Τον καλούν να
αναστείλει, για τρία χρόνια, την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ στις καμένες εκτάσεις
και τις παρακείμενες, κρίσιμες για τα πουλιά, περιοχές του Έβρου και
της Ροδόπης.
Η αναστολή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με νομοθετική ρύθμιση.
Σε αυτό το διάστημα δεν ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ αν θα ληφθούν συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα και έτσι η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης προτείνει να συμπεριληφθεί η πρόταση των εννέα οργανώσεων στο σχετικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που ήταν σε δημόσια διαβούλευση έως προχθές.
Είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα τα μέτρα που προτείνουν οι οργανώσεις, ώστε στο διάστημα της τριετούς αναστολής να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη δυνατότητα εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ, κέντρου ανεμογεννητριών, στην περιοχή.
Η συνέχιση της αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ χωρίς τα στοιχεία αυτά θα δημιουργήσει περισσότερες πιέσεις σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή και θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τα προστατευόμενα πουλιά και τα φυσικά οικοσυστήματα.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς το υπουργείο, «οι σωρευτικές επιπτώσεις σε προστατευόμενα είδη πουλιών και σε οικοτόπους από το σύνολο των ΑΣΠΗΕ που ήδη λειτουργούν στον Έβρο και στη Ροδόπη είναι ήδη πολύ σοβαρές και οι προβλέψεις για το μέλλον, βάσει του έως τώρα σχεδιασμού, είναι δυσοίωνες, απειλώντας ακόμη και πληθυσμούς προστατευόμενων ειδών με εξαφάνιση».
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό οι κάτοικοι της περιοχής του δάσους Δαδιάς, ένα μέρος του οποίου κάηκε ολοσχερώς από την καταστροφική πυρκαγιά, είχαν κάνει διαδήλωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας «να μην μπει καμία ανεμογεννήτρια στην περιοχή. Θέλουμε πίσω το δάσος μας». Από την Κυβέρνηση όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη βούληση για να αποσοβηθεί το “φύτεμα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου