Φυλακή 26 μήνες για το οικολογικό έγκλημα στη Μήλο

Βαριά ποινή φυλάκισης 26 μηνών για κάθε ένα από τους τέσσερις βασικούς κατηγορούμενους επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου την Τρίτη το μεσημέρι στην S&B, ρίχνοντας την αυλαία στην πολύκροτη..
υπόθεση της ρύπανσης της Μήλου.
Το δικαστήριο αναγνώρισε κατά πλειοψηφία κατ΄ εξακολούθηση και με πρόθεση και δόλο περιβαλλοντική υποβάθμιση από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της βιομηχανίας στις εγκαταστάσεις της στα Βούδια και το Τσιγκράδο και με κίνδυνο πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και ανθρώπινης ζωής.
Πιο συγκεκριμένα με 26 μήνες φυλακή με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 13.000 ευρώ έκαστος τιμωρήθηκαν αντίστοιχα οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Αθανάσιος Κεφάλας, Ευθύμιος Βιδάλης και Εμμανουήλ Τσοντάκης.
Με την κατηγορία μόνο της υποβάθμισης του περιβάλλοντος επιβλήθηκε φυλάκιση 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο από 9.000 ευρώ στους κύριους Άρη Χατζηπαρασκευά και Δούκα Ευσταθιάδη, στελέχη της εταιρείας στις εγκαταστάσεις τηςS&B στη Μήλο.
Οι κατηγορούμενοι απαλλάγησαν λόγω αμφιβολιών για τα οφθαλμολογικά περιστατικά που προκαλούν τα αιωρούμενα σωματίδια του υπέρλεπτου περλίτη μετά από μήνυση που είχε ασκηθεί σε βάρος της εταιρείας από κατοίκους της Μήλου.
Αναφορές στη Βουλή
Στο μεταξύ, τις δύο επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την «εγκληματική» δράση της βιομηχανίας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ» στους κατοίκους της Μήλου αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου με αντίστοιχες αναφορές προς τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης.



Στη Βουλή οι μελέτες που αποδεικνύουν το έγκλημα στη Μήλο

 Τις δύο επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την «εγκληματική» δράση της βιομηχανίας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ» στους κατοίκους της Μήλου αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου με αντίστοιχες αναφορές προς τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης.
Αναλυτικά, στην πρώτη αναφορά που απευθύνεται στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, η βουλευτής παραθέτει τα δραματικά αποτελέσματα του πρώτου σταδίου μελέτης «νοσηρότητας και θνησιμότητας στην νήσο Μήλο» που πραγματοποιεί το εργαστήριο Υγιεινής, επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Η μελέτη καταδεικνύει «με βεβαιότητα οφθαλμολογικό πρόβλημα κυρίως εξ’ ερεθισμού. Επίσης υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χρόνιων πνευμονοπαθειών».
Στην δεύτερη αναφορά, προς τους κ.κ. Λοβέρδο, Χρυσοχοϊδη, παραθέτει την γνωμάτευση του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία «οι επικαλύψεις περλίτη κατέστρεψαν και καταστρέφουν τα λιβάδια Ποσειδωνίας (σ.σ. παράκτιο οικοσύστημα) στον κόλπο Βουδίων», σημειώνει ότι τα λιβάδια Ποσειδωνίας «αποτελούν είδος απόλυτης προστασίας ενώ καταδεικνύει ότι ο πυθμένας του κόλπου έχει επικαλυφθεί με περλίτη ακόμα και σε βάθη 10-15 μέτρων!
Πάντως, με τις αναφορές που κατέθεσε η κυρία Αυγερινοπούλου, οι υπουργοί υποχρεούνται να απαντήσουν γραπτά εντός 25 ημερών. Σε διαφορετική περίπτωση καλούνται να απαντήσουν προφορικά στην Ολομέλεια της Βουλής

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...