H υπερβολική άνεση πρόδωσε τον «αγνώριστο» Μάκη Ψωμιάδη

Ζούσε μόλις 300 μέτρα από την ελληνική πρεσβεία και κυκλοφορούσε χωρίς προφυλάξεις, αφού φέρεται να είχε εξασφαλίσει τις "πλάτες" κυκλώματος με προσβάσεις ακόμα και στον κυβερνητικό μηχανισμό της ΠΓΔΜ..

H υπερβολική άνεση πρόδωσε τον «αγνώριστο» Μάκη Ψωμιάδη
Κάτω από τη μύτη των υπαλλήλων της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια, στο κέντρο της πόλης, κινούνταν ο καταζητούμενος Μάκης Ψωμιάδης - διέμενε μάλιστα σε διαμέρισμα στον δρόμο που βρίσκεται η ελληνική πρεσβεία, μόλις 300 μέτρα μακριά.
Πηγές στη σκοπιανή πρωτεύουσα αναφέρουν ότι ο "Big Mac" είχε εξασφαλίσει τις "πλάτες" κυκλώματος με σημαντικές προσβάσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό της ΠΓΔΜ και έτσι κινούνταν με? προκλητική άνεση, με μόνη "κάλυψη" το ξυρισμένο μουστάκι και τα κοντά κομμένα μαλλιά, με την πραγματική γκρίζα απόχρωσή τους. Επίσης είχε κόψει -τουλάχιστον δημόσια- το κάπνισμα του πούρου.
Παρ' όλα αυτά ολόκληρος... Ψωμιάδης δεν μπορούσε να μη γίνει αντιληπτός. Αρκετοί ήταν αυτοί που τον είχαν αναγνωρίσει τις τελευταίες ημέρες και οι σχετικές πληροφορίες είχαν περιέλθει τόσο στους υπαλλήλους της πρεσβείας όσο και του ελληνικού γραφείου Τύπου.
Η... μοιραία μέρα
Τα πραγματικά γεγονότα, όμως, εξελίχθηκαν πολύ πιο απλά. Μοιραία μέρα για τον Μ. Ψωμιάδη υπήρξε η περασμένη Τετάρτη, οπότε και έπεσε απρόσμενα πάνω στον? κατάλληλο άνθρωπο, προκαλώντας την τύχη του. Σε μικρή απόσταση από το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου (έτσι ονομάζεται η ελληνική πρεσβεία) τον αναγνώρισε το "νούμερο δύο" τη τάξει στην ελληνική διπλωματική αποστολή. Ο Στ. Γ. δεν είχε καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για τον καταζητούμενο από τις ελληνικές αρχές αλλά και την Ιντερπολ και ενημέρωσε τον αστυνομικό σύνδεσμο της Ελλάδας στη γειτονική χώρα.
H υπερβολική άνεση πρόδωσε τον «αγνώριστο» Μάκη Ψωμιάδη
Δύο υπάλληλοι ακολούθησαν ψύχραιμα τον Ψωμιάδη και τον είδαν να κινείται άνετα στην οδό Λενίνοβα, όπου βρίσκεται η πρεσβεία και στον κάθετο δρόμο της Μπουλεβάρ Παρτιζάνσκι-Οχρίδα. Μπήκε σε κάποια καταστήματα και κατέληξε στην άλλη πλευρά της Λενίνοβα, όπου εισήλθε σε πολυκατοικία.
Λίγη ώρα αργότερα στήθηκε η αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας πάνοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Ελληνα καταζητούμενο ενώ έβγαινε από την πολυκατοικία, σε ένα διαμέρισμα της οποίας, όπως προέκυψε, είχε βρει καταφύγιο τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πληροφορίες που θέλουν τον Μ. Ψωμιάδη να κάθεται αμέριμνος στο παρακείμενο καφέ-μπαρ "Μπαστιόν" την ώρα της σύλληψής του παραπέμπουν σε ευφάνταστο σενάριο παρά στην πραγματικότητα.
Καρέ καρέ η μεταγωγή του Μάκη Ψωμιάδη στη φυλακή. Στην ΠΓΔΜ η αστυνομία συνηθίζει να βιντεοσκοπεί τις επιχειρήσεις της.
Καρέ καρέ η μεταγωγή του Μάκη Ψωμιάδη στη φυλακή. Στην ΠΓΔΜ η αστυνομία συνηθίζει να βιντεοσκοπεί τις επιχειρήσεις της.
Ο καταζητούμενος δεν έφερε καμία αντίσταση και περιορίστηκε να δείξει μόνο την αστυνομική του ταυτότητα, πριν τον επιβιβάσουν στο όχημα της αστυνομίας και τον μεταφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε τα γκαρσόνια του "Μπαστιόν" αντελήφθησαν κάτι, παρότι ο Μ. Ψωμιάδης εδώ και δύο περίπου εβδομάδες -όσο υπολογίζεται ότι διέμεινε στο διαμέρισμα της οδού Λενίνοβα- ήταν τακτικός τους πελάτης. Και δεν μπορούσαν να τον ξεχάσουν, αφού ο γενναιόδωρος "γκρτσκι" άφηνε πάντα μεγάλο πουρμπουάρ.
"Aλώνιζε" ποντάροντας στις προσβάσεις του
Με ισχυρές γνωριμίες στην ΠΓΔΜ
Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι Μ. Ψωμιάδης είχε καταφύγει σε διαμέρισμα πολυκατοικίας που βρισκόταν μόλις 300 μέτρα από την ελληνική πρεσβεία και ακόμα εγγύτερα στο ελληνικό γραφείο Τύπου στο κέντρο των Σκοπίων. Μάλιστα, κυκλοφορούσε, ενώ λογικά γνώριζε ότι σε αυτή την περιοχή κινούνται καθημερινά πολλοί Ελληνες.

Ο ίδιος διέθετε μόνο ελληνική αστυνομική ταυτότητα και όχι διαβατήριο -οι Ελληνες πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ΠΓΔΜ μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα- ενώ ανεξαρτήτως όσων λέχθηκαν, θα μπορούσε να περάσει στη γειτονική περιοχή από πολλά σημεία της μεθορίου, αφού σήμερα η φύλαξη είναι ουσιαστικά υποτυπώδης και στις δύο πλευρές.
Αντίθετα για όλα τα άτομα, ακόμη και αυτά που πάνε στα καζίνο στη Γεύγελη, γίνεται έλεγχος μέσω κομπιούτερ στα διαβατήρια-ταυτότητες από τους αστυνομικούς τόσο της Ελλάδας όσο και της ΠΓΔΜ, μάλιστα οι τελευταίοι τον συνοδεύουν κάθε φορά με την έκδοση ενός ξεχωριστού δελτίου. Αλλωστε ο Μ. Ψωμιάδης διαθέτει προσβάσεις στα Σκόπια τόσο μέσω του ποδοσφαίρου, όσο και μέσω επιχειρηματιών, ντόπιων και Ελλήνων.
Εισήλθε... νόμιμα
Ερωτηματικά προκαλεί και η πληροφόρηση από τις αρχές της ΠΓΔΜ, ότι ο Μ. Ψωμιάδης εισήλθε... νόμιμα στη χώρα. Ο Μ. Ψωμιάδης με ισχυρή αστυνομική συνοδεία οδηγήθηκε και κρατείται από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στις φυλακές της Σούτκα, μια περιοχή έξω από τα Σκόπια.
Συγγενικά του πρόσωπα έφτασαν από την Πέμπτη στα Σκόπια για να τον επισκεφτούν στις φυλακές αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό -μπορεί να γίνει μόνο συγκεκριμένη μέρα- και ο μόνος που έχει δικαίωμα να τον επισκέπτεται είναι ο συνήγορός του. Αναφορικά με τα περί πολιτικού ασύλου οι πληροφορίες μεταδόθηκαν από έναν δημοσιογράφο της εφημερίδας "Utrinski Vesnik", που θεωρείται από τους έγκυρους δημοσιογράφους της χώρας του, αλλά διαψεύδονται από τους συνηγόρους στην Ελλάδα του Μ. Ψωμιάδη.

Στην ίδια... γειτονιά
Δορυφορικός χάρτης της περιοχής, όπου συνελήφθη ο Μάκης Ψωμιάδης στο κέντρο των Σκοπίων. Αριστερά, το γραφείο συνδέσμου (πρεσβεία) της Ελλάδας στην οδό Λενίνοφσκα. Στον ίδιο δρόμο λίγο πιο πάνω, στη συμβολή της με την οδό Πιρίνσκα, ήταν το διαμέρισμα, στο οποίο είχε βρει καταφύγιο ο καταζητούμενος "Big Mac".
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...