ΜΕΤΑΞΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ... ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η «μεγάλη ζαριά» για ΝΔ και Σαμαρά

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι να φτάσει στις εκλογές, θα κληθεί, παντοίως, να δώσει εξετάσεις υπευθυνότητας..Το 2012 αναμένεται να είναι -εκ των πραγμάτων- η κρισιμότερη χρόνια στην πολιτική πορεία του κ. Αντ. Σαμαρά. Η πορεία προς τις εκλογές και ειδικότερα η τακτική που θα υιοθετήσει μέχρι την ώρα της «κάλπης» και -φυσικά- το ίδιο το αποτέλεσμα θα καθορίσουν το μέλλον του Μεσσήνιου πολιτικού. Η χρονιά που πέρασε ήταν για τον πρόεδρο της ΝΔ μία περίοδος ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών αλλά και έντασης στην αντιπολιτευτική του δράση. Το 2012 καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική συγκυρία και να πείσει περισσότερους πολίτες για την πρότασή του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι να φτάσει στις εκλογές, θα κληθεί, παντοίως, να δώσει εξετάσεις υπευθυνότητας απέναντι στην κυβέρνηση που συμμετέχει και απέναντι στην κοινή γνώμη. Τα διλήμματα που έχει μπροστά του ο κ. Σαμαράς είναι τα εξής:
1 Να συνεχίσει να μετέχει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας μερίδιο του πολιτικού κόστους ή να προκαλέσει την ανατροπή της με ό,τι αυτό σημάνει για την εικόνα του εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Καρατζαφέρη διακρίνονται από καχυποψία, καθώς και οι δύο «ψαρεύουν από την ίδια λίμνη».
Οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Καρατζαφέρη διακρίνονται από καχυποψία, καθώς και οι δύο «ψαρεύουν από την ίδια λίμνη».
2 Να συνεχίσει τον αντι-μνημονιακό αγώνα, γνωρίζοντας ότι είναι αδιέξοδος.
3 Να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία, στην οποία θα παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις και δύσκολα μέτρα ή να περιμένει να «καρπωθεί» τη φθορά των βασικών του αντιπάλων.
4 Να προχωρήσει σε «ανοίγματα» προς τους εταίρους του στο ΕΛΚ, «κλείνοντας» τα μέτωπα που ο ίδιος «άνοιξε» με την εμμονή του στην επαναδιαπραγμάτευση.
Μέχρι στιγμής, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ δείχνει να προσπαθεί να πατήσει σε «δύο βάρκες». Χρησιμοποιεί άλλη ρητορική στο εσωτερικό, επιδιώκοντας να εκφράσει τους δυσαρεστημένους από τα κυβερνητικά μέτρα πολίτες, ενώ στο εξωτερικό είναι πιο μετριοπαθής, αποφεύγοντας τις διαφωνίες με την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ωστόσο, είναι αβέβαιο εάν μπορεί να συνεχίσει επ' άπειρον αυτήν την τακτική, χωρίς να έχει σημαντικό κόστος και σε επίπεδο ψήφων και σε επίπεδο προσωπικής αξιοπιστίας? Τα διλήμματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Σαμαράς με την είσοδο του νέου έτους δεν αφορούν μόνο την κυβέρνηση. Στο εσωκομματικό πεδίο «μετρά» πλέον τρεις διαφορετικές ομάδες στελεχών του.
Οι μετριοπαθείς που εκφράζονται από τους κ. Κυρ. Μητσοτάκη, Μ. Βαρβιτσιώτη, Β. Αντώναρο, Αρ. Σπηλιωτόπουλο και Κ. Χατζηδάκη, οι «σκληροί» που είναι οι κ.κ. Μαρκόπουλος, Γκιουλέκας, Τζαβάρας, Βόζεμπεργκ και Κόλλια και οι εκπρόσωποι της «λαϊκής δεξιάς» με επικεφαλής τον Γ. Μανωλή και τον γαλάζιο συνδικαλιστή Ν. Κιουτσούκη...
Ο πρόεδρος της ΝΔ «έκλεισε το μάτι» στους τελευταίους, στέλνοντας στην εκδήλωσή τους, στο κέντρο «Αντιμνημόνιο», δύο εκ των βασικών του συνεργατών.
Ωστόσο και πάλι δεν μπορεί επί μακρόν να δείχνει ότι προτιμά κάποια στελέχη έναντι άλλων και σύντομα θα πιεστεί -από τις ίδιες τις εξελίξεις- είτε να πάρει ίσες αποστάσεις από όλους είτε να διαλύσει όλες τις ομάδες...
Ο μονόδρομος
Μονόδρομο για τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελεί η ρεαλιστική αποτύπωση της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας...
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως έπραξε ο νεοεκλεγείς Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να τοποθετηθεί με ειλικρίνεια για τα οικονομικά προβλήματα και να προτείνει αντιδημοφιλεις? λύσεις.
Στο επιτελείο του δεν είναι λίγα τα πρόσωπα που του εισηγούνται να κάνει τώρα -ως αρχηγός της αντιπολίτευσης- τη «στροφή», καθώς μετά τις εκλογές είτε ως επικεφαλής του πρώτου κόμματος είτε ως πρωθυπουργός θα έχει μεγαλύτερες δυσκολίες να «περάσει» μέτρα τα οποία είχε αποκρύψει από τον ελληνικό λαό.
Μορατόριουμ με Καραμανλή
Η σύλληψη του ηγούμενου Εφραίμ, πέραν της αμηχανίας που προκάλεσε στη ΝΔ, κάτι άλλωστε που διεφάνη και από την αόριστη ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, επανέφερε τον «εφιάλτη» του Βατοπεδίου πάνω από τους πρωταγωνιστές της περιόδου Καραμανλή.
Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος πληροφορήθηκε ευρισκόμενος στο εξωτερικό τις εξελίξεις, δεν προτίθεται να κάνει κανένα σχόλιο, ούτε μέσω των γνωστών, πλέον, διαρροών. Θεωρεί ότι το κεφαλαίο «Βατοπέδι» έχει κλείσει και πιστεύει ότι και ο ίδιος πλήρωσε το τίμημα της υπόθεσης αυτής, χωρίς -όπως εκτιμά- να αποδειχτεί ότι είναι σκάνδαλο.
Βουλευτές που συνομιλούν τακτικά μαζί του ερμήνευσαν ως στήριξη του πρώην πρωθυπουργού τη δήλωση του κ. Τζαβάρα περί σεβασμού της δικαστικής απόφασης, αλλά και του δικαιώματος της διαφωνίας με αυτήν και αναμένουν ότι στο ίδιο μήκος κύματος θα «κινηθεί», εφόσον ερωτηθεί, και ο πρόεδρος της ΝΔ. Οι σχέσεις των κ. Σαμαρά και Καραμανλή, άλλωστε, περνούν μια περίοδο σχετικής νηνεμίας και κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει εντάσεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός απολαμβάνει τη στήριξη του διαδόχου του, ενώ ο κ. Σαμαράς δεν θέλει σε προεκλογικό χρόνο να αναμοχλεύσει «μίση και πάθη» του παρελθόντος...
Οι σχέσεις με Καρατζαφέρη
Οι τωρινοί καβγάδες και ο... πιθανός γάμος με τον ΛΑΟΣ
Σε θέση να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, πολύ νωρίτερα απ' ό,τι και ο κ. Σαμαράς θα ήθελε, βρίσκεται ο Γ. Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει ήδη τονίσει ότι αμέσως μετά την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, κυρίως όσον αφορά τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος μέχρι στιγμής είναι συνεπής με τα όσα είχε υποστηρίξει για το εγχείρημα της συγκυβέρνησης, εξαρτά τη στάση του από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το πόσο «καθαρή» θα είναι η στήριξη που θα παρέχει η ΝΔ στον πρωθυπουργό.
Εάν το θολό τοπίο και στα δύο κόμματα παραμείνει, τότε δεν θα πρέπει να αποκλείονται αιφνιδιασμοί, αν και ο ίδιος «κρατά» ως τελευταίο χαρτί την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα...
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, αφού είναι πλέον κυβερνητικός εταίρος και ήταν από εκείνους που πρωτοστάτησαν στην επιλογή Παπαδήμου.
Οπως έχει ήδη δηλώσει και την επομένη των εκλογών, οποτεδήποτε και αν αυτές γίνουν θα είναι και πάλι έτοιμος να στηρίξει ένα κυβερνητικό σχήμα, είτε η πρόσκληση απευθυνθεί από τον Αντ. Σαμαρά είτε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Καχυποψία
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιον ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει μια τέτοια κίνηση, εάν το κόμμα του κερδίσει μεν τις εκλογές, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Καρατζαφέρη διακρίνονται από καχυποψία, καθώς και οι δυο «ψαρεύουν από την ίδια λίμνη».
Είναι χαρακτηριστικές οι επιθέσεις που έχει εξαπολύσει προσωπικά κατά του προέδρου του ΛΑΟΣ ο κ. Σαμαράς («κύριε Παπανδρέου, δώστε του ένα υπουργείο να τελειώνουμε», είχε πει από το βήμα της Βουλής προ ολίγων μηνών), αλλά και οι αιχμές που αφήνει κατά καιρούς ο κ. Καρατζαφέρης κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ο κ. Σαμαράς έχει το ?βιολί? του. Ούτε ξέρει πού πατάει ούτε ξέρει πού βρίσκεται», είχε δηλώσει).
Με βάση αυτό το κλίμα, εάν υπάρξει «πολιτικός γάμος», αυτός θα επιβληθεί από τις περιστάσεις και είναι βέβαιον ότι η επιφυλακτικότητα θα κυριαρχήσει για όσο αντέξει μια ενδεχόμενη «κυβερνητική συγκατοίκηση».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...