«Η Ελλάδα πρέπει να βρει νέες πηγές ορυκτού πλούτου»

Η οικονομική κρίση καθιστά αναγκαίο η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, να ψάξει και να βρει νέες πηγές ορυκτού πλούτου τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο διημερίδας με θέμα το μέλλον της θαλάσσιας έρευνας στην Ελλάδα κατά την επόμενη εικοσαετία, η οποία διοργανώνεται από το το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με τη συμμετοχή ερευνητών και επιστημόνων από..
πολλά διαφορετικά τμήματα πανεπιστημίων και φορείς.

Είναι ακόμα άγνωστο τι θα αποδώσει αυτή η προσπάθεια, όπως είπε, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος και, σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, αυτή πρέπει να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον και, παράλληλα, αποδίδοντας στις τοπικές κοινωνίες το μερίδιο που τους αναλογεί.

Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε ότι το ΕΛΚΕΘΕ θα μπορούσε να συμβάλει στην αναζήτηση στον ελληνικό βυθό τόσο αποθεμάτων των λεγόμενων ''σπάνιων γαιών'' (που αποτελούν τη βάση για μία σειρά από κρίσιμα σύγχρονα υλικά υψηλής τεχνολογίας), όσο και κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ειδικότερα, για την έρευνα υδρογονανθράκων σε ξηρά και θάλασσα, επεσήμανε ότι η χώρα μας φιλοδοξεί σταδιακά να καταγράψει την παρουσία της στον παγκόσμιο χάρτη, κατ' αρχήν σε επίπεδο μελετών. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε φέτος τον Αύγουστο και προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού φορέα για την έρευνα, ενώ μέχρι αυτός να συσταθεί, τις έρευνες θα προωθήσει μια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη στήριξη εμπειρογνωμόνων.

Ήδη, όπως είπε, έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και δόθηκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, σε μία συνολική έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικών μέτρων. Σε έξι έως επτά μήνες, πρόσθεσε, αναμένεται να έχει ανατεθεί ο διαγωνισμός και να αρχίσουν να προκύπτουν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, που θα δώσουν μια ιδέα για το αν έχει η Ελλάδα υδρογονάνθρακες, σε ποια σημεία και σε ποιες ποσότητες.

Επίσης, όπως είπε, για πρώτη φορά η χώρα μας θα παραχωρήσει θαλάσσια ''οικόπεδα'' προς έρευνα με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης (''open door''). Έτσι, προγραμματίζεται, στις αρχές του 2012, να παραχωρηθούν μέσω διαγωνισμού για έρευνα τρεις περιοχές: στον Πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκωλο της Πελοποννήσου και στα βορειοανατολικά των Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...