Ρωσία: Καλούμε όλες τις χώρες σε αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ

 «Η μοίρα αυτού του αιτήματος θα γίνει μέτρο του πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου» τονίζει ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη

Η Ρωσία καλεί όλες τις χώρες της παγκόσμιας κοινότητας να υποστηρίξουν την αίτηση της Παλαιστίνης προκειμένου να αποκτήσει το καθεστώς του μόνιμου μέλους του ΟΗΕ.
«Η μοίρα αυτού του αιτήματος θα γίνει μέτρο του πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου», υποστηρίζει με νόημα ο Πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Dmitry Polyansky.


«Η Ρωσία υποστηρίζει πλήρως την πρωτοβουλία της παλαιστινιακής πλευράς να επανέλθει η εξέταση της αίτησης για πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Η μοίρα αυτής της εφαρμογής θα γίνει ένα μέτρο της ανθρωπότητας και του πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου <...>. Καλούμε όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξουν την αίτηση της Παλαιστίνης για ένταξη στον ΟΗΕ», τόνισε ο Polyansky, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Επισημαίνεται ότι με επιστολή τους που επιδόθηκε την προηγούμενη Τρίτη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στα κράτη μέλη του ΣΑ, οι Παλαιστίνιοι κίνησαν εκ νέου τη διαδικασία που ανάγεται στο 2011 με σκοπό να γίνουν κράτος πλήρες μέλος του διεθνούς οργανισμού.
«Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα συνεδριάσει σε επίπεδο υπουργών τη 18η (Απριλίου) θα ενεργήσει στη βάση αυτή», δήλωσε σχετικά ο Riyad Mansour, αναφερόμενος σε προγραμματισμένη συνεδρίαση για εξεταστεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας εκείνη την ημέρα.
«Θέλουμε την ένταξη. Είναι φυσικό και νόμιμο δικαίωμά μας», επέμεινε, κρίνοντας πως με δεδομένο τον αριθμό των χωρών που την υποστηρίζουν, η εισδοχή θα έπρεπε να είναι "εύκολη".
«Όλοι μιλούν για τη λύση των δύο κρατών, επομένως ποια είναι η λογική της εμπόδισής μας να γίνουμε κράτος μέλος;» διερωτήθηκε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το προεξοφλούμενο αμερικανικό βέτο.
Για να καρποφορήσει η προσπάθεια, απαιτείται πρώτα θετική εισήγηση του ΣΑ (χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη), κατόπιν έγκρισή της με πλειοψηφία δυο τρίτων από τη Γενική Συνέλευση.
Παρατηρητές θεωρούν μάλλον απίθανο το αίτημα των Παλαιστινίων να φθάσει ως τη Γενική Συνέλευση, δεδομένου του δικαιώματος αρνησικυρίας των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Άλλωστε όπως τόνισε η Ουάσιγκτον προ ημερών, η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης δεν πρέπει να γίνει στον ΟΗΕ, αλλά έπειτα από απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.

www.bankingnews.gr                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...