Ισπανία προφίλ της χώρας

Βρίσκεται στο σταυροδρόμι του Ατλαντικού και της Μεσογείου, την Ευρώπη και την Αφρική, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ισπανίας αποτελούνται από ένα πλούσιο μείγμα από διαφορετικά στοιχεία.
Μέσα από την εξερεύνηση και κατάκτηση, η Ισπανία έγινε μια παγκόσμια δύναμη στον 16ο αιώνα, και διατήρησε μια τεράστια αυτοκρατορία στο εξωτερικό μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα.
Σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας χαρακτηρίζεται από την πικρά πολέμησαν ισπανικό εμφύλιο..
πόλεμο του 1936-1939, και η επακόλουθη 36 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο.

Επισκόπηση

Μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975, η Ισπανία έκανε την μετάβαση σε ένα δημοκρατικό κράτος και έχτισε μια υγιή οικονομία, με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος ως αρχηγός του κράτους.
Το σύνταγμα του 1978 καθιερώνει σεβασμό της γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας στο πλαίσιο μιας ενωμένης Ισπανίας. Η χώρα χωρίζεται σε 17 περιοχές που έχουν όλα το δικό άμεσα εκλεγμένες αρχές τους. Το επίπεδο αυτονομίας που παρέχεται σε κάθε περιοχή δεν είναι ενιαία. Για παράδειγμα, Καταλονία, Χώρα των Βάσκων και η Γαλικία έχουν ιδιαίτερο καθεστώς με τη δική τους γλώσσα και άλλα δικαιώματα.
Ανδαλουσία, Ναβάρρας, Βαλένθια και τα Κανάρια με τη σειρά τους έχουν πιο εκτεταμένες εξουσίες από ό, τι κάποιες άλλες περιοχές. Asturias και η Αραγωνία έχουν λάβει μέτρα για την παγίωση των γλωσσικών δικαιωμάτων.
Εντυπωσιακή και μνημειώδη Plaza της Σεβίλλης de Espana
Η Giralda, Σεβίλλη: Remnant του τζαμιού ότι κάποτε βρισκόταν στο χώρο
Το 2006 ένα δημοψήφισμα Καταλανικά υποστηρίζεται από την κεντρική κυβέρνηση έδωσε την περιοχή μεγαλύτερη αυτονομία.
Οι Καταλανοί κέρδισαν κατάσταση έθνος εντός της Ισπανίας και το κοινοβούλιο της περιοχής απέκτησε επιπλέον εξουσίες στον τομέα της φορολογίας και δικαστικά θέματα. Περιφερειακή εικόνα της χώρας είναι ένα πολύπλοκο και εξελίσσεται ένα.
Ένα από τα πιο σοβαρά εσωτερικά θέματα της Ισπανίας έχει ένταση στη βόρεια περιοχή των Βάσκων. Μια βίαιη εκστρατεία κατά της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ έχει προκαλέσει περίπου 850 θανάτους κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών.
ΕΤΑ κήρυξε κατάπαυση του πυρός Μάρτιο 2006 λέγοντας ότι ήθελε να δει την αρχή μιας δημοκρατικής διαδικασίας για την περιοχή των Βάσκων. Η κίνηση αυτή χωρίζεται γνώμη στην Ισπανία.
Αβέβαιος κινήσεις για να διαπραγματευτεί μια διαρκή ειρήνη ήταν πλήγμα όταν η ETA εκτελούνται μιας φονικής βομβιστικής επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης, στο τέλος του έτους. Τον Ιούνιο του 2007, η ETA ζήτησε από κατάπαυση του πυρός.
Η ομάδα ανακοίνωσε άλλη κατάπαυση του πυρός τον Σεπτέμβριο του 2010, αλλά αυτή τη φορά, η κυβέρνηση είπε ότι δεν ήταν διατεθειμένη να προβεί σε διαπραγματεύσεις, εκτός εάν Eta αποκηρύξει τη βία για τα καλά.
Διεθνές διαπραγματευτές προέτρεψε Eta να καταθέσουν τα όπλα του σε ένα συνέδριο τον Οκτώβριο του 2011, θεωρείται ως πιθανό προοίμιο για τη διάλυση της ΕΤΑ. Ούτε η ισπανική κυβέρνηση ούτε η ETA είχε επίσημα εκπροσωπούνται.
Μέχρι το 2008, η ισπανική οικονομία θεωρείται ως μια από τις πιο δυναμικές στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι πυρήνες της οικονομίας της ήταν ο τουρισμός και η μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς κατοικιών και κατασκευαστική βιομηχανία, και έτσι η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-9 έπληξε τη χώρα σκληρά.
Η Ισπανία ήταν φέρεται σε σοβαρή ύφεση και τα μέσα του 2010 η ανεργία είχε ανέβει σε πάνω από 20% - διπλάσιο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειώσει το επίπεδο του δημόσιου χρέους πυροδότησε κύμα διαμαρτυριών.
Ισπανία συμμερίζεται την Ιβηρική χερσόνησο με την Πορτογαλία και το έδαφός της περιλαμβάνει τις Βαλεαρίδες Νήσους, τις Κανάριες Νήσους και δύο θύλακες της Βόρειας Αφρικής.
Από Velazquez το δέκατο έβδομο αιώνα, μέσα από Goya επικαλυπτόμενα του δέκατου όγδοου και δέκατου ένατου, του Πικάσο στον εικοστό, η Ισπανία έχει το πιό proudest των παραδόσεων στην τέχνη.
Flamenco μουσικής και του χορού είναι ευρέως θαυμάζουν σε όλο τον κόσμο, ενώ μυθιστόρημα του Θερβάντες Δον Κιχώτης είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γραπτή ποτέ.
Ο κινηματογράφος είναι πολύ αγαπητά και τις ταινίες των σκηνοθετών όπως ο Pedro Almodovar προσελκύουν τεράστια ακροατήρια.

Τα πραγματικά περιστατικά

  • Πλήρες όνομα: Βασίλειο της Ισπανίας
  • Πληθυσμός: 45 εκατομμύρια (ΟΗΕ 2010)
  • Πρωτεύουσα: Μαδρίτη
  • Περιοχή: 505.988 τετραγωνικά χιλιόμετρα (195.363 τετραγωνικά μίλια)
  • Κύριες γλώσσες: Ισπανικά (καστιλιάνικα), Καταλανικά και Βαλένθια παραλλαγή της, Gallego (Γαλικίας), Euskera (βασκικά)
  • Κύρια θρησκεία: Χριστιανισμός
  • Προσδόκιμο ζωής: 79 Χρόνια (άνδρες), 85 χρόνια (γυναίκες) (ΟΗΕ)
  • Νομισματική Μονάδα: 1 ευρώ = 100 λεπτά
  • Κύρια εξαγωγές: εξοπλισμός μεταφορών, τα γεωργικά προϊόντα
  • Κατά κεφαλήν ΑΕΕ: ΗΠΑ $ 31.870 (Παγκόσμια Τράπεζα, 2009)
  • Internet:. Es
  • Διεθνής Κωδικός κλήσης: +34

Ηγέτες

Αρχηγός του κράτους: Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α '
Ισπανοί τιμή Βασιλιάς Χουάν Κάρλος για την εξασφάλιση της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία μετά το θάνατο του πρώην δικτάτορα, ο στρατηγός Φράνκο, και για την εξοικονόμηση Ισπανία από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 1981.
Πρωθυπουργός: Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο
Jose Luis Rodriguez Zapatero, ο οποίος έχει το γραφείο από το 2004, οδήγησε Κόμμα διέπουν Σοσιαλιστικό Εργατικό του »σε μια άλλη νίκη στις εκλογές το Μάρτιο 2008.
Ο πρωθυπουργός Θαπατέρο
Ο κ. Θαπατέρο έχει δει τη δημοτικότητά του ολοένα και μεγαλύτερη ανασφάλεια από την οικονομική κρίση
Το κόμμα κέρδισε από την αύξηση του περιθωρίου, αλλά έπεσε σχεδόν κατά απόλυτη πλειοψηφία.
Το Κόμμα των Σοσιαλιστών Εργατών κέρδισε μια νίκη έκπληξη των εκλογών πάνω από συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα Χοσέ Μαρία Αθνάρ τον Μάρτιο του 2004. Δημοσκόπηση επισκιάστηκε από μια σειρά εκρήξεων στη Μαδρίτη μετακινούμενος τρένα στις οποίες 191 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόλις ημέρες νωρίτερα.
Ο κ. Θαπατέρο θεωρείται ότι έχει κερδίσει τις εκλογές λόγω της οργής των ψηφοφόρων για την επιμονή της συντηρητικής κυβέρνησης ότι η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ήταν πίσω από τις εκρήξεις, παρά τις αποδείξεις που δείχνουν προς ισλαμιστές εξτρεμιστές.
Μετά την εκλογική νίκη του, ο κ. Θαπατέρο που περιγράφεται τόσο από τον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ ως «τεράστια καταστροφή» και τράβηξε 1.300 Ισπανίας στρατεύματα από τη χώρα.
Έδειξε εμπιστοσύνη ότι η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ ήταν σοβαρές για την κατάπαυση του πυρός είναι δηλώσεις της τον Μάρτιο του 2006, όταν ο ίδιος αναφέρεται σε λίγους μήνες αργότερα ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με την οργάνωση.
Αλλά στις αρχές του 2007, μετά από μια βομβιστική επίθεση Eta στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από το έθνος για έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες για ειρηνευτικές συνομιλίες με την ομάδα. Eta απέσυρε την κατάπαυση του πυρός, τον Ιούνιο.
Κτίριο του Κοινοβουλίου, της Μαδρίτης
Νεοκλασική πρόσοψη του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, η Κάτω Βουλή
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε τη διαδικασία με την οποία κέρδισε Καταλονία μεγαλύτερη αυτονομία σε δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2006.
Μετά από το Κόμμα της Σοσιαλιστικής Εργατικής τα πήγε καλά στις τοπικές εκλογές του Μαΐου 2011, ο κ. Θαπατέρο που ονομάζεται πρόωρες γενικές εκλογές για το μήνα Νοέμβριο, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με μια νέα εντολή. Είπε επίσης ότι δεν θα πρέπει να αναζητούν μια τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός.
Ο κ. Θαπατέρο γεννήθηκε το 1960. Ο παππούς του, ένας Δημοκρατικός αξιωματικός του στρατού, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Σπούδασε νομικά, αλλά την καριέρα του σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένη στην πολιτική.
Εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ ακόμα στην εφηβεία του και εγγράφηκαν για πρώτη φορά το Κοινοβούλιο στο 26. Έγινε αρχηγός του κόμματος το 2000.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

Μέσα ενημέρωσης

Broadcasting στην Ισπανία γνώρισε σημαντική επέκταση κατά τα τελευταία χρόνια με την εμφάνιση νέων εμπορικών φορέων και την έναρξη των ψηφιακών υπηρεσιών.
Οι αγορές καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης έχουν αυξηθεί και η Ισπανία ολοκλήρωσε την μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (DTT) ραδιοτηλεόρασης το 2010.
Αρχική σελίδα-που παράγονται δράματα, τα reality shows και μακροχρόνια "telenovelas" είναι βασικό ναύλο σε primetime TV.
Δημόσια ραδιόφωνο και την τηλεόραση διοικούνται από Radiotelevisión Española (RTVE). Καθώς και οι δημόσιες και εμπορικές εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα, υπάρχουν 13 περιφερειακούς σταθμούς που υποστηρίζεται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις και πολλούς τοπικούς σταθμούς.
TV Multichannel προσφέρεται από την δορυφορική πλατφόρμα Digital Plus.
Υπήρχαν 29.100.000 χρήστες του Διαδικτύου τον Ιούνιο του 2010, και πάνω από 11 εκατομμύρια χρήστες του Facebook μέχρι τον Αύγουστο του 2010 (Internetworldstats).
Ο Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...