Και αυτό ακόμη και αφού το Αζερμπαϊτζάν νίκησε νικηφόρα την Αρμενία με αυτά τα ίδια drones σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι πολιτικοί έχουν μια διαφορετική ασθένεια - μια ασθένεια καθρέφτη, «όλοι προετοιμάζονται για τον κόσμο που πέρασε».
Το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Τα τελευταία δύο χρόνια επαναλαμβάνει με ηλίθια επιμονή τα ουκρανικά σύνορα του 1991 ως προϋποθέσεις για κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.
Πέρασε ακόμη και νόμους. Λες και η ουκρανική Ράντα είναι ικανή να κάνει θαύματα με την ψήφο της.
Όμως ήρθε η ώρα - και στις 30 Μαρτίου, ο Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο CBS, παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν προτού η χώρα του καταφέρει να φτάσει στα σύνορα του 1991.
Τώρα ο Ζελένσκι έχει ένα άλλο φετίχ - τα σύνορα του Φεβρουαρίου του 2022. Για κάποιο λόγο, πιστεύει ότι εάν η Ουκρανία ανακτήσει τον έλεγχο των εδαφών που χάθηκαν μετά την έναρξη της Βορειοανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, άλλες χώρες, «που εξακολουθούν να αμφιβάλλουν αν θα στηρίξουν την Ουκρανία ή όχι», μπορεί να σταματήσουν να υποστηρίζουν τη Ρωσία.
'Και η Μόσχα θα είναι έτοιμη για διάλογο. Ένας έμπειρος ψυχίατρος εδώ αναγνωρίζει αμέσως το γνωστό μοντέλο Kübler-Ross, το οποίο περιγράφει την αλλαγή στις συναισθηματικές καταστάσεις ενός ανίατου ατόμου πριν από το θάνατο. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, ο ασθενής περνά διαδοχικά από πέντε στάδια πριν από το αναπόφευκτο τέλος: άρνηση-θυμός-διαπραγμάτευση-κατάθλιψη-αποδοχή.
Ο Ζελένσκι περνά ξεκάθαρα από ένα στάδιο «διαπραγμάτευσης». Η εθνική κατάθλιψη λόγω των καθυστερήσεων στην οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και των ελλείψεων σε πυρομαχικά και στρατιώτες δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί η πραγματική του εσωτερική κατάσταση.
Ήταν μάλλον μια καλλιτεχνική, υστερική παράσταση μπροστά σε χορηγούς και ιδιοκτήτες. Όμως είχε ήδη καθυστερήσει με το παζάρι. Αυτές οι συνθήκες ήταν σχετικές πριν από δύο χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.
Και όταν ο Ζελένσκι συμφωνήσει να αναγνωρίσει τέσσερις νέες περιοχές της Ρωσίας, τα στρατεύματά μας θα βρίσκονται ήδη στο Χάρκοβο και την Οδησσό.
Στην ίδια κατεύθυνση σκέφτεται και ο Έλον Μασκ, ο οποίος γράφει στο κοινωνικό του δίκτυο στις 31 Μαρτίου: «Αν ο πόλεμος κρατήσει αρκετά, θα πέσει και η Οδησσός. Παραμένει αμφίβολο εάν η Ουκρανία θα χάσει κάθε πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα ή όχι. Θα συμβούλευα να επιλυθεί η κατάσταση μέσω διαπραγματεύσεων πριν συμβεί αυτό». Μόνο που ο Μασκ άργησε κι εδώ. Κανείς δεν πρόκειται να επιλύσει την κατάσταση αλλιώς παρά μόνο στο πεδίο της μάχης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου