Γαλλία προφίλ της χώρας

Ένας βασικός παράγοντας στην παγκόσμια σκηνή και μια χώρα σε πολιτικό καρδιά της Ευρώπης, η Γαλλία κατέβαλε βαρύ τίμημα τόσο από οικονομική όσο και από ανθρώπινη άποψη κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Τα χρόνια που ακολούθησαν είδαν παρατεταμένες συγκρούσεις με αποκορύφωμα την ανεξαρτησία της Αλγερίας και οι περισσότερες άλλες γαλλικές αποικίες στην Αφρική, καθώς και απο-αποικιοποίηση στη νοτιο-ανατολική Ασία..

Επισκόπηση

Η Γαλλία ήταν ένας από τους ιδρυτές πατέρες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως η ήπειρος προσπάθησε να αποκαταστήσει μετά τις καταστροφές του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο γαλλο-γερμανική συνεργασία της δεκαετίας του 1990 ήταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης. Ο δεσμός μεταξύ των δύο χωρών ήταν και πάλι στο προσκήνιο στη νέα χιλιετία, όταν οι ηγέτες τους εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή όπως η αμερικανική εκστρατεία στο Ιράκ άρχισαν.
Αλλά η Γαλλία συντάραξε μέσω ευρωπαϊκές πρωτεύουσες Ένωση, όταν οι ψηφοφόροι της, απέρριψε το προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ σε ένα δημοψήφισμα το Μάιο του 2005.
Αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει με την παρουσία του μια πλούσια πολυπολιτισμική ποικιλομορφία του πληθυσμού. Είναι κατ 'οίκον σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι από αραβικές και αφρικανικής καταγωγής.
Ψηλότερη γέφυρα δρόμου στον κόσμο διασχίζει την κοιλάδα Tarn
Ένα γαλλικό εικονίδιο για τον 21ο αιώνα: η Millau γέφυρα σε Massif Central
Έχει μια σειρά εδάφη στο εξωτερικό οι οποίες, μαζί με την ηπειρωτική Γαλλία και την Κορσική, πάμε για να αναπληρώσετε τις 26 περιφέρειες της χώρας που περιλαμβάνει. Είναι περαιτέρω διαιρείται σε 100 νομούς, τέσσερις εκ των οποίων - Γαλλική Γουιάνα, Γουαδελούπη, Μαρτινίκα και Ρεϋνιόν - είναι γεωγραφικά απομακρυσμένες από την Ευρώπη.
Κυβέρνηση στη Γαλλία είναι γνωστή για την υψηλή του συγκεντρωτισμού αλλά τον Μάρτιο του 2003, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογίες του Συντάγματος που επιτρέπει τη μεταβίβαση αρκετά ευρείες αρμοδιότητες στις περιφέρειες και νομούς.
Υπό το φως της χαμηλής συμμετοχής των εκλογών, η κίνηση ήταν ευρέως ως μια προσπάθεια να συμμετάσχει εκ νέου στην πολιτική διαδικασία γαλλικός λαός απογοητευμένος από την πανταχού παρούσα επιρροή του τι θεωρείται συχνά ως η ελίτ του Παρισιού.
Η Γαλλία έχει δημιουργήσει μερικούς από τους πιο σημαίνοντες συγγραφείς και στοχαστές της ηπείρου από τον Descartes και Πασκάλ τον 17ο αιώνα, μέσα από τον Ρουσσώ και ο Βολταίρος τον 18ο, Baudelaire και Flaubert τον 19ο να Σαρτρ και ο Καμύ τον 20ο.
Τα τελευταία δύο αιώνες έχει δώσει στον κόσμο της τέχνης τα έργα των Ρενουάρ, Μονέ, Σεζάν, Γκογκέν, Ματίς και Μπρακ, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Είναι επίσης γνωστή για την έντονη γαστρονομική της παράδοση. Η Γαλλία παράγει πάνω από 250 τυριά και μερικά από τα πιο αγαπημένα κρασιά του κόσμου.

Τα πραγματικά περιστατικά

  • Ονοματεπώνυμο: Γαλλική Δημοκρατία
  • Πληθυσμός: 62.600.000 (ΟΗΕ, 2010)
  • Πρωτεύουσα: Παρίσι
  • Περιοχή: 543.965 τετραγωνικά χιλιόμετρα (210.026 τετραγωνικά μίλια)
  • Κύρια γλώσσα: Γαλλικά
  • Κύρια θρησκεία: Χριστιανισμός
  • Προσδόκιμο ζωής: 79 Χρόνια (άνδρες), 85 χρόνια (γυναίκες) (ΟΗΕ)
  • Νομισματική Μονάδα: 1 ευρώ = 100 λεπτά
  • Κύρια εξαγωγές: Μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών, τα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των οίνων
  • Κατά κεφαλήν ΑΕΕ: ΗΠΑ 42.680 δολάρια (Παγκόσμια Τράπεζα, 2009)
  • Internet domain:. Fr
  • Διεθνής Κωδικός κλήσης: +33

Ηγέτες

Πρόεδρος: Νικολά Σαρκοζί
Νικολά Σαρκοζί, από το κυβερνών, συντηρητικό UMP, κέρδισε μια αποφασιστική νίκη στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το Μάιο 2007.
Νικολά Σαρκοζί
Ο Νικολά Σαρκοζί έχει αποκτήσει μια φήμη για την απλή ομιλία
Ο ίδιος ρίχνει ως εκσυγχρονιστής και δηλώνει ότι αντιπροσωπεύει μια ρήξη με τις παραδοσιακές ελίτ της χώρας. Πρώτο υπουργικό συμβούλιο του είχε μια καθορισμένη νέα εμφάνιση, με περισσότερες γυναίκες υπουργούς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Γαλλίας.
Είχε πολεμήσει την προεκλογική του εκστρατεία στην υπόσχεση για την εισαγωγή υπέρ της αγοράς μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση βραδεία οικονομική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία. Ορκίστηκε να μειώσει τους φόρους, τη συγκράτηση των ισχυρών συνδικαλιστικών οργανώσεων και να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες.
Η υλοποίηση των πολιτικών του κ. Σαρκοζί ήταν υποχρεωμένη να χτυπήσει τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα σκληρά, και από τότε που ανέλαβε την προεδρία έχουν γίνει τακτικές απεργίες του δημόσιου τομέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για προγραμματισμένες περικοπές αμοιβών και συντάξεων.
Την εξωτερική πολιτική, ο κ. Σαρκοζί επέλεξε τον ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη ως προτεραιότητα. Έχει αγωνιστεί σθεναρά για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία προορίζεται να αντικαταστήσει το σχέδιο συντάγματος της ΕΕ απορρίφθηκε από τους Γάλλους ψηφοφόρους, το 2005.
Έχει λάβει επίσης να οδηγήσει σε έκκληση για ριζική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον κόσμο για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης.
Αυτός θεωρείται ως πιο φιλο-αμερικανική από τις προηγούμενες γαλλική προέδρους. Ασχολήθηκε στενούς δεσμούς με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και δεν έχει κρύψει από τον θαυμασμό του για το διάδοχο του Μπους, ο Μπαράκ Ομπάμα.
Σκληρή εγχώριες προκλήσεις - από την άνοιξη του 2010, η ανεργία ήταν με ταχύτητα άνω των 10% - αποτέλεσμα την εκτεταμένη απογοήτευση με την ηγεσία του κ. Σαρκοζί, ενώ το Μάρτιο του ίδιου έτους το κόμμα του υπέστη μώλωπες ήττα στις περιφερειακές εκλογές.
Η δημοτικότητά του ήταν περαιτέρω ζημιές από τους ισχυρισμούς ότι την προεκλογική του εκστρατεία είχε εν μέρει χρηματοδοτηθεί από παράνομες δωρεές από πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, η L'Oreal κληρονόμο Liliane Bettencourt.
Στις αρχές του 2011, ο κ. Σαρκοζί έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή επέμβαση στη λιβυκή σύγκρουση.
Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ήταν 52 όταν εξελέγη, είναι ο γιος ενός Ούγγρου μετανάστη και Γαλλίδα μητέρα της ελληνικής εβραϊκής καταγωγής. Μεγάλωσε στο Παρίσι. Τρεις φορές παντρεμένος, επί του παρόντος να τραγουδίστρια Carla Bruni, έχει τρία παιδιά.
Προκάτοχό του, Ζακ Σιράκ, είχε πραγματοποιηθεί το γραφείο από το 1995.
Τα γαλλικά πρόεδροι εκλέγονται για πενταετή θητεία μετά από μια συνταγματική αλλαγή το 2002 μείωσε τον όρο από επτά χρόνια. Ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει σε ένα γύρο, αν αυτός ή αυτή εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία. Διαφορετικά, οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι περνούν στον δεύτερο γύρο.
Ο πρόεδρος, ο οποίος ασκεί την εκτελεστική εξουσία, διορίζει ένα Συμβούλιο Υπουργών με επικεφαλής τον πρωθυπουργό.
Πρωθυπουργός: Φρανσουά Φιγιόν
Φρανσουά Φιγιόν, ένας έμπιστος του προέδρου
Φρανσουά Φιγιόν, ένας έμπιστος του προέδρου
Φρανσουά Φιγιόν συνεργάστηκε στενά με τον Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας.
Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα μεταρρύθμισης του προέδρου και να εξασφαλίσει μια «επιφανείς» θέση για τη Γαλλία του 21ου αιώνα.
Ως υπουργός υπό τον Πρόεδρο Σιράκ που αναθεωρήθηκαν το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Βλέπει ως μια μέτρια εντός του UMP και έχει συνηθίσει να διαπραγματεύεται με ισχυρά συνδικάτα της Γαλλίας.

Μέσα ενημέρωσης

Γαλλία απολαμβάνει την ελευθερία του Τύπου και έχει πάνω από 100 ημερήσιες εφημερίδες. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια και δεν συνδέονται με τα πολιτικά κόμματα.
ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ για τους ισχυρούς;
Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν αφήνοντας προσωρινής διαμονής του στη Νέα Υόρκη, 6 Ιουλίου 2011
Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχουν θεωρηθεί παραδοσιακά η ιδιωτική ζωή των δημοσίων προσώπων και εκτός ορίων
Ο Strauss-Kahn υπόθεση έχει ζητηθεί επανεξέταση της σχέσης μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών
Δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Radio Γαλλία στόχους της εγχώριας ακροατήριο, γαλλικά υπερπόντια εδάφη και ξένο κοινό. Radio Γαλλία Internationale είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνείς στον κόσμο σταθμούς. Αραβική γλώσσα του Μόντε Κάρλο Διεθνές υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε μεσαίων (AM) και FM σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η διεθνής γαλλικής γλώσσας κανάλι TV5 Monde, το οποίο χρηματοδοτείται από το Βέλγιο, τον Καναδά και την Ελβετία, είναι διαθέσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Παγκόσμια ειδήσεις κανάλι Γαλλία 24 τηλεοπτικές εκπομπές στα γαλλικά, αγγλικά και αραβικά. Έχει πει ότι έχει ως στόχο να παρουσιάσει "μια διαφορετική άποψη από τον αγγλοσαξονικό κόσμο".
TV ναυαρχίδα της Γαλλίας, TF1, είναι ιδιόκτητο. Η ανάπτυξη της δορυφορικής και καλωδιακής έχει οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των καναλιών. Σημαντικές δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης CanalSatellite χειριστή ελέγχεται από μέσα μαζικής ενημέρωσης γίγαντας Vivendi Universal.
Radio Γαλλία κτίριο, Παρίσι
Radio Γαλλία, δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας
Η ψηφιακή επίγεια τηλεόραση, με πάνω από μια ντουζίνα free-to-air κανάλια, είναι να κυλήσουν έξω.
Μακρού εμπορική ραδιόφωνα της Γαλλίας, ιδιαίτερα RTL και Europe 1, εντολή μεγάλα ακροατήρια. Έχουν ενωθεί με μια πολλαπλότητα των σταθμών FM, συχνά μέρος της επιτυχημένης δίκτυα, όπως εκείνα της hit μουσική σταθμού NRJ και oldies σταθμό Nostalgie.
Μέχρι τον Μάρτιο του 2011, υπήρχαν περίπου 45,3 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου (Internetworldstats). Facebook και Skyrock οδηγούν κοινωνικά δίκτυα.
Ο Τύπος
  • Le Monde - σεβαστή εθνική καθημερινά, θεωρείται ότι είναι εφημερίδα της Γαλλίας των ρεκόρ
  • Απελευθέρωση - εθνική καθημερινά, που ιδρύθηκε το 1973 από τον φιλόσοφο Ζαν-Πολ Σαρτρ, κεντροαριστερή ακουμπά
  • Le Figaro - εθνική καθημερινά, κέντρο-δεξιά κλίση
  • Ouest Γαλλία - Ρεν με βάση το? best-seller της Γαλλίας καθημερινά
  • L'Express - νέα εβδομάδα
  • Le Point - Νέα εβδομαδιαία
  •  
  • ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...