Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ Το ΝΑΤΟ προσγείωσε τα Σκόπια

Στο κενό η προσπάθεια ανατροπής της απόφασης με «όχημα» την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης στην οποία πρωτοστάτησε η Τουρκία
Η Χίλαρι Κλίντον, ο Σταύρος Δήμας και ο Πορτογάλος Πάουλο Πόρτας στην..

Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η Χίλαρι Κλίντον, ο Σταύρος Δήμας και ο Πορτογάλος Πάουλο Πόρτας στην Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Στην επαναβεβαίωση της απόφασης του Βουκουρεστίου κατέληξε έπειτα από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Στ. Δήμα, η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ, καθώς η προσπάθεια ανατροπής της απόφασης με «όχημα» την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, στην οποία πρωτοστάτησε η Τουρκία, δεν βρήκε ευήκοα ώτα στους υπόλοιπους συμμάχους.
Το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ, που εξεδόθη χθες, αναφέρει: «Επαναβεβαιώνουμε την πολιτική ανοικτών θυρών και την ισχυρή δέσμευση για την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση των υποψήφιων εταίρων, σε συμφωνία με τις προηγούμενες αποφάσεις που ελήφθησαν στο Βουκουρέστι, στο Στρασβούργο-Κίελο και στη Λισαβόνα.
Οι δημοκρατικές αξίες, η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές για την ειρήνη και τη σταθερότητα...».
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ουσιαστικά αποσυνδέει τη νομική απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης από τις πολιτικού περιεχομένου διαδικασίες στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας, δημιουργώντας έτσι ένα χρήσιμο «διπλωματικό προηγούμενο» για την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου εμφανίστηκε και πάλι ως αυτόκλητος υποστηρικτής των Σκοπίων και ζήτησε τον λόγο και παρενέβη στην απογευματινή συνεδρίαση (που δεν είχε θέμα τη διεύρυνση), για να υποστηρίξει ότι πρέπει η Συμμαχία να λάβει υπόψη της την απόφαση της Χάγης σε ό,τι αφορά την αίτηση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Το γεγονός ότι κανένας άλλος υπουργός δεν θέλησε να πάρει τον λόγο και να υποστηρίξει ή έστω να αποδοκιμάσει το περιεχόμενο της τουρκικής παρέμβασης προδιέγραψε και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, καθώς μετά την υποβολή... εννέα σχεδίων ανακοινωθέντος, εγκρίθηκε το δέκατο σχέδιο που επιβεβαιώνει την απόφαση του ΒουκουρεστίουΟνομασία
Η ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου θέτει την επίλυση της διαφοράς της ονομασίας ως προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Το θέμα της διεύρυνσης πάντως επρόκειτο να συζητηθεί ανεπισήμως στο δείπνο των υπουργών αργά χθες το βράδυ, όπου αναμενόταν κάποιοι υπουργοί να υποστηρίξουν τα Σκόπια, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς το ανακοινωθέν είχε ήδη εκδοθεί. Χθες πάντως, μία ημέρα μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Βίλνιους, η τουρκική αεροπορία έδωσε... δυναμικό «παρών» στο Αιγαίο.
Επτά σχηματισμοί με 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα τέσσερα οπλισμένα, 2 ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν 10 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και προέβησαν σε 13 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...