Το προσπέρασμα του «Τζόλε» και η κορυφή του «Μιχαλάκη»

Είναι ένας τους καλύτερους αν όχι ο καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε ελληνική ομάδα. Οι τίτλοι που κατέκτησε και τα ρεκόρ που κατέρριψε είναι..
πολλά. Στις 23 Νοεμβρίου 2004, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς με το γκολ που πέτυχε στον αγώνα Ολυμπιακός-Λα Κορούνια (1-0) έγινε ο πρώτος σκόρερ ελληνικών ομάδων στο Champions League με 9 προσπερνώντας τους Ζιοβάνι, Βαζέχα και Κωνσταντίνου (8). Ο Κύπριος, πάντως, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια! Το sport-fm.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται…
Ο «Τζόλε» πέτυχε το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση το 1997, στην ισοπαλία με τη Ρόζεμποργκ με 2-2 στο ΟΑΚΑ, στη δεύτερη χρονιά του Ολυμπιακού στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Από μια φορά σκόραρε εναντίον των Πόρτο και Μάντσεστερ Γ., δύο φορές σε ισάριθμα παιχνίδια με τη Βαλένθια, ενώ η πιο παραγωγική βραδιά του και μια από τις πιο σημαντικές στην ιστορία των Πειραιωτών ήταν τον Σεπτέμβριο του 2002 στη Ριζούπολη απέναντι στη Λεβερκούζεν. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πέτυχε χατ-τρικ οδηγώντας την ομάδα του στο εντυπωσιακό 6-2 επί της Μπάγερ.
Μάλιστα, σε εκείνο το παιχνίδι έγινε ο ρέκορντμαν συμμετοχών των «ερυθρόλευκων» σε ευρωπαϊκά παιχνίδια, φτάνοντας τα 53 και ξεπερνώντας τον Κυριάκο Καραταΐδη. Τελευταίο γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο Champions League ήταν αυτό απέναντι στη Λα Κορούνια τη σεζόν 2004-05 και το οποίο ήταν αρκετό για να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του. Ήταν η δεύτερη στον πρώτο όμιλο, για να ακολουθήσει άλλη μια επί της Λίβερπουλ με σκορ 3-1 στην αυλαία της πρώτης φάσης των ομίλων. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός αν και συγκέντρωσε 10 βαθμούς, εν τέλει έμεινε εκτός συνέχειας στη διοργάνωση.
Αναλυτικά τα γκολ του «Τζόλε» στο Champions League:
10/12/1997 ΟΑΚΑ Ρόζενμποργκ 2-2 (88’)
25/11/1998 ΟΑΚΑ Πόρτο 2-1 (55’)
12/9/2000 Μεστάγια Βαλένθια 1-2 (74’)
25/10/2000 ΟΑΚΑ Βαλένθια 1-0 (65’)
20/9/2002 Ριζούπολη Λεβερκούζεν 6-2 (44’, 64’, 73’)
23/10/2002 Ριζούπολη Μάντσεστερ Γ. 2-3 (74’)
23/11/2004 Καραϊσκάκη Λα Κορούνια 1-0 (68’)
Η κορυφή στον «Μιχαλάκη»
Το… προσπέρασμα του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, κράτησε ένα εικοσιτετράωρο. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου δεν… άντεξε την δεύτερη θέση, αφού άνοιξε το σκορ στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Ρόζενμποργκ στο Λέρκενταλ για τον πέμπτο όμιλο και έπιασε τον «Τζόλε» στην κορυφή με 9 τέρματα. Στο παιχνίδι εκείνο οι «πράσινοι» αν και πήραν δύο φορές το προβάδισμα, εντέλει έμειναν στο 2-2 και ουσιαστικά έχασαν την πρόκριση. Η νίκη 4-1 επί της Αϊντχόφεν στην αυλαία δεν ήταν αρκετή.
Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου «άνοιξε λογαριασμό» στο Champions League τη σεζόν 2001-02, με το… καλημέρα της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό. Στη μεγαλειώδη πορεία μέχρι τα προημιτελικά ο Κύπριος επιθετικός σκόραρε έξι φορές απέναντι σε Μαγιόρκα, Σάλκε και Σπάρτα Πράγας (τρεις φορές), ενώ το τελευταίο γκολ ήταν στο «Καμπ Νου» απέναντι στη Μπαρτσελόνα σε μια βραδιά που οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 3-1 και έμειναν εκτός συνέχειας, αλλά θα μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένη στο μυαλό των φιλάθλων του «τριφυλλιού».
Ο «Μιχαλάκης» σκόραρε εννιά γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, με το τελευταίο απέναντι στη Ρόζενμποργκ να τον φέρνει στην κορυφή της σχετικής λίστας μαζί με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 και όντας ήδη παίκτης του Ολυμπιακού και συμπαίκτης του «Τζόλε», απολαμβάνει την μοναξιά της κορυφής, αφού με τα δύο γκολ που πέτυχε στις αναμετρήσεις με Βαλένθια και Σαχτάρ Ντόνετσκ έφτασε τα έντεκα! Ένα ρεκόρ που κρατάει πλέον πέντε χρόνια και μάλλον θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά ακόμη για να ξεπεραστεί!


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...