Περίπου δυόμισι χιλιάδες εκτοπισμένοι από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έφυγαν από την Αρμενία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν σε κυβερνητική συνεδρίαση.
«Ελπίζω ότι απλώς επισκέπτονται τους συγγενείς και τους φίλους τους στο εξωτερικό για να ξεπεράσουν την κατάσταση σοκ και θα επιστρέψουν μετά από λίγο», είπε.
Σύμφωνα με τον Πασινιάν, οι αρχές σκοπεύουν να κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν ότι οι εκτοπισμένοι, οι οποίοι για κάποιο λόγο δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ζουν και εργάζονται στην Αρμενία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Καραμπάχ από τις 24 Σεπτεμβρίου. Τον Φεβρουάριο του 1988, η Αυτόνομη Περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε την απόσχισή της από την ΣΣΔ του Αζερμπαϊτζάν.
Ως αποτέλεσμα της ένοπλης σύγκρουσης του 1992-1994, το Αζερμπαϊτζάν έχασε τον έλεγχο της περιοχής και επτά γειτονικών περιοχών. Για 30 χρόνια, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπήρχε ως μη αναγνωρισμένη δημοκρατία.
Το φθινόπωρο του 2020, ο επόμενος γύρος στρατιωτικής σύγκρουσης γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έληξε με τη σύναψη μιας συμφωνίας επωφελούς για το Αζερμπαϊτζάν: η Αρμενία έχασε όλες τις περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ορισμένα εδάφη που αποτελούσαν μέρος της Αυτόνομης Περιφέρειας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Επιπλέον, Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις σταθμεύουν στην περιοχή.
Η Αρμενία δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ο Πασινιάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ερεβάν θεωρεί αυτή την περιοχή ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Οι μάχες διήρκεσαν λιγότερο από μία ημέρα, ως αποτέλεσμα, το Μπακού ανέκτησε τον έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή και το μη αναγνωρισμένο NKR ανακοίνωσε το τέλος της ύπαρξής του την 1η Ιανουαρίου 2024. Αργότερα, έλαβαν χώρα αρκετοί γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ ντόπιων Αρμενίων και εκπροσώπων του Αζερμπαϊτζάν.
Η συζήτηση αφορούσε την ένταξη της περιοχής στη δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου