Η Κίνα ανέθεσε σε… έναν έμπειρο «πυροσβέστη» εκπαιδευμένο στη Δύση για να ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας της χώρας, μια κίνηση που αναμένεται να προσφέρει κάποια βεβαιότητα στην αγορά καθώς ο Xi Jinping αναθεωρεί την αρχής της αυστηρής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε το Σάββατο 1 Ιουλίου ότι ο Pan Gongsheng διορίστηκε στη θέση του επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην τράπεζα, αντικαθιστώντας τον Guo Shuqing.
.Ο εκπρόσωπος του κόμματος στο κεντρικό χρηματοπιστωτικό΄ίδρυμα είναι η πιο ισχυρή πολιτική θέση στην τράπεζα και μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιρροή από τον διοικητή.
Ο Pan αναμένεται να ανακοινωθεί και ως ο επόμενος διοικητής της τράπεζας, αντικαθιστώντας τον Yi Gang, ο οποίος υπηρέτησε τη θέση περισσότερα από πέντε χρόνια.
«Αυτή η επιλογή (του Pan) θα δώσει κάποια διαβεβαίωση στην αγορά σχετικά με τη συνέχεια των επιλογών των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών της Κίνας», δήλωσε ο Chen Long, συνιδρυτής της ερευνητικής εταιρείας Plenum με έδρα το Πεκίνο.
«Μεταξύ όλων των πιθανών υποψηφίων, είναι το άτομο που γνωρίζει καλύτερα την αγορά και to opo;ioγνωρίζει καλύτερα η αγορά».
Η νομισματική πολιτική
Το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο Guo και ο Yi είχαν παραιτηθεί από τους ρόλους τους στο κόμμα.
Ο ανασχηματισμός της κεντρικής τράπεζας έρχεται καθώς η ανάκαμψη μετά από τρία χρόνια πανδημικού lockdown στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου χρειάζεται να ισορροπήσει στο νέο περιβάλλον.
Μετά την αρχική ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο, τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία το δεύτερο τρίμηνο και την αποδυνάμωση των οικονομικών προοπτικών, οι προσδοκίες δημιουργούνται ότι το Πεκίνο θα υιοθετήσει πρόσθετα νομισματικά ή δημοσιονομικά κίνητρα για να στηρίξει την ανάπτυξη.
Το ρενμίνμπι, το νόμισμα της Κίνας, διαπραγματεύεται επίσης κοντά στα χαμηλά επτά μηνών έναντι του δολαρίου ενώ βρίσκεται σε πλήτη εξέλιξη η επιχείρηση διεθνοποιησης του στο πλαίσιο του γενικότερου στόχου της αποδολαριοποίησης.
Ο Pan είναι γνωστό όνομα στον διεθνή χρηματοοικονομικό τομέα.
Υπηρέτησε ως αναπληρωτής διοικητής της PBoC από το 2012, ένας ρόλος που οδήγησε στο να αλληλεπιδρά με τα μέσα ενημέρωσης και τους δυτικούς χρηματοδότες και τους ομολόγους του στις ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωικού τομέα.
Από το 2016 ηγείται ταυτόχρονα της κινεζικής υπηρεσίας ελέγχου του συναλλάγματος.
«Βαρύ» βιογραφικό
Ο Pan ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στο πανεπιστήμιο του Cambridge και ήταν ανώτερος ερευνητής στο Harvard.
Εκπαιδεύτηκε επίσης στην Standard Chartered με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το διαδικτυακό προφίλ στο Εθνικό Κέντρο Χρηματοοικονομικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, όπου είναι ειδικός ερευντητής.
Έλαβε επίσης διδακτορικό δίπλωμα στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Renmin της Κίνας.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες η εμπειρία του Pan καλύπτει τους κανονισμούς συναλλάγματος, ομολόγων και χρηματοδότησης ακινήτων, το θεσμικό πλαίσιο των κρυπτονομισμάτων και τις μεταρρυθμίσεις του κρατικού τραπεζικού συστήματος.
Η φήμη του ως... πυροσβέστη οικονομικών κινδύνων σφυρηλατήθηκε όταν βοήθησε να περιοριστεί η φυγή κεφαλαίων που είχε αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στα μέσα της δεκαετίας του 2010.
Ωστόσο, ο διορισμός του Pan έρχεται εν μέσω ορισμένων φόβων της αγοράς για μειωμένη επιρροή της PBoC στη άσκηση νομισματικής πολιτικής.
Ο Chen, μέλος στην Ολομέλεια του ΚΚΚ, πρόσθεσε ότι ο διορισμός του είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Κίνας, καθώς η κεντρική τράπεζα έχει αποδυναμωθεί μετά την ανανέωση της δομής των θεσμών ρύθμισης του χρηματοπιστωικού τομέα εκ μέρους του Πεκίνου τον Μάρτιο.
Ο Xi, ο οποίος ξεκινά την τρίτη πενταετή θητεία του ως πρόεδρος, ίδρυσε τον Μάρτιο μια νέα εθνική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή για να επιβλέπει όλες τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες εκτός από τη βιομηχανία κινητών αξιών.
Σύμφωνα με το νέο ρυθμιστικό καθεστώς, η PBoC θα χάσει ορισμένες εξουσίες έναντι των χρηματοοικονομικών εταιρειών συμμετοχών, συμπεριλαμβανομένου του Ant Group του Jack Ma
Μια νέα επιτροπή υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος - η κεντρική οικονομική επιτροπή - δημιουργήθηκε επίσης, ενισχύοντας τον άμεσο έλεγχο του Xi στον τομέα, επισήμαναν οι ειδικοί.
O ακήρυχτος πόλεμος κατά της διεθνοποίησης του γιουάν
O νέος κεντρικός τραπεζίτης έχει σημαντική εμπειρία από την αγορά συναλλάγματος και θα δοαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του νομισμάτικού πολέμου που διαξάγεται κατά του δολαρίου.
Καθώς είναι γεγονός ότι το κινεζικό νόμισμα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη διεθνοποίησή του, έχει υποχωρήσει ως προς την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Νωρίτερα αυτή εβδομάδα, το γιουάν που υποχώρησε ακόμη και κάτω από το 7,2 ανά δολάριο, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τα τέλη Νοεμβρίου 2022.
Η υποτίμηση του γιουάν ήρθε μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία ορισμένα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πωλούν το γιουάν και αγοράζοντας δολάρια, γεγονός το οποίο άσκησε αυξημένη πτωτική πίεση στο κινεζικό νόμισμα.
Ενώ οι βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις είναι δικαιολογήμενες και φυσιολογικές, το γιουάν μακροπρόθεσμα δεν είναι δυνατόν να υποτιμηθεί.
Το «τριγωνικό arbitrage»
Ωστόσο, οι πρόσφατες διακυμάνσεις υπενθυμίζουν στους ενδιαφερόμενους φορείς να παρακολουθούν προσεκτικά την κερδοσκοπική συμπεριφορά τριγωνικού arbitrage που προκαλεί σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Με τη διεθνοποίηση του γιουάν, η κερδοσκοπική ζήτηση για το κινεζικό νόμισμα θα πρέπει να περιοριστεί, όπως επισημαίνουν παράγοντες των κινεζικών νομισματικών αρχών, καθώς η βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία θα μπορούσε απλώς να κάνει την αγορά πιο ασταθή.
Τριγωνικό arbitrage είναι μια διαδικασία κατά την οποία μπορεί ένας επενδυτής να βγάλει κέρδος χωρίς την ανάληψη κινδύνου εκμεταλλευόμενος την ανισορροπία μεταξύ τριών αγορών συναλλάγματος.
Συνδυάζοντας συμφωνίες αγοραπωλησίας μεταξύ των αγορών που εκμεταλλεύονται την παραπάνω ανισορροπία, πραγματοποιείται κέρδος ίσο με τη διαφορά μεταξύ των αγοραίων τιμών.
Η διαδικασία κερδοφόρου arbitrage θα συνεχίζεται μέχρι το σημείο που το κόστος αγοράς του υποτιμημένου νομίσματος και πώλησης του υπερτιμημένου νομίσματος υπερβαίνει την διαφορά στην τιμή τους.
Τα τελευταία χρόνια, η τάση προς αυτό που περιγράφεται ως αποδολαριοποίηση έχει γίνει όλο και πιο εμφανής.
Η συμμαχία των BRICS
Αν και το δολάριο ΗΠΑ θα συνεχίσει να είναι το κύριο αποθεματικό νόμισμα νόμισμα για το άμεσο μέλλον, οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο έχουν συνειδητοποιήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της αποδολαριοποίησης.
Επί του παρόντος, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών εξετάζει ή έχει μετατρέψει τον διακανονισμό πληρωμών σε δολάρια σε πληρωμές σε τοπικό νόμισμα.
Σε αυτή τη διαδικασία, το ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν γιουάν για τις εμπορικές συναλλαγές έχει αυξηθεί.
Στη συνέχεια, εισέρευσε περισσότερη ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ως μέσο για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για το γιουάν.
Περισσότερη ρευστότητα στο σύστημα σημαίνει ότι η τάση τδιεθνοποίησης του γιουάν αναμένεται να κερδίσει το momentum.
Καθώς η αγορά επεκτείνεται, ένα βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι να περιοριστεί η κερδοσκοπία και να μετριαστεί ο αντίκτυπος των κερδοσκοπικών κινήσεων στη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν.
Ο ρόλος της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed
Από τον Μάρτιο του 2022, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ αύξησαν το επιτόκιο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας 10 διαδοχικές φορές σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ προκάλεσαν δευτερογενή επίδραση στην αγορά συναλλάγματος, με αποτέλεσμα το ανελέητο ράλι του δολαρίου και την υποτίμηση των νομισμάτων πολλών αναπτυσσόμενων χωρών.
Μια απότομη υποτίμηση αυτών των νομισμάτων δημιουργεί κίνητρα στους διεθνείς επενδυτές να συσσωρεύσουν γιουάν, το οποίο είναι σχετικά σταθερό έναντι του δολαρίου καθώς οι κινεζικές αρχές ελέγχουν στενά τη νομισματική κυκλοφορία.
Το πρόβλημα είναι ότι εάν το γιουάν πωληθεί σε αντάλλαγμα για το δολάριο, οι πωλήσεις μεγάλης κλίμακας θα μετατραπούν σε υποτιμητικές πιέσεις και σε αυτή τη διαδικασία, το πλήγμα στη αγοράς συναλλάγματος είναι πιθανό να επιδεινωθεί λόγω κερδοσκοπικής συμπεριφοράς.
Αυτό που κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα είναι το γεγονός ότι η θέση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος δίνει στις ΗΠΑ μια οικονομική ισχύ να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις σε άλλες χώρες, γεγονός που οδηγεί σε αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών και πιέσεις στη προσσφορά των νομισμάτων και τη ρευστότητα.
Ορισμένες αναφορές μέσων ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι πιέσεις ρευστότητας σε δολάρια ώθησαν ορισμένους παγκόσμιους οργανισμούς να πουλήσουν το γιουάν σε αντάλλαγμα για το δολάριο, γεγονός που επηρέασε περαιτέρω αρνητικά το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης του γιουάν.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φυσιολογικό να βλέπουμε βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις του γιουάν, αλλά θα πρέπει να αποφευχθούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις και το arbitrage, που θα συμβάλουν στη διατήρηση της σταθερότητας του γιουάν και θα προωθήσουν περαιτέρω τη διεθνοποίησή του.
Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο αποσύρονται από χρήση του δολαρίου, το κινεζικό γουάν χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στο παγκόσμιο εμπόριο.
Το νομισματικό στοίχημα
Το κύριο χαρακτηριστικό του γιουάν έγκειται στο να εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία και θεμελιώνει τη αξία του σε αυτήν.
Η τήρηση αυτής της αρχής θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις κερδοσκοπικές κινήσεις από το εξωτερικό.
Επιπλέον, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες προωθούν τη μεγαλύτερη χρήση τοπικών νομισμάτων στο ενδοπεριφερειακό εμπόριο και τις επενδύσεις, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι βιομηχανικές συμπράξεις και οι αλυσίδες εφοδιασμού μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών και να αυξηθεί η χρήση των τοπικών νομισμάτων βήμα προς βήμα.
Ένα εξαιρετικά ισχυρό δολάριο και η πτώση άλλων νομισμάτων θα αυξήσουν, σε κάποιο βαθμό, την πολυπλοκότητα των ζητημάτων σχετικά με τη διεθνοποίηση του γιουάν και τη διαφοροποίηση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.
Είναι ακριβώς σε τέτοιες στιγμές που η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι πιο αποφασισμένη να συνεργαστεί για να προωθήσει την αποδολαριοποίηση και να οικοδομήσει ένα αξιόπιστο πολυμερές διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για τον Κινέζο κεντρικό τραπεζίτη.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου