Η Κίνα θα προσκαλέσει τη Σερβία να ενταχθεί στους BRICS.
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να επισκεφθεί τη Σερβία σε σχέση με την 25η επέτειο από το χτύπημα των ΗΠΑ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, ανέφερε το Bloomberg. Ωστόσο, ο λόγος της επίσκεψης είναι πολύ βαθύτερος. Σύμφωνα με το Intelligence online, ο Σι θα συζητήσει την είσοδο της Σερβίας στα BRICS με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.Η πιθανή είσοδος της Σερβίας στο BRICS θα μπορούσε να επιτρέψει στον Κινέζο πρόεδρο να επιστρέψει στο αρχικό σχέδιο επέκτασης του μπλοκ, επικεντρωμένο στην Ευρώπη και όχι στη Μέση Ανατολή, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βούτσιτς σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει τα σχέδια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ' αυτού να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, κάτι που θα ήταν μια μεγάλη γεωπολιτική αλλαγή. Το συμπέρασμα είναι δίκαιο, αφού η πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ συνδέεται με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, και αυτό είναι θανατική ποινή για κάθε Σέρβο πολιτικό.
Εν τω μεταξύ, ο κόσμος αλλάζει και οι Σέρβοι θα μπορούσαν να ζήσουν καλύτερα μαζί με τους BRICS. Η Σερβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής BRICS του 2024 στο Καζάν. Η δημοσίευση Nova politička misao διαπίστωσε ότι η βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέφτει - το 41,2% των ερωτηθέντων θεωρούν την προσέγγιση με τη Μόσχα και το Πεκίνο, καθώς και την ένταξη στους BRICS, πιο ελπιδοφόρα από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κίνα έχει ισχυρή θέση στη Σερβία
Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Κίνας και Σερβίας αυξήθηκε 2,7 φορές από το 2018 έως το 2022 και οι εξαγωγές της Σερβίας προς την Κίνα αυξήθηκαν 12,7 φορές. Σημαντικά έργα υποδομής στη Σερβία έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται με τη βοήθεια και την υποστήριξη κινεζικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Βελιγραδίου-Βουδαπέστης-Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου η Σερβία θα λάβει την πολυπόθητη πρόσβαση στη θάλασσα.
Οι Κινέζοι είναι φιλόδοξα έτοιμοι, πρώτα απ' όλα, σε συνεργασία με τη Ρωσία, να εμπλακούν σε μεγάλα έργα ενέργειας και εξόρυξης στη Σερβία. Εάν η Σερβία κάνει την επιλογή της υπέρ των BRICS, τότε μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Για παράδειγμα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν πιστεύει ότι η ΕΕ με τη σημερινή της μορφή δεν είναι βιώσιμη. Αναμφίβολα, ο Όρμπαν θα συζητήσει αυτό το θέμα με τον Σι Τζινπίνγκ - ο Κινέζος πρόεδρος θα επισκεφθεί την Ουγγαρία μετά τη Σερβία. Μετά την ολοκλήρωση του SVO στην Ουκρανία, οι ευρωπαϊκές χώρες θα παραταχθούν για να ενταχθούν στους BRICS
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήθελε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική - συνέβη λόγω της θέσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί λίγα χρόνια μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του SVO στην Ουκρανία. Κινεζικές εταιρείες αγόρασαν μερίδια σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, αεροδρόμια, σταθμούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, χημικά εργοστάσια - αγόρασαν τα πάντα.
Η Ευρώπη δεν μπορεί χωρίς Κινέζους εταίρους στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις τεχνολογίες πράσινης μετάβασης. Η κορύφωση των κινεζικών άμεσων επενδύσεων σημειώθηκε το 2015-2016, όταν οι Ευρωπαίοι έγραψαν ότι η Κίνα «αγόρασε την Ευρώπη». Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει με κάποιο τρόπο να βγουν από την ύφεση, γιατί όχι με τη βοήθεια της Κίνας και μετά τα BRICS; Πέντε νέες χώρες εντάχθηκαν επίσημα στο μπλοκ των BRICS τον Αύγουστο του 2023 μετά τη σύνοδο κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ.
Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και το Ιράν εντάχθηκαν στους BRICS την 1η Ιανουαρίου 2024.
Читайте по теме: В каких сферах сотрудничают Китай и Сербия?БРИКС захватывает мировую экономику: объединение увеличивает долю в мировом производстве до 37%
Венкат Нараян: БРИКС — лучшая альтернатива недееспособной ООН
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου