Η Ιαπωνία σκοπεύει να συνάψει συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα .
«Οι σχέσεις Ιαπωνίας-Ρωσίας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, αλλά η χώρα μας θα συνεχίσει να επιδιώκει την επίλυση του εδαφικού ζητήματος και την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης», τόνισε ο Ισίμπα.
Τη θέση αυτή είχε εκφράσει προηγουμένως σε προηγούμενες ομιλίες του στο κοινοβούλιο. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2024, ο Ishiba επανέλαβε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ελπίζει να οριστικοποιήσει μια συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία και τελικά «να επιλύσει το ζήτημα των βόρειων εδαφών».
Παρόμοια στάση έχει εκφράσει και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Takeshi Iwaya.
Η Ρωσία περιγράφει τις προϋποθέσεις για την εξέταση ειρηνευτικών προτάσεων
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τις πρωτοβουλίες της Ιαπωνίας για επανέναρξη του διαλόγου μόνο αφού το Τόκιο λάβει πρακτικά μέτρα για να εγκαταλείψει τις εχθρικές πολιτικές του προς τη Μόσχα, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Μόσχα υποθέτει ότι η Ιαπωνία έχει ακόμα πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα που κατανοούν την καταστροφική φύση της αντιρωσικής πορείας που ακολουθεί η σημερινή ιαπωνική κυβέρνηση, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Αλεξέι Τσέπα σημείωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία αφού επανεξετάσει τους όρους της. Μια τέτοια συνθήκη θα υπογράμμιζε τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο εθνών, πιστεύει.
"Εάν μια χώρα εκφράζει μια τέτοια πρωτοβουλία, πρέπει να εξετάσουμε τους όρους της συνθήκης. Δεν υπογράψαμε ποτέ γιατί η Ιαπωνία πάντα αντιστεκόταν και ζούσαμε χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών θα πρέπει πάντα να ενισχύονται από διεθνείς συνθήκες", είπε ο πολιτικός.
Στις 10 Ιανουαρίου, αναφέρθηκε ότι η Ιαπωνία επέβαλε κυρώσεις σε τρεις ρωσικές τράπεζες, 29 νομικά πρόσωπα και 11 φυσικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alrosa Pavel Marynichev , ο αντιπρόεδρος της TsMRBank, Ντμίτρι Νικουλίν , και ο Alexei Budnev , ιδιοκτήτης της LLC Technology. Οι περιορισμοί για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 9 Φεβρουαρίου. Επιπλέον, η Ιαπωνία απαγόρευσε την εξαγωγή καψαϊκίνης βιομηχανικής χρήσης και 335 τύπων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων για ειδικό εξοπλισμό, συμπαγών μοτοσυκλετών και εργαλείων.
Ιστορικό πλαίσιο της Συνθήκης Ειρήνης
Η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας παρέμεινε ανυπόγραφη για περισσότερα από 70 χρόνια. Το Τόκιο έχει θέσει την επιστροφή των νησιών Iturup, Kunashir, Shikotan και Habomai ως όρο για τη συμφωνία. Η Μόσχα υποστηρίζει ότι τα νότια νησιά Κουρίλ έγιναν μέρος της ΕΣΣΔ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η κυριαρχία τους δεν τίθεται προς συζήτηση.
Αφού η Ιαπωνία υποστήριξε τις αντιρωσικές κυρώσεις που σχετίζονται με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία, η Ρωσία διέκοψε τις διαβουλεύσεις με το Τόκιο σχετικά με τη συνθήκη ειρήνης.
Καθέκαστα
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ιαπωνίας αποτελούν τη συνέχεια της σχέσης της Ιαπωνίας με τη Σοβιετική Ένωση από το 1917 έως το 1991 και με τη Ρωσική Αυτοκρατορία από το 1855 έως το 1917. Ιστορικά, οι δύο χώρες είχαν εγκάρδιες σχέσεις μέχρι τη σύγκρουση εδαφικών φιλοδοξιών στην Η περιοχή της Μαντζουρίας της βορειοανατολικής Κίνας οδήγησε στον ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο το 1904, που έληξε σε μια ιαπωνική νίκη που συνέβαλε στην αποδυνάμωση της μοναρχίας στη Ρωσία. Η Ιαπωνία αργότερα θα παρέμβει στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο από το 1918 έως το 1922, στέλνοντας στρατεύματα στη ρωσική Άπω Ανατολή και τη Σιβηρία. Ακολούθησαν συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ της νέας Σοβιετικής Ένωσης και της Αυτοκρατορίας της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930. Οι δύο χώρες υπέγραψαν ένα σύμφωνο μη επίθεσης το 1941, αν και η σοβιετική κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία ούτως ή άλλως τον Αύγουστο του 1945, εισβάλλοντας στο ιαπωνικό κράτος-μαριονέτα Manchukuo καθώς και κατάληψη της αλυσίδας νησιών των Κουρίλων ακριβώς βόρεια της Ιαπωνίας. Οι δύο χώρες τερμάτισαν την επίσημη εμπόλεμη κατάσταση τους με την Κοινή Διακήρυξη Σοβιετικής-Ιαπωνίας του 1956, αλλά από το 2022 δεν έχουν επιλύσει αυτήν την εδαφική διαμάχη σχετικά με την ιδιοκτησία των Κουρίλων. Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, οι σχέσεις έγιναν πολύ τεταμένες αφού η Ιαπωνία επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Ρωσία τοποθέτησε την Ιαπωνία σε μια λίστα με «μη φιλικές χώρες», μαζί με τη Νότια Κορέα, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μέλη του ΝΑΤΟ (εκτός από την Τουρκία), την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελβετία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν και την Ουκρανία. Η Ιαπωνία και η Ρωσία απέλασαν η καθεμία αρκετούς διπλωμάτες και η Ρωσία διέκοψε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία που περιλαμβάνουν συνομιλίες για την επίλυση της διαφοράς των Κουρίλων Νήσων.
See more at https://english.pravda.ru/news/world/161531-japan-russia-peace-talks/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου