Πως η τράπεζα Λάτση στην Ελβετία (EFG International) πλήρωσε 3,7 εκατ. $ και γλίτωσε το θηριώδες πρόστιμο 276 εκατ. $

 Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και συγκεκριμένα η υπηρεσία ελέγχου περιουσιακών στοιχείων αλλοδαπών (Office of Foreign Assets Control-OFAC) την προηγούμενη εβδομάδα (14 Μαρτίου 2024) ανακοίνωσε συμφωνία με την ελβετική τράπεζα EFG Internatrional AG, συμφερόντων της οικογένειας του Σπύρου Λάτση (Lamda Development κ.ά) να πληρώσει πρόστιμο 3,74 εκατ. δολάρια προκειμένου να γλιτώσει τεράστια χρηματική ποινή 276,441 εκατ. δολαρίων. Ναι, σωστά διαβάσετε!


Αυτό συνέβη διότι ναι μεν παραβίασε τους κανόνες που αφορούν σε κυρώσεις που έχει επιβάλει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε διάφορες οντότητες παγκοσμίως, αλλά στη συνέχεια η διοίκηση της EFG International έσπευσε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές και να παρέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, καταφέρονοντας να προχωρήσει σε συμφωνία συμβιβασμού.

Ιστορικό 

Οι θυγατρικές της EFG σε διάφορες χώρες παρέχουν μια σειρά από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και διαμεσολάβησης. Μέσω αυτών των θυγατρικών έγιναν συναλλαγές αγοράς και πώλησης τίτλων για λογαριασμό ξένων πελατών. Αυτές οι συναλλαγές γίνονται στο όνομα των θυγατρικών και στη συνέχεια κατνάμουνται στους δικαιούχους.  Επειδή ορισμένες συναλλαγές έγιναν στις ΗΠΑ και για λογαριασμό προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ οι συναλλαγές αυτές επιφέρουν πρόστιμα από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι συναλλαγές αφορούσαν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κυρώσεων: α) συναλλαγές ατόμων που προέρχονταν από την Κούβα την περίοδο 2024-2028, μέσω των θυγατρικών της EFG σε Μπαχάμες, Νησιά Κέϋμαν, Λουξεμβούργο, Μονακό, και Ελβετία, β) συναλλαγές ατόμων από την Κϊνα που σχετίζονταν με τράφικινγκ μέσω του καταστήματος της EFG στη Σιγκαπούρη  το 2009 και γ) συναλλαγές που σχετίζονταν με Ρώσους μέσω της τράπεζας στην Ελβετία το 2023.

Χρηματική ποινή 276,441 εκατ. ευρώ 

Η νόμιμη μέγιστη αστική χρηματική ποινή που προβλεπόταν για όλες αυτές τις συναλλαγές ήταν 276.441.312,3 $. Όμως, η OFAC αποφάσισε ότι η EFG αποκάλυψε οικειοθελώς τις προφανείς παραβιάσεις.  Ετσι, πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της OFAC Sanctions Enforcement Guidelines («Οδηγίες επιβολής», 31 C.F.R. μέρος 501, εφαρμογή. Α, από το 2023), η βασική αστική χρηματική ποινή που εφαρμόζεται σε αυτό το θέμα ισούται με το άθροισμα του μισού της αξίας των συναλλαγών για κάθε εμφανή παράβαση, ήτοι 10.686.977 $.
Το ποσό του διακανονισμού ορίστηκε τελικώς σε 3.740.442 $ εκ των οποίων 1.000.000 $ θα ανασταλεί και θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη ορισμένων δεσμεύσεων συμμόρφωσης, που ανέλαβε η EFG βάσει των γενικών κανόνων των οδηγιών της OFAC.

Εδώ η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών: OFAC EFG INTERNATIONAL

Χρ.Ι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...