Η Hewlett Packard Enterprise θα «στήσει» τον υπερυπολογιστή της Ελλάδας

 Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τον «ΔΑΙΔΑΛΟ» προϋπολογίζεται στα 41,9 εκατ. ευρώ. Θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στη χώρα.

Νικήτρια στην κούρσα για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» αναμένεται να αναδειχθεί η Hewlett Packard Enterprise, με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει επικίνδυνα για την ολοκλήρωση ενός από τα πλέον κρίσιμα ψηφιακά έργα που πραγματοποιούνται στη χώρα.

Για το έργο είχαν υπάρξει μόνο δύο προσφορές, με εκείνη της Nova ICT να απορρίπτεται, καθώς δεν κάλυπτε τους όρους του Τεύχους Διακήρυξης του

διαγωνισμού, σε μια εξέλιξη που φαινόταν προδιαγεγραμμένη σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ενώ η προσφορά της HPE είχε αποσπάσει εξαιρετική βαθμολογία στην τεχνική αξιολόγηση.

Στέφανος Τσουλάκης

Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τον «ΔΑΙΔΑΛΟ» προϋπολογίζεται στα 41,9 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για την προετοιμασία του χώρου που θα εγκατασταθεί ο υπερυπολογιστής.


Ο διαγωνισμός αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση προηγμένου υπολογιστικού εξοπλισμού, αποθηκευτικού χώρου και λογισμικού, για την υλοποίηση του νέου υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων, ενώ περιλαμβάνει επίσης τις συνοδευτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, εγκατάστασης, παραμετροποίησης και πολυετούς συντήρησης. 


Σύμφωνα με τα υπάρχοντα χρονοδιαγράμματα, ο «Δαίδαλος» θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε διάστημα περίπου 8-9 μηνών (α’ φάση) με τη διαδικασία αναβάθμισης να απαιτεί άλλους 5-6 μήνες.


Ο «πράσινος» υπερυπολογιστής που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα είναι υβριδικός, διαθέτοντας τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας (CPUs) υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών με κάρτες γραφικών. Θα έχει ισχύ >60 Petaflops, (εκτελεί δηλαδή 60.000.000.000.000.000 πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο) και είναι ισχυρότερος κατά 120 φορές από το υφιστάμενο σύστημα ARIS που διαθέτει η χώρα μας. 


Οι επιδόσεις του «ΔΑΙΔΑΛΟΥ» φέρνουν την Ελλάδα ανάμεσα στα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο (TOP500) και αποδοτικής χρήσης ενέργειας (GREEN500), και μπορεί να βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας. Ειδικότερα, θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος. Ο κλιματισμός είναι προσαρμοσμένος στο κλιματικό προφίλ της περιοχής και θα αξιοποιήσει το φυσικό περιβάλλον για την εξοικονόμηση ενέργειας που θα φτάνει το 40%-50%. 


Την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπερυπολογιστή έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ΕΔΥΤΕ, άλλωστε, έχει αναπτύξει και τον υφιστάμενο Εθνικό υπερυπολογιστή ARIS, τον οποίο θα διαδεχθεί ο «Δαίδαλος».


Κλειδί για την ανάπτυξη ΑΙ στην Ελλάδα

Η ολοκλήρωση του «Δαίδαλου» πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για να δημιουργηθεί στη χώρα μας ένα από τα πρώτα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) της Ευρώπης, καθώς εγκρίθηκε η πρόταση που υπέβαλε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο «ΦΑΡΟΣ» θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα και εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Σχεδίου για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της ΤΝ, που διαμορφώθηκε από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την ΤΝ.


 Στόχος είναι η παραγωγή νέων υπηρεσιών με τη χρήση ΤΝ με έμφαση στους ακόλουθους τρεις τομείς: της Υγείας, της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και στη συνεχή υποστήριξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Το έργο ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα χρησιμοποιεί την υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων του υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», επιτρέποντας την απρόσκοπτη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές υποδομές. Η συνεργασία των AI Factories όλων των χωρών, θα παρέχει τη δυνατότητα τα συνολικά παραγόμενα αποτελέσματα να χρησιμοποιούνται προς όφελος όλων των

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...