Γελοιοποιήθηκαν οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία: Με 1,5% θα «τρέξει» η ρωσική οικονομία το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ

 Η Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας «αδιέξοδο», συγκρίνοντάς τον με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει ότι αναμένει η ρωσική οικονομία να αναπτυχθεί κατά 1,5% φέτος παρά το πρωτοφανές κύμα κυρώσεων από τη Δύση κατά της χώρας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την οποία ο πρόεδρος Biden υποσχέθηκε κάποτε να «μετατρέψει το ρούβλι σε χαρτοπόλεμο».
Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,1% πέρυσι, αλλά έχει ανακάμψει καθώς η Ρωσία προσαρμόζεται στις κυρώσεις βρίσκοντας πολλαπλούς τρόπους να τις υπερβεί.


Η Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τον οικονομικό πόλεμο «αδιέξοδο», συγκρίνοντάς τον με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατέστησαν αρχικά πιο δύσκολο για τη Ρωσία να αποκτήσει μικροτσίπ και άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά η Μόσχα στη συνέχεια βρήκε τρόπο να υπερβεί τις κυρώσεις μέσω γειτονικών χωρών.
Η Ρωσία δεν αντιμετώπισε επίσης προβλήματα με την πώληση του πετρελαίου της καθώς βρήκε νέες αγορές στην Ινδία και αλλού στην Ασία.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε αναλυτές που είπαν ότι οι κυρώσεις θα βλάψουν τη Ρωσία μακροπρόθεσμα, αλλά η Μόσχα συνεχίζει να σφυρηλατεί ισχυρότερους δεσμούς και να αυξάνει σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.
Μια εναλλακτική λύση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ σχηματίζεται σιγά σιγά από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες τις οποίες στοχεύουν οι αμερικανικές κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ συνέτριψαν με επιτυχία τις οικονομίες μικρότερων χωρών με κυρώσεις, αλλά οι κυρώσεις στη Ρωσία ήταν οι πιο σκληρές που επιβλήθηκαν σε μια τόσο μεγάλη οικονομία.
IMF Lifts World Growth Outlook on US Stability, But Risks Linger - BNN  Bloomberg
Να σημειωθεί ότι το ποσοστό ανεργίας της Ρωσίας είναι τώρα χαμηλότερο από ό,τι έχουν πετύχει τα Bidenomics...
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε μικρότερες χώρες χάνουν μέρος της ισχύος τους καθώς η Κίνα και η Ρωσία προσφέρουν εναλλακτικές αγορές.
Για παράδειγμα, οι πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου το 2022 ξεπέρασαν αυτές του 2016 πριν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία το 2018 και επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στη χώρα.
Οι περισσότερες από τις νέες πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου έγιναν στην Κίνα..
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-08-06_212317.png
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...