Πρόκειται για 37 τμήματα, που είχαν δημιουργηθεί το 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τότε υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μαζί με την πανεπιστημιοποίηση όλων των ΤΕΙ της χώρας.
Στη συνέχεια έγιναν οι εκλογές και η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα έβαλε σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας- όλα αυτά τα χρόνια- προκειμένου να επανεξεταστεί -κατά την κυβέρνηση- με ακαδημαϊκά κριτήρια η απόφαση για την ίδρυσή τους.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τα εν λόγω τμήματα δημιουργήθηκαν χωρίς συγκεκριμένα ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, χωρίς καν την προηγούμενη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), παρότι ο νόμος προέβλεπε τη συμβολή της. Ως εκ τούτου, δόθηκε χρόνος στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), που ανέλαβε τις αρμοδιότητες της ΑΔΙΠ, να προχωρήσει σε αξιολόγηση των 37 τμημάτων.
Τελικά όπως δείχνουν τα πράγματα η ΕΘΑΑΕ έκρινε τα τμήματα αυτά άχρηστα και πρότεινε να μπουν δια νέου νόμου στο…χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως και θα γίνει. Στο μεταξύ πάντως αρκετά πανεπιστήμια επιθυμούσαν να έχουν κάποια από αυτά τα τμήματα και μάλιστα είχαν καταθέσει αιτήματα προς το υπουργείο Παιδείας να υπογράψει τελικά τη λειτουργία τους ,πράγμα όμως που δεν έγινε αποδεκτό. Τα 37 τμήματα θα είχαν έδρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ψαχνά Ευβοίας, Ηράκλειο Κρήτης, Φλώρινα, Βόλο, Ιωάννινα, Αμφισσα, Καβάλα, Εδεσσα, Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, Άρτα, Αγρίνιο, Πύργο, Ηγουμενίτσα, Αιγάλεω, Λευκάδα, Ληξούρι, Ρέθυμνο, Χανιά, Καρδίτσα, Λαμία, Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Άργος, Σπάρτη και Τρίπολη και γνωστικά αντικείμενα όπως η υδροβιολογία, η διαιτολογία, η γεωλογία, οι ανατολικές γλώσσες και πολιτισμοί, η μουσειολογία, η δημόσια διοίκηση, η εκπαίδευση ενηλίκων, ο εναλλακτικός τουρισμός κ.α .
Τα 37 τμήματα που δεν θα λειτουργήσουν
Πηγή: Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου