. Πρωτάκουστο για χώρα μέλος του ΝΑΤΟ υπό τις παρούσες μάλιστα διεθνείς συνθήκες.
Το «Ραντάρ», ο «άνθρωπος κλειδί» και η κατάθεση στον Εισαγγελέα
Πριν από πάρα πολλά χρόνια, όταν ακόμα ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν άγνωστος στο δυτικό κόσμο, ο Cuneyt Zapsu, ιδρυτικό μέλος του ΑΚP, του σημερινού κυβερνώντος κόμματος δηλαδή, με διασυνδέσεις σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες ανέλαβε δράση. Πήρε τον Ερντογάν από το χέρι και του άνοιξε τις πόρτες των σαλονιών της Ευρώπης. Έκανε και κάτι ακόμη. Παρουσίασε τον Ερντογάν στην Ουάσιγκτον έχοντας προηγουμένως καλλιεργήσει το έδαφος μιλώντας για το περίφημο Πολιτικό Ισλάμ. Ο Cuneyt Zapsu είναι δηλαδή ο «άνθρωπος κλειδί», η απαραίτητη πολιτική ψηφίδα, που τότε, στα πρώτα βήματα του σημερινού προέδρου της Τουρκίας, πρωταγωνίστησε στην οικοδόμηση των σχέσεων του τουρκικού πολιτικού ισλαμισμού με τη Δύση. Μεγάλη υπόθεση.
Όταν στήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ακουγιού, έπρεπε να υπάρχει και ένας εκπρόσωπος από την τουρκική πλευρά. Μόνον ένας. Λοιπόν αυτό το μοναδικό πρόσωπο ανάμεσα στους Ρώσους θα ήταν εφεξής ο Cunayt Zapsu.
Πολλοί θα σκέφτηκαν πώς αυτό το άτομο που διατηρούσε άριστες διασυνδέσεις με τον δυτικό παράγοντα θα ήταν άνθρωπος των Αμερικανών. Πιθανότατα. Εντούτοις και προς ώρας αυτή η διάσταση είναι δευτερευούσης σημασίας.
Πριν από λίγο καιρό η διοίκηση του Ακουγιού, δηλαδή το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έλαβε την μία απόφαση που καθαρογράφτηκε, υπεγράφη κανονικά από όλα τα μέλη και εστάλη για υπογραφή από το μοναδικό μέλος από την τουρκική πλευρά, τον Cunayt Zapsu. Αυτός όταν διάβασε την απόφαση έγραψε στο εξώφυλλο του φακέλου ιδιοχείρως το σκεπτικό της διαφωνίας του με αυτή αρνούμενος να συναινέσει και έσπευσε στο γραφείο του Εισαγγελέα στην Άγκυρα, όπου και κατέθεσε μήνυση κατά της ρωσικής διοίκησης του Ακουγιού. Ο άνθρωπος εμπιστοσύνης του Ερντογάν εξήγησε στον άφωνο Εισαγγελέα πως ανέκυπτε σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφαλείας.
Δείτε το ντοκουμέντο με την ιδιόχειρη καταγραφή της διαφωνίας του Cuneyt Zapsu στο εξώφυλλο του φακέλου καθώς και το δεύτερο ντοκουμέντο με απόσπασμα από την μήνυση που κατατέθηκε στον Εισαγγελέα της Άγκυρας.
Το Ραντάρ
Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ιδιοκτήτριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού αποφάσισε πως θα κατασκευαστεί εντός των εγκαταστάσεων Ραντάρ προειδοποίησης. Τα μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Στο κείμενο που εμφάνισε ο συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν εξηγείται πώς η εταιρεία θα λάβει οποιοδήποτε αναγκαίο μέτρο για να διασφαλίσει τις εγκαταστάσεις.
Πέρασαν οι ημέρες και όπως διαπιστώθηκε ούτε ο καθ’ ύλη αρμόδιος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, λαλίστατος συνήθως, ούτε ο συνάδελφός του Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ούτε και ο Υπουργός Ενέργειας δεν παρενέβησαν για να ζητήσουν εξηγήσεις από την ρωσική εταιρεία στο Ακουγιού. Ούτε η Εισαγγελία της Άγκυρας, ούτε τα ΜΜΕ ούτε βεβαίως και η προεδρία της τουρκικής δημοκρατίας τοποθετήθηκαν επί του ζητήματος.
Η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε από τον εξόριστο τούρκο δημοσιογράφο που ζει τώρα στη Γερμανία Cehveri Guven.
Η αποκάλυψη αυτή προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία από την στιγμή που η κατασκευή αυτού του ρωσικού στρατιωτικού ραντάρ σε εγκαταστάσεις πυρηνικού σταθμού σε έδαφος της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, πραγματοποιείται κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των Αμερικανών και των Νατοϊκών αξιωματούχων, αφού σε απόσταση λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων και στην περιοχή της Μαλάτιας, στη θέση Kurecik , λειτουργεί ο σημαντικότατος για την άμυνα της Ατλαντικής Συμμαχίας σταθμός ραντάρ. Πρόκειται για προκεχωρημένο σταθμό προειδοποίησης.
Τα 28 δις και τα γεμάτα ταμεία του Ταγίπ Ερντογάν
Καλά πληροφορημένοι διπλωματικοί κύκλοι στην Άγκυρα αλλά και σε πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης, σημειώνουν ότι την τελευταία περίοδο έχει γίνει γνωστό πως η αμερικανική διπλωματία μέσω του Συμβούλου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Σάλιβαν αλλά και του μεγάλου αφεντικού του State Department Άντονι Μπλίνκεν, έχει αναλάβει δράση προκειμένου να αντιμετωπίσει την οφθαλμοφανή ρωσική παρουσία στο Ακουγιού. Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί επιχειρούν να πουλήσουν στην Άγκυρα υψηλή τεχνολογία και πυρηνικούς σταθμούς «τσέπης». Όπως πάντα η τουρκική πλευρά συζητά. Στην πραγματικότητα ωστόσο διασφαλίζει με καθημερινά νέα βήματα την θωράκιση της συνεργασίας της Τουρκίας με τη Μόσχα.
Δείγμα αυτής της «βαθιάς σχέσης» μεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Κρεμλίνου είναι η εμφάνιση από το πουθενά και από τις αρχές του 2022, 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων αγνώστου προελεύσεως που αιφνιδίως βρέθηκαν στα κρατικά ταμεία στην Άγκυρα. Αυτά τα 28 δις διασφάλισαν τη στήριξη της τουρκικής λίρας όλο αυτό το διάστημα όταν τα επίσημα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είχαν πια κυριολεκτικά εξαερωθεί.
Σε αυτά τα δισεκατομμύρια θα πρέπει να προστεθούν και τα 8+6 δις δολάρια που χρωστά η Τουρκία στην Gazprom για αγορές ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε προσωπικά από τον Βλαδίμηρο Πούτιν να υπάρξει μία «αναβολή πληρωμής» και να διευθετηθεί το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω.
Με λίγα λόγια. Είναι ξεκάθαρο πώς κάτω από την μύτη της Συμμαχίας και του αμερικανικού παράγοντα ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει μπίζνες δισεκατομμυρίων με τη Μόσχα και διασφαλίζει την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Ρωσία δίπλα ακριβώς από εκείνες του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρακτικά και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Ρωσία θα διαθέτει στην Ανατολική Μεσόγειο μία ναυτική βάση στην Ταρτούς της Συρίας, μία αεροπορική βάση στην Λατάκια και μία ναυτική βάση στο Ακουγιού της Τουρκίας. Καθόλου άσχημα για την ολική επαναφορά της Ρωσίας στην στρατηγικού ενδιαφέροντος περιοχή μεταξύ Σουέζ, Συρίας, Ισραήλ, Μάλτας – Λιβύης, Κύπρου- Κρήτης και εξόδου από τα Δαρδανέλια έως την Κεντρική Μεσόγειο.
Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022, 14:10
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου