Μία νίκη με... πικρή γεύση για Πούτιν - Μεντβέντεφ

Σύμφωνα με τα γκάλοπ, το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 50% των ψήφων, γεγονός που σημαίνει ότι θα χάσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο ρωσικό κοινοβούλιο. «Καμπανάκι» για τον Πούτιν, που θα διεκδικήσει την προεδρία τον ερχόμενο Μάρτιο

Το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να χάσει τουλάχιστον 10% της δύναμής του και αυτό θεωρείται βέβαιο από αναλυτές ότι θα το χρεωθεί ο Μεντβέντεφ, έτσι ώστε ο Πούτιν να προχωρήσει χωρίς «βαρίδια» στη
Το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να χάσει τουλάχιστον 10% της δύναμής του και αυτό.. θεωρείται βέβαιο από αναλυτές ότι θα το χρεωθεί ο Μεντβέντεφ, έτσι ώστε ο Πούτιν να προχωρήσει χωρίς «βαρίδια» στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου για την προεδρία
Την πρώτη τους δοκιμασία ως «δίδυμο» ετοιμάζονται να περάσουν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ με την αυριανή εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της Δούμας και για πρώτη φορά η -δεδομένη- νίκη δεν θα είναι εντυπωσιακή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου το 50% των ψήφων, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα χάσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που κατέχει στο ρωσικό κοινοβούλιο. Αναπόφευκτα χτυπάει ένα «καμπανάκι» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα διεκδικήσει την προεδρία τον ερχόμενο Μάρτιο: η αύρα του «λαϊκού ήρωα» που τον περιέβαλε μέχρι τώρα έχει αρχίσει να φθίνει και ακόμη και ο πανίσχυρος πρωθυπουργός δεν είναι ανίκητος.
Επί χρόνια ο Πούτιν έχτιζε προσεκτικά το προφίλ του, με πύρινους λόγους, σκληρή γλώσσα εναντίον του αμερικανικού αντίπαλου δέους και με εμφανίσεις που έδιναν έμφαση στην αρρενωπότητά του και στον δυναμισμό του. Μια δημόσια αρνητική συμπεριφορά εναντίον του ήταν αδιανόητη, ειδικά όταν αποχώρησε από τον προεδρικό θώκο στο απόγειο της δημοτικότητάς του, λόγω συνταγματικού κωλύματος για τρίτη συνεχόμενη θητεία, και περιορίστηκε στον ρόλο του πρωθυπουργού.
Παρέμεινε ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Ρωσίας και όταν άρχισαν να υπάρχουν ενδείξεις μιας υποβόσκουσας «κόντρας» με τον Μεντβέντεφ, κάτι που δημιούργησε την προσδοκία πως θα υπήρχε μια μάχη για την προεδρική υποψηφιότητα. Η παραδοχή του Πούτιν ότι οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει πριν από αρκετά χρόνια ότι ο ίδιος θα αναλάβει εκ νέου τον ρόλο του προέδρου και ότι ο Μεντβέντεφ ουσιαστικά απλώς του κρατούσε?ζεστή τη θέση απογοήτευσε πολλούς Ρώσους.
Τον γιουχάισαν
Οι Ρώσοι δεν παύουν να πιστεύουν ότι χρωστούν πολλά στον Πούτιν και του έχουν εμπιστοσύνη. Οχι, όμως, όση του είχαν όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική σκηνή
Οι Ρώσοι δεν παύουν να πιστεύουν ότι χρωστούν πολλά στον Πούτιν και του έχουν εμπιστοσύνη. Οχι, όμως, όση του είχαν όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική σκηνή

Για πρώτη φορά πρόσφατα ο Πούτιν αποδοκιμάστηκε με σφυρίγματα και γιουχαΐσματα από θεατές αθλητικής εκδήλωσης στην οποία εμφανίστηκε, ενώ στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά επικριτικά δημοσιεύματα. Για τον υποψήφιο πρόεδρο, ένα κακό αποτέλεσμα στις αυριανές κάλπες -κακό για τα δεδομένα του κόμματός του- θα είναι ηθικής τάξης. Στην ουσία η Δούμα περιορίζει πρακτικά σε μικρό βαθμό τη δυνατότητα της ρωσικής κυβέρνησης να περάσει τα νομοσχέδιά της. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τον Πούτιν είναι ότι ένα ικανοποιητικό, αλλά όχι εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα για την «Ενωμένη Ρωσία» ενδέχεται να αποδυναμώσει την υποστήριξη που απολαμβάνει από την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που βρίσκονται παραδοσιακά μεταξύ των συμμάχων του.
«Δυσμένεια»
Ταυτόχρονα, θα στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα βρίσκεται σε «δυσμένεια» και ο ίδιος θα πρέπει να αποστασιοποιηθεί άμεσα από εκείνο, προκειμένου να διατηρήσει την προσωπική του δημοτικότητα. Είναι γεγονός ότι πολλοί Ρώσοι αντιμετωπίζουν την «Ενωμένη Ρωσία» ως έναν άχρωμο κομματικό σχηματισμό, που χάνει σταδιακά τη δυναμική του και ευθύνεται για το αίσθημα στασιμότητας.
ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ
ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ
Χάνει έδαφος, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, έχει αντιληφθεί ότι ναι μεν δεν πρόκειται να χάσει την εξουσία, αλλά ότι σταδιακά αρχίζει να χάνει τον λαό. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ζει σε δύσκολες συνθήκες, παρά τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα της χώρας. Γι' αυτό και ο Πούτιν μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές προχώρησε σε δεσμεύσεις που στοχεύουν στην αύξηση των συντάξεων, στις γενναίες επιδοτήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στην υπογραφή νέων αμυντικών συμβολαίων ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων, που θα ικανοποιήσει τους στρατιωτικούς, οι οποίοι αποτελούν παραδοσιακά ψηφοφόρους της «Ενωμένης Ρωσίας». Οι Ρώσοι δεν παύουν να πιστεύουν ότι χρωστούν πολλά στον Πούτιν και του έχουν εμπιστοσύνη. Οχι, όμως, όση του είχαν όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική σκηνή.
Νέο βιβλίο
Κόμμα σαν επιχείρηση...
ΖΙΡΙΝΟΦΣΚΙ
ΖΙΡΙΝΟΦΣΚΙ
Το πρώτο βιβλίο που επικρίνει το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία», το οποίο κυριαρχεί στη ρωσική πολιτική σκηνή την τελευταία δεκαετία, κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες στα βιβλιοπωλεία της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους συντάκτες, τους δημοσιογράφους Ιλια Ζεγκούλιοφ και Λουντμίλα Ρομάνοβα, το κόμμα του Πούτιν είναι «το πιο ισχυρό και ταυτόχρονα το πιο ανίσχυρο στην μετα-σοβιετική ιστορία της χώρας». «Το κόμμα είναι δομημένο σαν επιχείρηση», αναφέρουν στο βιβλίο «Επιχείρηση Ενωμένη Ρωσία». «Εχουν εξωτερικούς μάνατζερ, ενώ οι υπόλοιποι είναι υπάλληλοι που παίζουν τον ρόλο τους στο σύστημα. Μπορεί να εξαφανιστεί ανά πάσα στιγμή ή να ρευστοποιηθεί σαν κενή εταιρεία». Ταυτόχρονα προβλέπουν ότι το τέλος της παντοδυναμίας του είναι κοντά, γεγονός που αποδεικνύεται από τις αυριανές εκλογές.
Τεράστιο χάσμα μεταξύ πλούσιων - φτωχών
Η αντιπολίτευση αδυνατεί να εισπράξει τη δυσαρέσκεια
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ισχυρός παίκτης στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα και αναδυόμενη οικονομία, η οποία διαθέτει τεράστια ενεργειακά αποθέματα, το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ρώσου είναι εξαιρετικά χαμηλό.
ΠΡΟΧΟΡΟΦ
ΠΡΟΧΟΡΟΦ
Η δυσαρέσκεια των πολιτών για το χάσμα μεταξύ των πολυεκατομμυριούχων και των μη προνομιούχων γίνεται δειλά δειλά εμφανής, ωστόσο δύσκολα η αντιπολίτευση μπορεί να την καρπωθεί.
Ο λόγος είναι ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν στοχεύει στο σύνολο του πληθυσμού. Αντιθέτως, όλα απευθύνονται σε μικρές δεξαμενές ψηφοφόρων, με ειδικά συμφέροντα ή ιδεολογικές τοποθετήσεις.
Κομμουνιστές
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι το μόνο που λειτουργεί τρόπον τινά ως κόμμα διαμαρτυρίας, ωστόσο η απαρχαιωμένη του δομή δεν του επιτρέπει να είναι ευέλικτο και να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούνται από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων ως κενά περιεχομένου, ίσως ακόμη και ως «αχυράνθρωποι» του Κρεμλίνου, στους οποίους υπαγορεύεται η... αντιπολιτευτική θεματολογία.
Το εθνικιστικό LDPR απευθύνεται σε όσους ονειρεύονται τη Μεγάλη Ρωσία και κατηγορείται από τους αντιπάλους του ότι δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της KGB.
Το μικρό φιλελεύθερο κόμμα Yobloko δεν έχει κοινωνικό έρεισμα, ενώ οι «Ρώσοι Πατριώτες» δεν έχουν να παρουσιάσουν στιβαρές πολιτικές προτάσεις.
Κοινωνικές δαπάνες
Το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία» που υπόσχεται περισσότερες κοινωνικές δαπάνες για τους ηλικιωμένους κατατάσσεται στους πολιτικούς σχηματισμούς που είναι φιλικοί προς το Κρεμλίνο και αναζητά ψηφοφόρους μεταξύ όσων διστάζουν να ψηφίσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Το πεδίο όπου εκφράζεται περισσότερο το αντιπολιτευτικό πνεύμα των Ρώσων είναι το Διαδίκτυο, το οποίο αρχίζει να οργανώνεται σταδιακά.
Ωστόσο οι πολίτες που έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι ακόμη λίγοι και έτσι η επίδραση που μπορούν να έχουν σε πολιτικό επίπεδο είναι περιορισμένη.
«Ενωμένη Ρωσία»
«Ανευ όρων» στήριξη στον Πούτιν
Η «Ενωμένη Ρωσία» στηρίζει «άνευ όρων», όπως αναφέρει η ηγεσία του κόμματος, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος θεωρείται ο αρχηγός του, χωρίς όμως να είναι καν μέλος. Στις προηγούμενες εκλογές είχε 315 έδρες στη Δούμα, ενώ τώρα υπολογίζεται ότι θα κερδίσει 252 ή 253.
Γ. Ζιουγκάνοφ
Πίσω στον σοσιαλισμό
Ο ηγέτης του δεύτερου σε δυναμική κόμματος της ρωσικής Δούμας είναι επί χρόνια αμετακίνητος στις απόψεις του περί επαναφοράς του σοσιαλιστικού μοντέλου διακυβέρνησης. Το κομμουνιστικό κόμμα του Ζιουγκάνοφ συγκεντρώνει αρκετές ψήφους διαμαρτυρίας, κυρίως μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, με το σύνθημα «ώρα να αλλάξουν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία». Στην προηγούμενη σύνθεση είχε 57 έδρες.
Βλ. Ζιρινόφσκι
«Η Ρωσία στους Ρώσους»
Το αυξημένο αίσθημα ξενοφοβίας στη Ρωσία είναι το δυνατό «χαρτί» του εθνικιστή Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, που ηγείται του εθνικιστικού LDPR.
Το σύνθημά του είναι «Η Ρωσία στους Ρώσους» και κατηγορεί την κυβέρνηση φωτογραφίζοντας τον Πούτιν ότι η εξουσία βρίσκεται όλη συγκεντρωμένη στα χέρια ενός. Στην προηγούμενη Δούμα είχε 40 έδρες.
Μ. Προχόροφ
Ηθελε τον τρίτο πόλο
Ο τρίτος πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας θέλησε να κατέβει στον πολιτικό στίβο προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν νέο πόλο. Ωστόσο απαγορεύτηκε στο κόμμα του, τον «Δίκαιο Σκοπό» να συμμετάσχει στις εκλογές. Το φιλελεύθερο κόμμα κατέρρευσε με την αποχώρηση του Προχόροφ και είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο υπό την ηγεσία του 34χρονου Αντρέι Ντουνάγιεφ.
Για εναλλαγή ρόλων προέδρου - πρωθυπουργού
Η παραδοχή του ντιλ κόστισε στο «δίδυμο»
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγινε εύκολα πρόεδρος πριν από τέσσερα χρόνια, επειδή είχε πάρει το «δαχτυλίδι» από τον Πούτιν. Ωστόσο η προεκλογική εκστρατεία για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση είναι εντελώς διαφορετική: για πρώτη φορά έπρεπε να διεξαγάγει έναν ολοκληρωμένο προεκλογικό αγώνα ως ο επικεφαλής ενός κομματικού σχηματισμού που χάνει σε δυναμική.
Το σύνθημα της εκστρατείας ήταν «Μαζί μπορούμε να κερδίσουμε», με στόχο να τονιστεί ότι ο Μεντβέντεφ δεν είναι μόνος - άλλωστε δεν διαθέτει το έρεισμα στους ψηφοφόρους για να λειτουργήσει ως αυτόνομη υποψηφιότητα. Στο διάστημα της προεδρίας του είχε καταφέρει να κερδίσει αρκετούς πόντους, τους οποίους όμως έχασε όταν έγινε γνωστό ότι είχε δεχθεί να παραχωρήσει τον προεδρικό θώκο στον Πούτιν και να πάρει εκείνος το αξίωμα του πρωθυπουργού στην επόμενη κυβέρνηση.
Αντιπυραυλική
Ο απερχόμενος πρόεδρος, που σημειωτέον δεν είναι καν μέλος του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», το οποίο εκπροσωπεί, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει υψηλούς τόνους, ρίχνοντας μεγάλο βάρος στο θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας και άρα ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματα των Ρώσων.
Παράλληλα έκανε περιοδείες στις πιο απομακρυσμένες και φτωχές επαρχίες κομίζοντας δώρα και υποσχέσεις τόσο από τον ίδιο και την κυβέρνηση όσο και από τον μελλοντικό πρόεδρο Πούτιν.
Παρ' όλα αυτά, δεν φάνηκε ικανός να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους.
Το κόμμα αναμένεται να χάσει τουλάχιστον 10% της δύναμής του και αυτό θεωρείται βέβαιο από αναλυτές ότι θα το χρεωθεί ο Μεντβέντεφ, έτσι ώστε ο Πούτιν να προχωρήσει χωρίς «βαρίδια» στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Μαρτίου για την προεδρία.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...