Η κλιματική αλλαγή θα πλήξει κυρίως τις φτωχές χώρες

Από τις 30 χώρες που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα εκτεθειμένες στους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, τα δύο τρίτα είναι στην Αφρική και όλες είναι αναπτυσσόμενες χώρες
Το ένα τρίτο της ανθρωπότητας -κυρίως στην Αφρική και τη Νότια Ασία- αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους από την αλλαγή του..
κλίματος, αλλά οι πλούσιες χώρες στη βόρεια Ευρώπη θα είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες, σύμφωνα μία νέα μελέτη.
Το Μπανγκλαντές, η Ινδία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι μεταξύ των 30 χωρών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη μεταβολή του κλίματος, σύμφωνα με την κατάταξη μεταξύ 193 εθνών από τη Maplecroft, μια βρετανική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση κινδύνου.
Απειλές
Πέντε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας -η Ινδονησία, η Μιανμάρ, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Καμπότζη- βρίσκονται στην κορυφή αυτών που απειλούνται περισσότερο, εν μέρει εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των αυξανόμενων έντονων τροπικών θυελλών.
Ο δείκτης ευπάθειας στην αλλαγή του κλίματος της Maplecroft εξετάζει την έκθεση στα ακραία καιρικά γεγονότα όπως η ξηρασία, οι κυκλώνες, οι πυρκαγιές και οι θύελλες, τα οποία επιφέρουν έλλειψη νερού, απώλεια καλλιεργειών, αλλά και εδάφους που χάνεται στη θάλασσα. Το πόσο είναι ευάλωτη είναι μια κοινωνία σε αυτά τα γεγονότα καταμετράται επίσης, μαζί με δυνατότητα της κάθε χώρας να προσαρμοστεί στις μελλοντικές αλλαγές που συνδέονται με τους σχετικούς με το κλίμα κινδύνους.
Ξηρασία-πλημμύρες
Από 30 χώρες που προσδιορίζονται στη νέα έκθεση ως πολύ εκτεθειμένες στους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, τα δύο τρίτα είναι στην Αφρική και όλες είναι αναπτυσσόμενες χώρες. Η Αφρική εκτίθεται ιδιαίτερα στην ξηρασία, τις έντονες πλημμύρες και τις πυρκαγιές, αναφέρει η έκθεση. Οι αδύναμες οικονομίες, η ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη και η διεφθαρμένη διακυβέρνηση αφήνουν επίσης μικρά περιθώρια για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κλίματος.
Στο άλλο άκρο βρίσκονται η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Εσθονία που κρίνονται ως χώρες που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στους σχετικούς κινδύνους. Με εξαίρεση το Ισραήλ και τα πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα Κατάρ και Μπαχρέιν, οι 20 πιο ελάχιστα τρωτές χώρες βρίσκονται στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη. Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες -οι υπ' αριθμόν 1 και 2 παγκοσμίως ως προς τις εκπομπές άνθρακα- βρίσκονται στη μεσαία και χαμηλή κατηγορία κινδύνου, αντίστοιχα.
Πόλεις
Σε μια παράλληλη ανάλυση, που αφορά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι μεγάλες πόλεις, η Maplecroft υπέδειξε την Ντάκα, την Αντίς Αμπέμπα, τη Μανίλα, την Καλκούτα και την πόλη Τσιταγκόνγκ του Μπανγκλαντές ως τις πιο εκτεθειμένες. Τρεις μητροπολιτικές περιοχές στην Ινδία - το Τσενάι, η Βομβάη και το Νέο Δελχί- χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κίνδυνου».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.      ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...