Οι Σεϋχέλλες είναι μια χώρα αντιφάσεων, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να τις καταλάβουμε στην περίπτωση της κύριας φυλακής των νησιών, χτισμένη στην κορυφή ενός λόφου και περιτριγυρισμένη από ειδυλλιακή θέα στον Ινδικό Ωκεανό.
Στην είσοδο της φυλακής Montagne Posée, ζωγραφισμένο σε έναν από τους τοίχους είναι ένα πορτρέτο τεσσάρων μέτρων του Νέλσον Μαντέλα μαζί με το ακόλουθο απόφθεγμα: «Λένε ότι κανείς δεν γνωρίζει ένα έθνος μέχρι να βρεθεί στις φυλακές του».
Στην περίπτωση των νησιών των Σεϋχελλών, τα λόγια του Νοτιοαφρικανού προέδρου εκφράζουν τέλεια τη διαφορά μεταξύ των εικόνων των πολυτελών ξενοδοχείων και των παραδεισένιων τοπίων με τα οποία η χώρα προσελκύει τουρίστες και τι πραγματικά συμβαίνει στον τοπικό πληθυσμό – μια εικόνα που δεν είναι πουθενά πιο ξεκάθαρη παρά ανάμεσα στους τοίχους της φυλακής.
Τα ξημερώματα δεν διαπερνά το φως του ήλιου στη φυλακή. Οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν χαρτόνι για να δημιουργήσουν έναν πιο οικείο περιβάλλον στα κελιά τους. Μερικά από αυτά είναι τόσο μικρά που μοιάζουν με κλουβιά.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών παραμονεύει επίσης στο σκοτάδι της φυλακής, η οποία δεν προσφέρει καμία προστασία από την κρίση ηρωίνης – ένας στους δέκα πολίτες των Σεϋχελλών είναι εθισμένος στην ηρωίνη. Ο εθισμός στην ηρωίνη είναι ένα τόσο διαδεδομένο πρόβλημα που χρειάζονται ξένοι εργαζόμενοι για να εργαστούν σε έργα που οι ντόπιοι που είναι εθισμένοι στα ναρκωτικά δεν μπορούν πλέον να κάνουν.
Στη φυλακή, οι Τανζανοί φρουροί εισάγονται μεταξύ του υπόλοιπου προσωπικού σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να σταματήσουν τη ροή ηρωίνης στα κελιά των κρατουμένων – αλλά η στρατηγική δεν απέδωσε.
Ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας παραδέχτηκε ότι η φυλακή δεν είναι έτοιμη να εκπληρώσει τον ρόλο για τον οποίο χτίστηκε. «Όταν έχεις τέτοιο χάλι, είναι γόνιμο έδαφος για διεφθαρμένους αξιωματικούς. Και όταν έχετε διαφθορά, τότε τα ναρκωτικά θα συνεχίσουν να μπαίνουν στη φυλακή», είπε ο πρόεδρος Wavel Ramkalawan, ο οποίος πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να χτίσει μια νέα φυλακή. Ο Ramkalawan παραδέχεται ότι «η κατάσταση των ναρκωτικών είναι πολύ κακή». «Αυτή τη στιγμή, κατά κεφαλήν, όσον αφορά την κατανάλωση ηρωίνης, οι Σεϋχέλλες είναι νούμερο ένα στον κόσμο», αποκάλυψε ο πρόεδρος της χώρας.
Η κρίση ηρωίνης είναι τόσο κακή που η μεθαδόνη – ένα υποκατάστατο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του εθισμού στην ηρωίνη – χορηγείται δωρεάν σε άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα αποκατάστασης. Κάθε πρωί στη Βικτώρια, το λευκό βαν κάνει αρκετές στάσεις στην πόλη, σε όλα τα μέρη ουρές ανθρώπων κάθε είδους περιμένουν να λάβουν τη δόση μεθαδόνης με την οποία προσπαθούν να κόψουν τον εθισμό τους στην ηρωίνη.
Παραδόξως, σε μια χώρα που κρατείται όμηρος της ηρωίνης, η μεθαδόνη είναι η μόνη βοήθεια στην οποία μπορούν να βασιστούν οι τοξικομανείς.
Για πολλούς Σεϋχελλούς, η ημερήσια δόση μεθαδόνης είναι μόνο μια ακόμη δόση που τροφοδοτεί τον εθισμό τους στα ναρκωτικά – ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Η ταυτόχρονη χρήση ηρωίνης και μεθαδόνης μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρο υπερβολική δόση. Η χρήση μεθαδόνης χωρίς σχέδιο αποτοξίνωσης και χωρίς επαγγελματική καθοδήγηση δεν είναι σχεδόν ποτέ μια καλή μακροπρόθεσμη λύση.
Ωστόσο, λόγω πολιτικών αποφάσεων, οι αρχές των Σεϋχελλών έκλεισαν όλα τα κέντρα αποκατάστασης στα νησιά.
Ενώ η ηρωίνη παραμένει το κύριο ναρκωτικό που διατίθεται στις Σεϋχέλλες, η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη έχουν επίσης αρχίσει να χρησιμοποιούνται και κανένα από αυτά τα ναρκωτικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεθαδόνη.
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
Πηγή: BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου