Έτσι η Ρωσία με μία γεωπολιτική κίνηση-ματ, αποσπά από την Δύση μία ακόμα σημαντική χώρα που διαθέτει πρώτες ύλες, σημαντικές για την υποτιθέμενη ανεξαρτητοποίηση των Δυτικών, από τα ορυκτά καύσιμα.
Το λίθιο είναι ορυκτό-κλειδί για την περιβόητη ενεργειακή μετάβαση.
Η συμφωνία προβλέπει την εγκατάσταση εργοστασίου-πιλότου για την εξόρυξη λιθίου, που είναι απόλυτα απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών, σε αλυκές στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η Uranium One, θυγατρική του ρωσικού ομίλου-κολοσσού της πυρηνικής ενέργειας Rosatom, θα επωμιστεί το σύνολο του κόστους της επένδυσης στη Βολιβία ως το 2025, θα διαθέσει δηλαδή και τα 450 εκατ. δολάρια.
«Αυτή η συμφωνία επικυρώνει το μοντέλο παραγωγής και εμπορικής διάθεσης που προτείνουμε σε όλες τις εταιρείες που θέλουν να δουλέψουν με το λίθιό μας. Θα συμμετάσχουμε σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής», επισήμανε ο βολιβιανός πρόεδρος Λουίς Άρσε.
Η Βολιβία διαθέτει επαληθευμένα κοιτάσματα λιθίου, τα οποία συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα στον κόσμο, που υπολογίζεται πως φθάνουν τα 23 εκατομμύρια τόνους.
Μαζί με τη Χιλή και την Αργεντινή, σχηματίζουν το «τρίγωνο του λιθίου», το μεγαλύτερο κοίτασμα στον πλανήτη.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι Αμερικανοί ελπίζουν πως με το νέο πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι θα μπορέσουν να επανεντάξουν την χώρα στην σφαίρα επιρροής τους.
Η Uranium One επελέγη ανάμεσα σε επτά ομίλους που συμμετείχαν σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο με πρωτοβουλία της βολιβιανής δημόσιας επιχείρησης Yacimientos de Litio Boliviano (YLB).
Το εργοστάσιο-πιλότος «θα παράγει 1.000 τόνους» ανθρακικό λίθιο την πρώτη χρονιά και κατόπιν 14.000 τόνους τον χρόνο, διευκρίνισε η Κάρλα Καλδερόν, η πρόεδρος της YLB.
Η Λα Πας αναμένει πως οι εξαγωγές λιθίου θα φθάσουν σε αξία τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη χρονιά, ότι δηλαδή θα ξεπεράσουν αυτήν των πωλήσεων αερίου, που ήταν βασικός πόρος της χώρας.
Ωστόσο η βιομηχανία φυσικού αερίου διέρχεται βαθιά κρίση, εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων.
Ποιο είναι όμως το μεγάλο γεωπολιτικό πλάνο πίσω από όλα αυτά;
Ρωσία, Κίνα και BRICS έχουν θέσει ως στόχο, να καταστήσουν μέλη στο δικό τους μπλοκ όλες τις χώρες που διαθέτουν πραγματικό πλούτο και όχι χρηματοπιστωτικό.
Δηλαδή, τις χώρες που διαθέτουν ενέργεια, ορυκτά, πρώτες ύλες και φυσικά τρόφιμα.
Αυτά ορίζονται ως πραγματικός πλούτος. Όποιος τα έχει τα μοιράζει όπως θέλει και τα χρησιμοποιεί όπως θέλει.
Αυτό που επιδιώκει η Ρωσία, είναι να καταργηθεί η όποια ισχύς των κρατών με χρηματοπιστωτικές οικονομίες, όπως είναι οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες της Δύσης.
Η Αργεντινή θα είναι το μεγάλο ερωτηματικό για τις επόμενες ημέρες, διότι ο Μιλέι προεκλογικά έδειχνε να έχει επιλέξει την αποχώρηση της χώρας από τα BRICS πριν την ένταξή της στην αρχή του έτους, αλλά η επιστολή του στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, περί τήρησης των συμφωνιών για συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών σε εθνικά νομίσματα, δημιουργεί πολλά ζητήματα για την Ουάσινγκτον.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου